Här kan du läsa in dig på artisterna som tävlar i den fjärde deltävlingen i Örnsköldsvik. Med Poplight får du koll på allt du behöver veta… och inte behöver veta.

 

1. ”Blame It On The Disco” – Alcazar

Upphovsmän: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah.

Alcazar tävlar som grupp för femte gången i Melodifestivalen och i år tävlar de med låten ”Blame It On The Disco”, som Andreas Lundstedt beskrivit i diverse intervjuer, är en riktig Alcazar-dänga rätt igenom.

2. ”Fight Me If You Dare” – I.D.A

Upphovsmän: Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen.

I.D.A. är ett punkrock-band som tävlar med bidraget ”Fight me if you dare”. Bidraget skickades in genom Allmänhetens tävling, en speciell tävling där hobbykompositörer som aldrig tidigare fått ett verk utgivet får möjlighet att skicka in ett bidrag.

 

 

 

 

 

 

3. ”Hollow” – Janet Leon

Upphovsmän: Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson, Louise Winter.

”Hollow” är Janet Leon’s andra medverkan i Melodifestivalen, när hon kom femma i den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2013 med ”Heartstrings”.

”Hollow” beskrivs som en låt i midtempo.

 

 

 

 

 

4. ”Raise Your Hands” – Ammotrack

Upphovsmän: Jari Kujansuu, Thomas Johansson, Calle Kindbom, Mikael de Bruin.

Ammotrack från Skövde är det andra hårdrocksbandet i Melodifestivalen 2014. ”Raise Your Hands” beskriver de själva som ”bredbent hårdrock”.

Ammotrack gör debut i Melodifestivalen, medan Calle Kindbom och Thomas ”Plec” Johansson har varit med tidigare. Thomas var med och skrev ”Land of broken dreams” (Dynazty, 2012) och Calle har skrivit bland annat ”Trivialitet” (Sylvia Vrethammar, 2013), ”Vaken i en dröm” (Elisabeth Andreassen, 2011) och ”Show me heaven” (Lili & Susie, 2009).

 

 

5. ”Hela natten” – Josef Johansson

Upphovsmän: Peter Boström, Thomas G:son, Josef Johansson, Peo Thyrén.

Josef Johansson är 2013 års Ted Gärdestad-stipendiat och tävlar med en bombastisk arenapop-låt med R. Kelly-influenser. ”Hela natten” är skriven av Thomas G:son, Peter Boström, Peo Thyrén och Josef själv.

 

 

 

 

 

6. ”Ta mig” – Linda Bengtzing

Upphovsmän: Nicke Borg, Jojo Borg Larsson.

Under presskonferensen när artisterna presenterades förra året var Linda inte närvarande, utan representerades av sina upphovsmän, Nicke Borg och Jojo Borg Larsson. Nicke Borg deltog själv 2011 där han tog sig till final tillsammans med Linda Bengtzing och där började samarbetet.

”Ta mig” beskriver Nicke själv som ”rock möter schlager men ändå inte”. Det är ett nytt sound för Linda och låter som Leila K möter Icona Pop, möter en tidig version av Kylie Minogue och en väldigt massa Linda Bengtzing på det. Nicke har även sagt att han ”blir väldigt förvånad om ”Ta mig” inte vinner hela skiten”.

7. ”En himmelsk sång” – Ellinore Holmer

Upphovsmän: Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström, Amir Aly.

Ellinore Holmer har tidigare medverkat i Glada Hudikteatern och tävlar med deltävlingens enda ballad, skriven av bland annat Ellinore själv och Vanna Rosenberg, Amir Aly och Henrik Wikström.

 

 

 

 

 

 

8. ”Natural” – Anton Ewald

Upphovsmän: John Lundvik.

Anton Ewald gjorde succé förra året med ”Begging” och nu är Anton tillbaka med ”Natural”, som beskrivs vara mer organsik och mindre ”synthig” än förra årets bidrag.

John Lundvik har samarbetat tidigare med Jörgen Elofsson när de skrev Agnes & Björn Skifs’ ”When you tell the world you’re mine”.

 

 

 

 

Text: Ludvig Alfredsson
Foto: Mattz Birath