Här kan du läsa in dig på artisterna som tävlar i den första deltävlingen i Malmö. Med Poplight får du koll på allt du behöver veta… och inte behöver veta.

1. YOHIO – ”To the End”

Upphovsmän: Andreas Johnson, Peter Kvint, Johan Lyander, YOHIO.

Silvermedaljören från förra året är tillbaka med låten ”To the end”, som är skriven av bland annat Andreas Johnson och Peter Kvint. Låtskrivarduon är välkända inom Melodifestivalen och Andreas och Peter har tillsammans skrivit bland annat ”Sing for me” (2006), ”A little bit of love” (2007) och ”Lovelight” (2012), som alla framfördes av Andreas Johnson.

I en intervju med Poplight sa YOHIO följande: ”Jag skulle vilja säga att ”To the end” är lite mer mognare och storslagen på ett sätt. […] Det grundar sig i rock som vanligt med mig, men jag vet inte hur jag ska beskriva det. Det känns stort och fylligt på något sätt.”

 

2. Mahan Moin – ”Aleo”

Upphovsmän: Mahan Moin, Anderz Wrethov.

Mahan Moin från Helsingborg deltog i Googoosh Music Academy, en persisk motsvarighet av ”Idol” där hon slutade på tredje plats. Nu har Mahan samarbetat med Anderz Wrethov som bland annat skrivit ”Jalla Dansa Sawa” med Behrang Miri (2013) , ”Like Fire Tonight” med Günther and The Sunshine Girls (2006) och även Azerbajdzjans Eurovision-bidrag 2009 ”Always” med Aysel & Arash.

Mahan är även den artist i Melodifestivalen 2014 som har näst flest ”likes” på Facebook med över 170 000 ”likes”.

 

 

 

3. Linus Svenning – ”Bröder”

Upphovsmän: Fredrik Kempe.

Linus Svenning är en Youtube-sensation som fick stor uppmärksamhet när han lade upp flera videos med hans egna akustiska tolkningar av välkända låtar. Den mest populära videon är en tolkning av Kents ”Utan dina andetag”, som just nu har över 600 000 visningar.

Fredrik Kempe hörde av sig till Linus på Facebook och var intresserad av att skriva en låt till honom. Efter en dag med Fredrik kom låten ”Bröder” och det är den som han ska tävla med i Malmö.

 

 

 

4. Elisa Lindström – ”Casanova”

Upphovsmän: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren, Jimmy Jansson.

Elisa Lindström är bäst känd som frontfiguren och sångaren i dansbandet Elisa’s. Elisa deltog även i Körslaget 2013 där hon också vann. Nu är hon med i Melodifestivalen 2014 som soloartist och låten ”Casanova” beskrivs som en ordentlig schlagerlåt. Elisa skickade även in låten ”Linjen i min hand” till Melodifestivalen 2012 med Elisa’s men kom inte med.

 

 

 

 

5. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

Upphovsmän: Jakke Erixson, Jon Bordon, Lauren Francis, Kristofer Östergren.

”Pop! Kaxig, rolig, fliritg, funkig… riktigt bra pop!” beskriver Alvaro Estrella i en intervju med Poplight. Alvaro har deltagit i Melodifestivalen tidigare, men då i egenskap som dansare och körsångare. Alvaro körade senast bakom Azerbajdzjans bidrag i Eurovision, ”Hold me”, och även bakom Eric Saade i Düsseldorf. ”Bedroom” är skriven av bland annat Jakke Erixson och några medlemmar i Melody Club.

Alvaro är den ene av två artister i årets Melodfestival som har någon anknytning till Idol när han gjorde audition 2009. Hur det gick för honom är okänt.

 

6. Ellen Benediktson – ”Songbird”

Upphovsmän: Sharon Vaughn, Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren.

Under Eurovision Song Contest 2013 i Malmö hade musikelever på ett gymnasium i Malmö fått agera som ”stand-ins” för bidragen. Detta för att kunna förbereda så gott som möjligt för produktionen innan de riktiga artisterna intar scenen. Ellen Benediktson agerade stand-in för Frankrikes bidrag och Christer Björkman hade senare hört av sig till Ellen och bjudit in henne som artist i Melodifestivalen 2014.

Hon framför en låt skriven av bland annat Sharon Vaughn, som är mest känd för att skrivit världshiten ”Release me” med Agnes.

 

 

7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”

Upphovsmän: Sylvester Schlegel.

Sylvester Schlegel var trummis i The Ark som bekant vann Melodifestivalen 2007. Nu satsar Sylvester som soloartist och släppte nyligen singeln ”Dåligt på ett bättre sätt / Vad hände med oss?” och nu deltar han i Melodifestivalen 2014 med sin egenskrivna låt ”Bygdens son”, en låt som handlar om ”att växa upp” enligt Sylvester själv.

 

 

 

 

 

8. Helena Paparizou – ”Survivor”

Upphovsmän: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn.

Helena Paparizou vann Eurovision Song Contest för nio år sedan år 2005 då hon representerade Grekland med ”My Number One”. Nu kommer hon med sin ”My number two” i Melodifestivalen med bidraget ”Survivor” som är skriven  av bland annat Bobby Ljunggren och Sharon Vaughn.

 

 

 

 

 

Text: Ludvig Alfredsson
Foto: Mattz Birath