Här kan du läsa in dig på artisterna som tävlar i den tredje deltävlingen i Göteborg. Med Poplight får du koll på allt du behöver veta… och inte behöver veta.

1. ”Echo” – Outtrigger

Upphovsmän: Joy Deb, Linnéa Deb, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Outtrigger.

Outrigger är Helsingborgsbandet som gjorde sig kända för den breda folkmassan när de gjorde en metal-cover förra året på Robin Stjernbergs vinnarlåt, ”You”.

I år ska de tävla själva med låten ”Echo”, som är skriven av just Joy & Linnéa Deb, som skrev låten de gjorde en cover på.

 

 

 

 

2. ”Red” – EKO

Upphovsmän: Linnéa Deb, Joy Deb, Anna Lidman, Hannes Lundberg, Michael Ottosson.

EKO var de första artisterna som bekräftades för Melodifestivalen 2014 när de vann talangtävlingen ”Svensktoppen nästa!”. Som vinnare av ”Svensktoppen nästa!” garanteras man en plats i Melodifestivalen och i somras vann gruppen EKO tävlingen.

Låten, ”Red”, beskriver de själva som en tung elektronisk poplåt med 80-talsinfluenser.

 

 

 

 

3. ”Yes We Can” – Oscar Zia

Upphovsmän: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah.

Oscar Zia tävlade i X-Factor 2012 och kom även tvåa i Let’s Dance 2013. Oscar körade även bakom Behrang Miri’s Melodifestivalbidrag från förra året, ”Jalla Dansa Sawa”. Sedan dess har han startat solokarriär och släppt singlarna ”#fail” och ”Without u”.

Nu tävlar Oscar Zia i Melodifestivalen 2014 med låten ”Yes We Can”, en riktigt snabb och bra poplåt, enligt insatta källor.

 

 

 

4. ”Burning Alive” – Shirley Clamp

Upphovsmän: Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda, Sharon Vaughn, Henrik Wikström.

Shirley Clamp är en riktig veteran i Melodifestivalen och tävlar i år för sjätte gången. Senast hon tävlade var 2011 som en del av gruppen ”Shirleys Angels”, som slutade någonstans i Andra chansen.

I år tävlar hon med ”Burning Alive” och några källor har sagt att detta ska vara en Shirley-låt á la ”Min kärlek” och ”Att älska dig”, fast på engelska.

 

 

 

5. ”All We Are” – State of Drama

Upphovsmän: Göran Werner, Sanken Sandqvist, Emil Gullhamn, Sebastian Hallifax.

Borås-bandet State of Drama vann tävlingen ”Metro On Stage” och överraskade alla när de tog sig direkt till final i Melodifestivalen 2013 med ”Falling”.

Nu är de tillbaka med låten ”All We Are”, som ska vara mer upptempo och pampigare än ”Falling”.

 

 

 

 

 

6. ”En enkel sång” – CajsaStina Åkerström

Upphovsmän: CajsaStina Åkerström

CajsaStina Åkerström är en av Sveriges mest folkkära vissångerskor och gör nu sin debut i Melodifestivalen efter 20 år som artist.

CajsaStina har själv sagt i intervjuer att låten, ”En enkel sång”, är en ballad. Hon har också hävdat att hon kommer bli ”tävlingens udda fågel”.

 

 

 

 

7. ”Busy Doin’ Nothin'” – Ace Wilder

Upphovsmän: Ace Wilder, Joy Deb, Linnéa Deb.

Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon egentligen heter, tävlar i Göteborg med ”Busy Doin’ Nothin’”.

I en intervju med Poplight beskriver Ace låten med ett ord: Energi. Upptempo-låt som liknar hennes tidigare låtar, bland annat ”Bitches Like Fridays” och ”Do it”.

 

 

 

 

 

8. ”Around the World”
– dr. alban & Jessica Folcker

Upphovsmän: dr. alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm.

Dr. Alban var en stor ikon på 90-talet när han gjorde sig mest känd med ”Hello Afrika”. Nu gör han debut i Melodifestivalen tillsammans med Jessica Folcker, som tidigare varit med år 2006 med ”When love’s coming back again”.

”Around the world” är, enligt de själva, en Dr. Alban-låt i versen och en Jessica-låt i refrängen. Framträdandet kommer innehålla värme, gung och gemenskap.

I en intervju med SVT uttryckte Christer Björkman sig särskilt om deras medverkan och beskrev deras låt som ”ett oemotståndligt glädjepiller”.

 

Text: Ludvig Alfredsson
Foto: Mattz Birath