Eurovision Song Contest 2015 är den 60:e upplagan av tävlingen och äger rum den 19, 21 och 23 maj. I år hålls tävlingen i Österrike med närmare bestämt Wien och Wiener Stadthalle som värdstad för Europas största musiktävling, då Conchita Wurst förra året kammade hem segern för Österrike när tävlingen hölls i Köpenhamn. Arrangerar tävlingen gör det österrikiska statliga TV-bolaget ORF.

Valet av värdstad i Österrike

I Augusti förra året avslöjades det att Wien blir värdstad för Eurovision Song Contest 2015 – men valet var långt ifrån ett självklart val. Direkt efter att Österrike vann Eurovision i Köpenhamn så var det flera städer som var intresserade av att arrangera Eurovision. Allt från stora städer till medelstora orter i bergen, där arenorna varierade från stora konsertarenor, mässhallar och utomhusarenor.

Efter en gallring av olika bud så stod det klart att Wien, Graz och Innsbruck blir kvar i processen – vilket gör att städer som Klagenfurt, Linz och Vorarlberg inte längre är med i kampen. En kort tid efter läcktes information ut om att Innsbruck låg bra till i kampen, där de hävdade att de hade kommit med ett väldigt bra upplägg.

Till slut, den 8 augusti 2014, stod det klart att det blir Österrikes huvudstad Wien som fick arrangera tävlingen i Wiener Stadthalle den 19, 21 och 23 maj 2015.

Australien gör debut i tävlingen

Den allra största nyheten som händer årets Eurovision Song Contest är att Australien äntligen kommer att få göra debut i tävlingen. Under fjolårets Eurovision i Köpenhamn fick Australien stå som mellanakt – då den australiensiska superstjärnan Jessica Mauboy fick framföra låten ”Sea of flags” i den andra semifinalen.

I år ska Australien alltså göra debut i tävlingen och faktiskt tävla. De är direktkvalificerade till den stora finalen tillsammans med ”Big 5″ och Österrike. De kommer dessutom att få rösta och dela ut poäng – precis som varje land får göra i tävlingen. Om Australien skulle till slut stå som segrare så får Australiens TV-kanal möjligheten att arrangera nästa års Eurovision på valfri plats i Europa – dessutom får de även möjligheten att försvara sin titel nästa år.

Återkommande och utgående länder

I år tävlar alltså 40 länder, där Australien som sagt gör sin debut och länder som Cypern, Serbien och Tjeckien återkommer till tävlingen – medan Ukraina drar sig ur på grund av ekonomiska problem. Det är alltså tre fler länder än förra årets 37 länder som deltog i Köpenhamn.

Under en lottning som gjordes i Wien stod det klart att Sverige kommer tävla i den andra halvan i den andra semifinalen. Som vanligt är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien redan direktkvalificerade till final, tillsammans med värdlandet Österrike och debutlandet Australien.

Programledarna

Inför årets Eurovision Song Contest har de varit ovanligt tidiga med att presentera programledarna. I år är det triss i damer som ska leda världen genom musikfesten – Mirjam WeichselbraunAlice Tumler och Arabella Keisbauer. Dessutom kommer Conchita Wurst att vara Green room-värd i programmet, precis det som Eric Saade gjorde i Malmö 2013.

Senast uppdaterad: 2015-02-22
Källor: Eurovision.tv, EBU, Poplight, Wikipedia, ORF.