Artisterna & Resultat i Eurovision Song Contest 2013

Bidragen i Eurovision Song Contest 2013

(c) Jonatan Staaf, Poplight.

(c) Jonatan Staaf, Poplight.

Eurovision Song Contest 2013 är den 58:e upplagan av tävlingen. I år hålls tävlingen i Sverige med närmare bestämt Malmö och Malmö Arena som värdstad för Europas största musiktävling, då Loreen förra året kammade hem storseger för Sverige när tävlingen hölls i Baku, Azerbajdzjan.

Inför årets tävling har det skett många stora förändringar i tävlingen. För första gången någonsin kommer parketten att bestå av ståplatser som reserverades för medlemmar i OGAE-nätverket. En annan stor nyhet är att startordningen kommer inte att lottas som vanligt och SVT tillsammans med EBU bestämmer själva startordningen.

Utgående och återkommande länder

I år tävlar 39 länder, tre färre än förra året, jämnlikt med Oslo 2010. De länder som inte tävlar i år är Turkiet, Slovakien, Portugal och Bosnien & Herzegovina. Ett återkommande land är Armenien, som drog sig ur tävlingen förra året och har nu valt att återvända.

16 länder tävlar i första semifinalen, 17 länder i den andra och 6 länder är direktkvalificerade till finalen. Dessa är ”Big 5″ som består av Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien, samt värdlandet Sverige.

En ensam programledare

För första gången på väldigt lång tid kommer tävlingen ledas av en ensam programledare och efter mycket spekulationer bland media och fans om vem som skulle bli programledare avslöjades det till slut att det skulle bli Petra Mede – något som de flesta inte hade räknat med.

Årets vykort filmas i artisternas länder

En annan nyhet för i år är att länderna som deltar i årets Eurovision Song Contest kommer få sina vykort inspelade hemma i deras egna miljöer. Traditionen är att de vykorten som spelas upp innan deras uppträdande ska vara från värdlandet, men nu riktar SVT strålkastaren utanför Sverige och på Europa.

Nytt rankingsystem för jurygrupperna

När reglerna för Eurovision Song Contest 2013 publicerades i december förra året är en av de ändringarna från tidigare år att jurygrupperna ska rangordna alla bidragen i varje av de tre tävlingarna. Dessa ska sedan kombineras med TV-tittarnas rangordning i telefonröstningen. Tidigare har de bara rangordnat de tio bästa medans de nu ska rangordna alla bidragen i tävlingen.

I det gamla systemet räknades poängen ut såhär: ”Land A” 12p av juryn + 0p av tittarna = 12p och ”Land B” 0p av juryn + 0p av tittarna = 0p.

I det nya systemet räknas poängen ut såhär: ”Land A” 1a plats hos juryn + 22 plats hos tittarna = 23 plats och ”Land B” 11 plats hos juryn + 11 plats hos tittarna = 22 plats.

Så i det här fallet får ”Land B” en högre placering än ”Land A”, vilket gör ”Land B” mindre sannolikt att komma i Topp 10 än ”Land A”

Kontroversier kring tävlingen

I samband med tävlingen har det uppstått lite mindre kontroversier kring bidragen. Den första inkluderar Schweiz och bidraget ”You and me” som framförs av Heilsarmee. Bakgrunden kring detta är att EBU har beslutat att gruppen får inte delta i tävlingen så länge de inte byter namn och scenkläder som de hade vid deras nationella uttagning. ”Heilsarmee” betyder på svenska ”Frälsningsarmén” och enligt tävlingsreglerna är det inte tillåtet att uttrycka sig religöst i tävlingen. De har dock gått med på att byta namn och klädsel. Det är dock inte klart vilket namn de kommer ha på gruppen mer än att det kommer vara ett engelskt namn.

En annan stor kontroversi cirkulerar också kring Tysklands Cascada med bidraget ”Glorious” då flera har hävdat att det är ett plagiat av förra årets vinnarlåt ”Euphoria”. Detta har gått så långt att forskare har anlitats för att mer eller mindre ”vetenskapligt” bevisa att det inte är ett plagiat. Efter några veckor frikändes dock ”Glorious” som plagiat och får därmed fortsätta tävla som planerat.

En annan mindre kontroversi gäller Albaniens bidrag ”Identitet”, då en annan musiker från Albanien har hävdat att det är ”en klar rip-off”. Huruvida de har gått vidare med detta är ännu inte klart.

Utbytta bidrag i tävlingen

Vitryssland var ett av de första länderna i år som valde artist och bidrag till tävlingen i december 2012 och vann gjorde Alonya Lanskaya med bidraget ”Rhythm of Love” och i början av mars det här året beslutade Vitryska TV-bolaget BTRC att välja ny låt till Alonya och valde därför ”Solayoh” istället.

Bulgarien bytte också ut sitt bidrag ”Kismet” på grund av rättighetstvister med en av producenterna till bidraget. Istället skickar de bidraget ”Samo Shampioni” till tävlingen, med samma artist som förut. ”Samo Shampioni” var det bidraget som var juryns favorit och folkets tvåa i Bulgarien.