Artisterna i Eurovision Song Contest 2014

Bidragen i Eurovision Song Contest 2014

Eurovision Song Contest 2014 är den 59:e upplagan av tävlingen. I år hålls tävlingen i Danmark med närmare bestämt Köpenhamn och B&W Hallerne som värdstad för Europas största musiktävling, då Emmelie De Forest förra året kammade hem segern för Danmark när tävlingen hölls i Malmö. Arrangerar tävlingen gör det danska statliga TV-bolaget DR.

Utgående och återkommande länder

I år tävlar 37 länder, två färre än förra året. De länder som inte tävlar i år är Serbien, Bulgarien, Kroatien och Cypern, medan de länder som återvänder till tävlingen är Portugal och Polen.

Det är ännu inte klart hur uppställningarna för semifinalerna ser ut, förutom att Sverige tävlar i den första semifinalen och Norge i den andra. Detta gjordes av en lottning på EBU, då man ville sära på Norge och Sverige för att inte få ett för hårt tryck på biljetter om de skulle hamna i samma semifinal. Utöver detta är sex länder redan direktkvalificerade till finalen. Dessa är ”Big 5″ som består av Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien, samt värdlandet Sverige.

I och med det låga deltagarantalet spekuleras det att korta ner bidragen i finalen från 26 till 22. Detta innebär att endast åtta länder kommer att kvalificera sig till final från semifinalerna, istället för tio länder, som det varit tidigare år.

Ändringar i regelverket

Hösten 2013 presenterade EBU regelboken för Eurovision Song Contest 2014 med några större förändringar. Det mesta är till följd från de anklagelser om röstfusk som riktats mot Azerbajdzjan. Nu ska röstningsproceduren stramas åt, då varje individuell jurymedlems poängutdelning kommer att offentliggöras för allmänheten. Dessutom ska EBU ha en funktion på Eurovision’s officiella webbsida där både jurymedlemmar och tittare kan anmäla eventuella misstankar om röstfusk i tävlingen.

DR och deras vision inför 2014

Årets officiella slogan är ”#JoinUs”, som presenterades innan årsskiftet. Tävlingen kommer att arrangeras på B&W Hallerne ute på Refshaleøen i Köpenhamn. Arenan var ett före detta skeppsvarv som renoverades 2011 till en konsertarena och tills maj 2014 ska hela skeppsvarvet transformeras till en stor Eurovision-ö, eller som de själva kallar det för Eurovision Island.

DR har även tidigare offentliggjort planer på att de vill ha en ö-formad scen i Köpenhamn med en publik som omringar scenen. Dock så har arenaplanen som släpptes i samband med biljettsläppet visat att scenen inte kommer vara rund enligt planerna.

Biljetter till tävlingen

Biljetterna till de sammanlagt nio sändningarna (två semifinaler, en final, plus två genrep inför varje semifinal och final) släpps i tre olika omgångar, där en tredjedel av biljetterna släpptes redan i slutet av november förra året. Den andra tredjedelen av biljetterna släpps 31 januari och den sista tredjedelen i april månad.

Likt förra året så har medlemmar i fanklubbs-nätverket OGAE förtur till vissa biljetter.

Senast uppdaterad: 2014-01-09
Källor: Eurovision.tv, EBU, Poplight, Wikipedia, DR, SVT, ESCtoday.