Var det någon som observerade hur liten skillnad det blev i poängen från publikomröstningen för de olika låtarna igår?

Det hela har faktiskt en psyko-matematisk förklaring.

Med Melloappen kan du hjärtrösta ett till fem hjärtan per låt, det blir rätt naturligt att använda detta som ett sätt att sätta betyg på låtarna. Appanvändarna ger låtarna betyget från noll till fem.

Då appen också visar hur dina vänner röstar är det lätt att verifiera att appen används just på detta sätt. Med telefonröster röstade vi på DEN låt som vi tyckte var bäst, i undantagsfall röstade vi på den näst bästa också men knappast lika många gånger. Med hjärtrösterna är det väldigt liten skillnad mellan fem eller fyra hjärtröster, eller tom fem och fem (mina vänner har gett två eller tre låtar full pott, men hade de röstat lika mycket på alla tre? Jag tror inte det)

Procent av betyg eller telefonröster

simulering av telefonröstfördelning från givna hjärtröster

Här följer en simulering av hur telefonröster skulle fördelats utifrån mina vänners avgivna hjärtröster. Jag har gjort det enkla antagandet att en fempoängare skulle ha resulterat i en telefonröst. Yttre ringen är fördelningen av hjärtröster, inre ringen är fördelningen av simulerade telefonröster.

Ganska tydligt är att ”telefonröstning” ger ett tydligare utslag. Färre tårtbitar fördelas (Samir & Viktor, Lisa Ajax och Boris René tappar allt), några tårtbitar växer rejält (Frans, Robin), några krymper (Ace Wilder). De små blir mindre och de stora blir större!

Vilket utslag vill vi ha, vill vi fördela tittarpoäng efter låtarnas kvalitet eller vill vi premiera de låtar som älskas? I år tror jag inte det blev något problem då Frans vann så tydligt över de andra som fick ungefär lika många poäng. Men det skulle faktiskt kunna leda till fel vinnare…

För enkelhetens skull låt oss anta att det bara finns tre låtar A,B, och C, och 100 röstande (%)

A älskas av 60, B älskas av 30, C älskas av 10, ger respektive betyg 5
Dock avskyr A och C varandra, och ger den andra betyg 0
De som har A som favorit tycker att B också är rätt bra, betyg 4
Tyvärr är detta ej helt besvarat av de med B som favorit, de ger A betyg 3,
de gillar även C, betyg 3
De som gillar C bäst accepterar B, betyg 3

Så vem vinner publikomröstningen? Med telefonröster utan tvekan A, med hjärtröster B!

A = 60*5 + 30*3 + 10*0 = 390 (41%, var 60%)
B = 60*4 + 30*5 + 10*3 = 420 (44%, var 30%)
C = 60*0 + 30*3 + 10*5 = 140 (15%, var 10%)

Totalt: nytt rekord 950 röster!

Ni ser utjämningseffekten, men än värre ni ser att fel låt kan vinna. Juryns röster rangordnar efter kvalité, men det har inte varit telefonrösternas uppgift i Melodifestivalen. I Eurovision finns denna uppdelning kvar, juryn rangordnar men tittarna röstar på DET uppträdande de gillar bäst!

Att sätta betyg är en intressant funktion som nog bör behållas som den är, istället bör nog tittaren få EN slutlig röst, ett stort gyllene hjärta att ge till sin absoluta favorit! Edit:Eventuellt borde 1000 eller 10000 vanliga hjärtröster omräknas till en gyllene hjärtröst.Den låt varje användare gett högst poäng kan automatiskt få det gyllene hjärtat. Enbart gyllene hjärtan räknas i procentfördelningen. Jag är säker på att SVT har data för att simulera olika inställningar av detta.