Innan Melodifestivalens turné drog iväg så kom Oscar Zia ut som homosexuell för offentligheten. Efter en lång intervjudag för artisten fick Poplight möta honom i ett stilla samtal om samhällets syn på sexualiteter, varför han valt att byta stil och vem som kommer vinna Melodifestivalen 2016. 

Oscar Zia – Foto: Peppe ANdersson, Poplight (c)

Oscar Zia – Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

För Oscar Zia är det tredje gången han tävlar i Melodifestivalen, första gången som sångare tillsammans med Behrang Miri 2013 och året därpå tävlade han själv med låten ”Yes We Can”. Oscar ser dock deltagaråret 2014 som sitt debutår i Melodifestivalen, då tävlade han med en ‘N Sync-inspirerad låt som hade en positiv och popig ton. I år är tonen en helt annan och ”Human” har en betydligt mörkare framförhållning.

Naturligt att byta stil

– Det var inget val jag gjorde att tävla med en låt i den här stilen, utan det var något som kom naturligt. Det är en mörk låt och ett mörkt budskap, men det finns också hopp och ljus i den. Sen var det ett aktivt val att framställa mig själv på ett annat sätt än vad jag gjorde 2014 och där kände jag att det krävs en ganska radikal förändring för att folk ska kunna förstå att jag är något annat.

Hade du gett mig låten idag hade jag inte sagt ”ja” till den.

Har du lämnat pop-/boyband-stilen? 

– Jag tror aldrig riktigt att jag var där till 100% i mitt hjärta och i min hjärna.

Var ”Yes We Can” aldrig riktigt din låt då? 

– Nej, det känner jag inte. Jag valde den och jag brann för ”Yes We Can”. Men jag kan absolut känna att den inte passade mig till 100%. Hade du gett mig låten idag hade jag inte sagt ”ja” till den. Då tyckte jag också att jag fick fel placering för att det var fel låt. Men så var det ju inte utan det handlade om att jag skyllde ifrån mig. Men man kan inte gå runt och ångra sig i livet och idag ångrar jag ingenting, utan allt jag gjort har ju lett till någonting.


Oscar Zia – Finalist i Melodifestivalen 

Ålder: 19 (fyller 20 i oktober)
Familj: Mamma, Pappa och 5 syskon.
Civilstånd: Singel
Om Oscar skulle vara ett föremål så skulle han vara: En soffa
Favoritmat: Pasta med lite tomat och så mycket grädde som möjligt.
Bästa Eurovision-låt: ”Hold On Be Strong” – Maria Haukaas Storeng, 2008
Livsmotto: ”Skit i det för fan.”

5 snabba med Oscar Zia

Teaterföreställning eller krogshow
Bubbelpool eller bastubad
Vegetariskt eller kött
Radio eller TV
Knyckla eller vika toapappret


Vill få bort osäkerheten kring sexualitet

Innan Melodifestivalen kom igång på riktigt i våras så kom Oscar Zia ut som homosexuell, något han planerat göra en längre tid. Men hur ser han på att samhället ser oss människor som heterosexuella fram tills att motsatsen bevisas?

Unga människor inte ska behöva gå runt och oroa sig eller ens tänka en extra tanke över att ”jag är homosexuell” och hur ska folk reagera över det.

Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

– Det ligger väl helt och hållet i föräldrarnas ansvar att på något sätt uppfostra deras barn till ett neutralt samhälle. Sen tycker jag inte att man ska ta det till en överdrift heller, utan målet är väl på något sätt att unga människor inte ska behöva gå runt och oroa sig eller ens tänka en extra tanke över att ”jag är homosexuell” och hur ska folk reagera över det. Det momentet tycker jag är fel och det vill jag ha bort, för man ska inte behöva tänka över en sån sak.

Har tankarna över sexualitet varit jobbigt för dig? 

– Nej, det kan jag inte säga. Men det är klart att jag slängt iväg en extra fundering på om det ska vara såhär hela livet? Men jag skulle inte säga att det har varit jobbigt och det är jag väldigt glad för. Men jag vet om att det inte är så lätt för alla och därför behöver vi varandra.

Tror på vinst

Enligt Poplights egna internationella jury så ligger Oscar Zia ganska bra till i toppstriden och om artisten själv få bestämma så vinner han hela kalaset.

– Vinner? Ja det gör väl jag, eller? Jag är en övertygad kille, säger han ironiskt.
– Men det hade varit fantastiskt kul. En ära att få representera Sverige.

Hoppa bungyjump kommer jag göra ändå!

Har du något löfte om du skulle vinna? 

– Jag har sett att min bror lovat att tatuera in ”Human” om jag skulle vinna. Så mitt löfte får bli att jag följer med och betalar för tatueringen, det kom jag på nu. För jag vet inte vad jag ska lova, hoppa bungyjump kommer jag göra ändå!

Foto: Jonatan Staaf, Poplight (c)

Foto: Jonatan Staaf, Poplight (c)