Idag fortsatte repetitionerna i Norrköping inför lördagen, då det är dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2016. Idag fick alla artister repa en gång till och idag repade de fullt ut med scenkläder. På Poplight kan ni följa alla fredagens repetitioner.

Idag ska alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för andra gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 30 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Dessutom ska de uppträda med smink och scenkläder för första gången. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det andra av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Igår fick artisterna repa i totalt 35 minuter var och nu ska de repa en gång till inför ett publikt genrep på kvällen och ett genrep imorgon på eftermiddagen.

På plats i Norrköping från Poplight är Ludvig Alfredsson och fotograf Patrik Jonsson. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för fredagen

13:35 – SaRaha (”Kizunguzungu”)
14:05 – Swingfly feat. Helena Gutarra (”You carved your name”)
14:35 – Smilo (”Weight of the world”)
15:05 – After Dark (”Kom ut som en stjärna”)

(15:30 – Kaffepaus)

15:55 – Lisa Ajax (”My heart wants me dead”)
16:25 – Boris René (”Put your love on me”)
16:55 – Oscar Zia (”Human”)

1. SaRaha – ”Kizunguzungu”

När man sett alla artister repetera under torsdagen så glömde man nästan lite bort ”Kizunguzungu”. När man hör denna igen under fredagen så blir man påmind om vilken skön dänga det egentligen är. Just denna genre av musik är relativt oprövad i Melodifestivalen och så vitt jag kan komma på så var det senast 2010 då Getty Domein gjorde något liknande.

Det är ett schysst sound och en hookig refräng som passar bra som öppningsbidrag i tävlingen. Frågan är bara om tittarna kommer ihåg denna efter alla sju bidrag? Svårtippat.

2. Swingfly feat. Helena Gutarra – ”You carved your name”

Ännu en sån låt med onödigt hookig refräng. Menar det då givetvis i en positiv bemärkelse. Inledningen låter väldigt mycket Kleerup och refrängen är väldigt direkt och lättfångad. Swingfly är klädd i helvitt under repen och Helena Gutarra bär en helvit T-shirt och rutig kjol medan resten av ensemblen är klädda i rutiga skjortor och kjolar.

Swingfly har inte riktigt varit på sin starka sida under dagen då han inte riktigt varit frisk och kry. Under repet tar han det väldigt lugnt och sparar på krafterna så gott han kan. Hoppas verkligen att han piggnar till inför imorgon, annars borde han och Helena vara värda en andra chans.

3. Smilo – ”Weight of the world”

Precis när killarna drar igång sitt nummer bryts musiken i arenan, men deras backtrack i deras ”in ears” rullar fortfarande på, så det var aningen komiskt att se när de fortsätter att sjunga och klappa händerna i takt när det är helt tyst i arenan, innan de till slut bryter musiken i medhörningarna.

”Weight of the world” saknar de som de tidigare två låtarna gjort: en tydlig refräng. Här är det dock kanske tänkt att de instrumentala partierna som dyker upp mitt i låten att de ska agera ”refräng”. Det är schysst sound och allt det där, men jag tror TV-tittarna kommer se det som ett tappert försökt att leka Swedish House Mafia. Har svårt att se detta ta sig vidare i tävlingen, men man vet aldrig.

4. After Dark – ”Kom ut som en stjärna”

”Kom ut som en stjärna” är nästan precis vad man förväntar sig av After Dark… fast ändå inte. Nu får vi se After Dark repetera med scenkläder och ja, det är också lite vad man förväntar sig av After Dark. Rosa klänning och självklart blir det klädbyte i numret till glittriga silverklänningar och vita fjädrar.

Det är underhållande och en del påstår att detta kommer bli den nya barnfavoriten, men nu börjar jag känna en viss osäkerhet. Konkurrensen i den här deltävlingen är stenhård och det finns en risk att det faller helt platt på lördag. Ikväll är det genrep och det ska bli intressant att se hur publiken reagerar, både under numret och i publikundersökningen.

5. Lisa Ajax – ”My heart wants me dead”

Lisa Ajax har fått ett ordentligt lyft sedan igår. Idag repade hon med scenkläderna och nu blev hela numret mycket snyggare. Lisa skiner igenom kameran tillräckligt för att charma unga och äldre tittare. Låten är catchy och överlag känns numret bra. Vet inte hur mycket mer som behövs tilläggas, men det ska bli intressant att se hur publiken tar emot detta.

6. Boris René – ”Put your love on me”

Boris René fortsätter repa som han gjorde igår men i de första två genomgångerna kör han utan hatt och då plötsligt känns det lite Storbritannien 2008. Sedan tar han på sig hatten igen och då känns det Boris René. Det blir lite osäkert om han ska ha hatt eller inte, så studiomannen gör en handuppräckning bland oss i pressen om han ska ha hatt eller inte. Ingen räckte upp handen när han frågade om han inte skulle ha hatt, men fyra pers räckte upp handen om han skulle ha hatt. Nå ja, vi får väl se.

Annars känns det rätt stabilt. Det känns som att Boris sparar lite på rösten för ikväll.

7. Oscar Zia – ”Human”

Numret är i princip oförändrat sedan igår. Oscar Zia kör sitt nummer i svart T-shirt och svarta byxor. Han har fortfarande kvar sina 207 kamerabyten.

Det ska bli väldigt spännande att se hur det kommer gå för ”Human” i tävlingen.