Under hela torsdagen pågick det repetitioner för fullt i Himmelstalundshallen inför den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2016. Poplights utsände reporter var på plats hela dagen och dokumenterade repetitionerna och här kan ni läsa om allt som händer.

Melodifestivalen 2016 – Norrköping

(c) Peppe Andersson, Poplight

Under torsdagen ska alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för första gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 35 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Norrköping från Poplight är Ludvig Alfredsson och fotograf Patrik Jonsson. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

10:50 – SaRaha (”Kizunguzungu”)
11:30 – Swingfly feat. Helena Gutarra (”You carved your name”)

(kl 11:55 – 12:20 – Kaffepaus)

12:25 – Smilo (”Weight of the world”)
13:05 – After Dark (”Kom ut som en stjärna”)

(kl 13:45 – 14:30 – Presskonferens med artisterna)

14:50 – Lisa Ajax (”My heart wants me dead”)
15:30 – Boris René (”Put your love on me”)
16:05 – Oscar Zia (”Human”)

(17:15 – Arenan stänger)

1. SaRaha – ”Kizunguzungu”

Den tredje deltävlingen i Norrköping öppnar starkt med ”Kizunguzungu”. Jag hade inga större förväntningar kring låten eller numret men jag blev ganska överraskad när jag fick se det. Schyssta rytmer och en hookig refräng. SaRaha använder sig av en del dansare på scenen varav en gör ganska sjuka ”body twists” som känns som sådana konstiga videos man hittar på Youtube. Ja, ni får kolla hur det ser ut på lördag.

Till sista genomgången smäller de på med konfettibomber till och med, vilket får en att hoppa till lite.

2. Swingfly feat. Helena Gutarra – ”You carved your name”

Inledningen i ”You carved your name” andas väldigt mycket Kleerup och sedan håller det sig genom hela låten, men jag skulle nog inte riktigt säga att detta är Swingfly & Helena som gör en Kleerup-låt. Snarare tvärtom. Rent generellt känns det som Swingfly’s tidigare bidrag, ”Me and my drum” från 2011, men inte såpass mycket att man tänker på det… och tyvärr är det ingen ”boom-chicka-boom” i år.

Swingfly börjar i numret sittandes på trappan tillsammans med fem dansare och till första refrängen kliver Helena Gutarra in från kulissen på scenen. Det är en effektiv refräng som etsar sig fast och det ska bli väldigt spännande att se hur den står sig bland de andra tävlande.

3. Smilo – ”Weight of the world”

Kommer ni ihåg Michael Feiner & Caisa från Melodifestivalen 2013? Det här är inte långt ifrån. Två killar står bakom ett DJ-bås med LED-skärmar och viftar med händerna medan en sångare går omkring på scenen och sjunger. Mot slutet släpps det ut stora ballonger ut i publiken, precis som Michael Feiner & Caisa gjorde. Låten är inte helt olik den heller. Tänk er ”We’re still kids” fast utan saxofon och lite mer ”tropical house”.

Säger inte att detta är dåligt eller så. Det är ett schysst gung kring låten som gör sig bra i arenan. Bara gubbarna kan få med sig publiken så finns det utrymme för skräll.

4. After Dark – ”Kom ut som en stjärna”

After Dark firar 40-årsjubileum i år och passar på att ställa upp i Melodifestivalen med ”Kom ut som en stjärna”. Det är inte direkt så att de spar på krutet eller att de är ”gamla och ringrostiga” – nej nej, tvärtom. Det här är ett pampigt shownummer med glitter och glamour. Inte riktigt ”La Dolce Vita” och inte riktigt ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”.

Det här är riktigt vasst och kan bli helgens skräll. Det känns väldigt mycket som att låten riktar sig mot den yngre publiken och jag tror de mycket väl kan gå igång på det här. Superviktigt budskap och jag hoppas verkligen att denna avancerar sig vidare, för efter 40 år i underhållningens tjänst förtjänar After Dark det.

5. Lisa Ajax – ”My heart wants me dead”

Lisa Ajax kammade hem segern i Idol 2014 och den här gången siktar hon på att ta hem segern i Melodifestivalen 2016. Vet inte riktigt hur stora chanserna är för det, men ingenting är väl omöjligt. Det här är en typisk radiodänga som kan få den yngre publiken på fall om inte After Dark lyckades.

Hela numret är uppbyggt som en korsning mellan Loreens ”My heart is refusing me” och Robin Stjernbergs ”You”. Nästan lite ”Prince of Persia” också, typ. Det hänger stora tygremsor från scentaket och Lisa använder sig av cirkus 6 dansare. Det är ett ganska simpelt upplägg för henne och kanske lite mer avancerat för dansarna. Lisas utstrålning och röster lär dock räcka en bit i tävlingen.

6. Boris René – ”Put your love on me”

Iklädd rutig tegelröd kostym, vit skjorta och svart hatt intar Boris René scenen och levererar en upptempo-dänga som andas lite Guy Sebastian. Det är simpelt, men stiligt. Om detta är scenkläderna så är det i alla fall snyggt. Numret går ut på något slags samspel mellan Boris och en dansare som lite senare får sällskap av ett gäng husdansare.

Mycket hookiga refränger och strofer som sticker ut i låten. Mycket ”ye-ah ye-ah” och många repetitioner av ”Put your love on me” i refrängen. Kan bli en utmanare på lördag och det ska bli spännande att se hur numret utvecklas.

7. Oscar Zia – ”Human”

Oscar Zia har sedan startordningen presenterades varit denna deltävlingens stora snackis. En ballad som avslutade en deltävling av Melodifestivalen, när hände det senast? Vad jag kan minnas gjorde BWO detta för sju år sedan i Leksand. ”Human” är en pampig ballad som bara består av Oscar Zia himself och hela 207 kamerabyten.

Ja, precis. Oscar Zia sätter nog något slags rekord i antalet kamerabyten, för under dessa tre minutrar så byter de kameravinklar 207 gånger. Detta hade varit rent omöjligt för några år sedan. Idag sköts alla kamerabyten automatiskt via förprogrammering, men förr satt det bildproducenter i sändningsbussen och tryckte på knapparna. En kan bara föreställa sig hur det hade sett ut där inne när de ska trycka på 11 olika knappar 207 gånger.

Ska bli väldigt spännande att se hur numret kommer utvecklas till imorgon.