Wiktoria Johansson är en av kvällens debutanter. Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

Wiktoria Johansson är en av kvällens debutanter. Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

Hon är debutanten som går in i Melodifestivalen men siktet högt inställt, hon vill vinna. Men klivet ut i musikbranschen har inte varit det lättaste för Wiktoria Johansson från Brämhult.
– Helt plötsligt så slängdes man in i vuxenvärlden och räknas inte som barn längre och det var jobbigt att inse.
Poplight fick en lugn pratstund med låtskrivaren och artisten där vi pratade om avancerade scenshower, förebilder och att flytta hemifrån. 

I Melodifestivalen 2016 kommer Wiktoria stå på den största scenen hon någonsin äntrat när hon går ut som sista artist i deltävling 2 i Malmö. Som den debutant hon är så så vill hon göra allt för att skapa ett unikt nummer. För utan fanbase är det inte lätt att ta sig fram och hon satsar därför allt på ett millimeteranpassat och högteknologiskt TV-shownummer.

I Wiktorias scenshow projiceras abstrakta mönster och bilder på hennes kropp. Numret kräver att hon står blixtstilla de första 53 sekunderna. Foto: Anna Palmgren, Poplight (c)

I Wiktorias scenshow projiceras abstrakta mönster och bilder på hennes kropp. Numret kräver att hon står blixtstilla de första 53 sekunderna. Foto: Anna Palmgren, Poplight (c)

– Eftersom att jag är debutant så måste vi göra något coolt och unikt. Vi skickade låten till High Screem, de som kom att göra numret, och de älskade den och skapade saker som matchade låten. Låten med numret blir ett tillsammans, vilket är jättehärligt.

Allt detta är en ny utmaning och det är det man måste göra för att utvecklas.

Det är inte det att hon inte tror att låten skulle hålla utan sitt nummer, utan hon tror jättemycket på låten. Men faktumet att hon är debutant gör att hon måste hitta något som gör att hon syns lite extra.

– Jag älskar låten och tror jättemycket på den. Jag hoppas att låten hade hållit utan numret, men Melodifestivalen är ju också att man måste ge en show.

Under hela Wiktorias show så måste hon stå på exakt samma plats då en videoprojektor projicerar abstrakta mönster på hennes kropp. Och under numrets 53 första sekunder måste hon stå helt blixtstilla.

– Det är svårt att inte stå still i en upptempolåt! Eller, det är svårt i vilken låt det än är. Men det är också det som är så kul med allt det här, jag gör något som jag aldrig har gjort och allt detta är en ny utmaning och det är det man måste göra för att utvecklas.


Wiktoria Johansson – Debutant i Melodifestivalen

Ålder: 19, fyller 20 i november
Familj: Mamma, Pappa och en syster
Civilstånd: Singel
Om du skulle vara ett djur så skulle du vara: Ett lejon. ”De är fett coola”
Favoritfilm: Lejonkungen
Bästa mellolåt: Euphoria
Sämsta egenskap: Är väldigt envis och får lätt prestationsångest
Livsmotto: ”All you need is love”

5 snabba med: Wiktoria

1. Katt eller hund
2. Kaffe eller te
3. Bio eller streamade serier (Har nyligen kollat igenom Gossip Girl för tredje gången)
4. Flyg eller tåg
5. Landet eller stad (Om det finns en sjö i närheten)


Familjen och Beyoncé

När Wiktoria ska svara på frågan om vilka förebilder hon ser upp till så är hon snabb med att svara.

– Jag har flera. Tre förebilder jag har är självklart min familj; min mamma, pappa och min syster. Sen är Beyoncé den jag ser upp till rent musikmässigt.

Varför ser du upp till just dem?

– Min familj har lärt mig väldigt mycket i livet och de betyder otroligt mycket för mig. Medan Beyoncé bara är bäst på allt det hon gör rent musikmässigt. Hon är den bästa sångerskan just nu enligt mig, hon är den bästa ”performern”, levererar alltid till 100% och hon kan dansa.

Jag saknar barndomshemmet men kommer aldrig flytta tillbaka

I höstas flyttade Wiktoria ifrån sitt barndomshem till Stockholm för att jobba och nu bor hon i en lägenhet i huvudstaden. Men hon kommer från början från Brämhult, en mindre ort utanför Borås.

– Det var jobbigt att flytta hemifrån. För helt plötsligt så slängdes man in i vuxenvärlden och räknas inte som barn längre och det var jobbigt att inse. Jag lämnar mitt barndomshem för alltid och jag kommer aldrig flytta tillbaka. Det var en konstig känsla, men jag älskar att bo i Stockholm och jag trivs i min lägenhet.

Vill representera Sverige i Eurovision Song Contest

Det är klart man går in för att vinna!

– Om jag går vidare på lördag så tänker jag: ”Yes, nu kör vi extra hårt, ännu mer jobb”. Allt jag kan göra är mitt bästa.

Vill du helst gå till andra chansen eller final?

– Jag tror att det hade varit bra för mig som debutant och för låten att gå till andra chansen, men jag vet inte om jag hade klarat det mentalt, jag blir så nervös. Så jag vill helst känna mig helt säker och gå till final. Och om jag går till final så vill jag vinna, det är klart man går in för att vinna!

Wiktoria – Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)

Wiktoria – Foto: Peppe Andersson, Poplight (c)