Under hela torsdagen pågick det repetitioner för fullt i Malmö Arena inför den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Göteborg. Poplights utsände reportrar var på plats hela dagen för att dokumentera repetitionerna och här kan ni läsa om allt som hände.

Melodifestivalen 2016 – Malmö

(c) Peppe Andersson, Poplight

Under torsdagen repeterade alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag för första gången på scen. Repetitionerna varade i cirka 35 minuter per artist och det mesta som repeterades in var kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist sjöng igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta var det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Malmö från Poplight är Peppe Andersson, Ludvig Alfredsson och fotograf Anna Palmgren. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter och Instagram (@PoplightSE) för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

10:50 – David Lindgren (”We are your tomorrow”)
11:30 – Victor & natten (”100%”)

(kl 11:55 – 12:20 – Kaffepaus)

12:25 – Molly Pettersson Hammar (”Hunger”)
13:05 – Isa (”I will wait”)

(kl 13:45 – 14:30 – Presskonferens med artisterna)

14:50 – Krista Siegfrids (”Faller”)
15:30 – Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningson (”Håll mitt hjärta hårt”)
16:05 – Wiktoria (”Save me”)

(17:15 – Arenan stänger)

1. David Lindgren – ”We are your tomorrow”

David Lindgren öppnar upp den andra deltävlingen med en ganska så typisk David Lindgren-låt som följer upp ”Shout it out” och ”Skyline”. ”We are your tomorrow” känns som gjord för arenan och jag sitter lite och funderar på om det egentligen är hans låt från början? Det låter som att det skulle kunna framförts av ett pojkband på fem pers eller så, men David Lindgren klarar det utmärkt själv tillsammans med sitt crew.

David börjar ståendes på något slags podium och det är väldigt mycket lasrar i hans nummer som ska synkroniseras med hans dansrörelser. I början av repet är det lite problem med att få till synket och i andra genomgången försvinner lasereffekterna i röken. Överlag känns det väldigt snyggt och jag kan tänka mig att det här tar sig till final – men jag ser tyvärr inte direkt hur det skulle lyckas där. Det ska bli spännande dock att se hur numret utvecklar sig.

2. Victor & Natten – ”100%”

Det märks att det är en debutant som står på scenen; några missade kameror, lite trevande och en arm vevandes fram och tillbaka på exakt samma vis under hela låten. Victor verkar också ha lite problem med att få rösten att hålla genom hela låten, särskilt i låtens obligatoriska höjning när han sjunger helt a capella. Men det är väl ändå nu om någon gång som han ska få tillåtas vara nervös och göra lite missar, så att han kan ordna upp till på lördag.

Låten är dansant, positiv och ljus och påminner om Danny Saucedos sommarhit ”Dör för dig”. Stort cred bör också ges till de fem duktiga dansarna som sprutar ut energi genom alla kameror. Frågan är då bara; vem är Natten? För någon i svärta i den här låten är det svårt att se.

3. Molly Pettersson Hammar – ”Hunger”

Det faktum att Molly Pettersson Hammar inte gick vidare till final förra året (troligtvis en följd av att få personer varken kunde, eller hade laddat ned den då nya röstningsappen) verkar vara ett bortglömt kapitel. Molly är glad, hon har utstrålning lika varm som saharaöknen och sången nästan lika stabil som pyramiderna. Och att ha stabil sång i den här låten är riktigt bra jobbat, för det är inte en lättsjungen låt hon har blivit given.

Molly står ensam på scenen och bakom henne har hon en ljusrigg formad som en triangel. Ljusriggen påminner om en Sanna Nielsen-rigg från ”Undo” framträdandet, fast stående på högkant.

Under dagens rep bär Molly en svart urringad byxdress, men på lördag blir det långklänning i vitt och med detaljer av guldglitter. Numret kommer också att avslutas maxat med pyroteknik och studiomannen Henric von Zweibergk lovar mer eld till på lördag.

4. Isa – ”I Will Wait”

Fram på scenen hissas ett stort skynke ned, i ungefär samma färg som en skolfotobakgrund. Framför skynket står Isa helt ensam och framför Isa står en ljusrigg med ett sextontal rörliga strålkastare. När låten kommer igång framförs ett skuggspel på skynket, ett skuggspel med flertalet Isa-skuggor samt ännu en gestalt som i slutet av låten möter Isas hand.

Låten är storslagen, och refrängen görs maffig med hjälp av ett trumkomp i halvtempo. Det suger till i magen när Isa sjunger, hennes röst passar även i denna ballad som skiljer sig mycket från föregående års hit ”Don’t stop”.

Visst teknikstrul är det då Isa måste stå på exakt rätt plats för att skuggorna ska hamna rätt på skynket. Men under sista repet är det redan tightare även om Isa håller igen liten på rösten.

5. Krista Siegfrids – ”Faller”

Krista kör sitt nummer i de kläder som vi även kommer att se få på lördag, det blir en sprakande byxdress i kärlekens färg; röd! Utöver färgen röd så är det schackrutigt som går genom hela numret. Golvet är svart-vitt, led-kuberna är svart-vita och i slutet av numret tar Kristas dansare upp fyra stora racing-flaggor som även de är svart-vita.

Låten är relativt anonym, hade lika väl kunnat vara Linda Bengtzing som sjöng den. Men det är fartfyllt och sticker ut efter de två tidigare numren som både går i en dovare ton. Krista kommer med energi, och det sprakar.

6. Patrik Isaksson, Uno Sveningsson & Tommy Nilsson – ”Håll mitt hjärta hårt

Pojkbandet, med målgruppen 45-55, startar utspridda på olika platser av den höstiga scenen. Tommy sjunger första versen ute på ”pucken” i publikhavet, Patrik börjar uppe vid Green Room och Uno står stabilt på scenens högra sida. När Tommy sedan tagit en löptur fram till scenen i vers 2 så är hela gänget samlat och förblir det låten ut.

Någon koreografi är det inte att tala om, men några små missförstånd angående kamerorna blir det bl.a. för Patrik som anser at en viss kamera är på fel plats.

Låten är vacker och omhuldande men saknar spänning. Alla tre artisterna har också väldigt säregna röster vilket gör att det blir lite snurrigt i sista refrängerna när alla vill synas och höras lika mycket. Men svensktoppen, där tar de sig troligtvis in.

7. Wiktoria – ”Save Me”

Debutanten kommer in på scenen och river av sin upptempo-conutry-dänga med otrolig säkerhet. Framträdandet är otroligt iögonfallande och det är jättesvårt att sluta titta! På Wiktorias Beigefärgade catsuit projiceras nämligen diverse abstrakta mönster och former. Hon står still under hela numret, något som kan tänkas motsägelsefullt i en upp-tempolåt, men kontrasten gör det spännande och tack vara projectionerna så blir det aldrig tråkigt.

Det är ett snyggt koncept men inget nytt då då vi sett liknande exempel med Måns Zelmerlöws ”Heroes” från förra året samt Moldaviens Eurovisionbidrag 2013. Men ”Wonder Wiktoria” är en debutant att räkna med, kanske går det lika bra som för Robin Bengtsson i förra veckans deltävling?