Idag fortsatte repetitionerna i Scandinavium inför lördagen, då det är dags för den första deltävlingen av Melodifestivalen 2016. Idag ska alla artister repa en gång till och idag repar de fullt ut med scenkläder, smink och effekter. På Poplight kan ni följa alla fredagens repetitioner.

Idag ska alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för andra gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 30 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Dessutom ska de uppträda med smink och scenkläder för första gången. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det andra av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Igår fick artisterna repa i totalt 35 minuter var och nu ska de repa en gång till inför ett publikt genrep på kvällen och ett genrep imorgon på eftermiddagen.

På plats i Göteborg från Poplight är Ludvig Alfredsson och fotograf Anna Palmgren. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för fredagen

13:35 – Samir & Viktor (”Bada nakna”)
14:05 – Pernilla Andersson (”Mitt guld”)
14:35 – Mimi Werner (”Ain’t no good”)
15:05 – Albin & Mattias (”Rik”)

(15:30 – Kaffepaus)

15:55 – Anna Book (”Himmel för två”) Diskvalificerad
16:25 – Robin Bengtsson (”Constellation Prize”)
16:55 – Ace Wilder (”Don’t Worry”)

Tidsschemat är med reservation för ändringar med anledning av diskvalificerade bidraget ”Himmel för två”.

1. ”Bada nakna” – Samir & Viktor

Idag får vi se när artisterna repeterar i scenkläder och vi får även se deras entré till musik. De börjar uppe ovanför trappan framför en logotyp och sedan promenerar de ner till scenen till en specialkomponerad signaturmelodi.

Samir & Viktor har inga extravaganta scenkläder. Mörkblå skjorta för Viktor och en vit t-shirt med fredsbudskap på ryggen. Förra året var det mycket snack om hur ofta Samir kunde dra i sin tröja under ”Groupie”. Under sista genomgången av ”Bada nakna” räknade jag och kunde bara se att han ryckte en gång i tröjan. Sedan blev det lite strul när Samir tog av sig tröjan och sladden till sändaren han har i bakfickan trasslade ihop sig och flög ur.

Annars så känns det som att de har en del att slipa på, men det är inte lika fullt så kaotiskt som det var i Malmö förra året.

2. ”Mitt guld” – Pernilla Andersson

Det är fortfarande blött på scenen när Pernilla Andersson går på, vilket gör att produktionen tvingas vänta med att dra igång låten så de hinner torka scengolvet.

När de väl kör igång så är det inget direkt märkvärdigt med Pernilla Anderssons nummer. Det är inte direkt något avancerat eller extravagant. Pernilla känns väldigt avslappnad och i sista genomgången skiner hon upp och avslutar med ett skratt.

3. ”Ain’t no good” – Mimi Werner

Fortfarande en hel del som verkar ha svårt att få grepp om den här låten – men för mig är detta en skön och svängig countrypop-låt som mycket väl kan gå hem hos den yngre publiken. Dock börjar det här kännas mer Nickelodeon än Jills veranda och skulle säkert fått en hyfsad placering om det hade varit Eurovision… men jag tror vägen dit är ganska långt borta.

Jag kommer ofta på mig själv sitta och rycka med i takterna och ibland poppar refrängen upp i mitt huvud mellan genomgångarna. Den lär nog ta sig vidare till Andra chansen i alla fall – minst.

4. ”Rik” – Albin & Mattias

Det är inte så mycket som känns annorlunda sedan gårdagens repetition. Albin & Mattias står ensamma på scenen och Mattias inleder låten med en refräng där Albin rappar i verserna. Då och då hissas det ner en ljusrigg från scentaket och ja, det är typ det. Det enda problemet för Albin & Mattias är om scenteknikerna hinner blåsa bort allt sågspån från Mimi Werner innan.

6. ”Constellation Prize” – Robin Bengtsson

Det här är en ordentlig skrällvarning som utfärdats på Robin Bengtsson. Ett snyggt och enkelt nummer med en duktig sångare. Skulle mycket väl kunnat vara en låt som hade framförts av Måns Zelmerlöw. Det är ett budskap som står ”rakt på” och bara om de kan få till ljuset på Robin i början så det inte bländar för mycket i bilden. Under någon genomgång körde de enbart med ljusriggen som satt runt kamerakranen och precis så borde det vara.

Jag kan mycket väl se framför mig att denna låten ropas ut som finalist på lördag. Åtminstone Andra chansen, för det ska nog krävas mycket för Robin att åka ut.

 

7. ”Don’t Worry” – Ace Wilder

Ace Wilder har varken växt eller krympt för mig sedan igår. Det är ett väldigt påkostat nummer och låten är inte dum den heller. Texten är så galet ”spot on” och sådär finurlig så att den verkligen tilltalar de yngre lyssnarna… och i detta fallet målgruppen 30 och under.

Men trots detta så är det något med det hela som gör att jag inte kan se detta kamma hem tolvor i Eurovision. Det kommer nog inte vara några problem för Ace att ta sig till final och därifrån får vi se hur de internationella ESC-fansen reagerar. De kanske är lite trötta på burar och projektioner, men vad vet jag…

Ikväll är det dags för publikt genrep och i vanlig ordning kommer Poplight tillsammans med Melodifestivalklubben att genomföra stickprovsundersökningar på publiken.