SVT var omutliga och diskade Anna Book. ”Himmel för två” var inte ett ”misstänkt plagiat”, det var rätt och slätt samma låt.
Men det är varken SVT eller Anna Book som ska stå till svars för det här missödet – det får istället några av Melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare göra.

 

Nyheten slog ner som en bomb under torsdagen. Anna Books låt ”Himmel för två” hade tävlat i den moldaviska uttagningen till Eurovision Song Contest 2014 och riskerade därför att diskas. Situationen var på alla sätt unik och liknade inget som SVT hade ställts inför tidigare.

Att den obligatoriska diskussionen om plagiat drar igång i februari varje år har vi som följer Melodifestivalen vant oss vid. Ibland får den mer vatten på kvarnen, som när Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” hade släppts på japanska innan fjolårets festival. Allt som oftast leder det dock bara till någon enstaka löpsedel, sedan glöms det bort. Tur det för Hasse, ”Guld och gröna skogar” slutade till slut på en fjärde plats och den skånska legendaren hade ett hektiskt 2015 när succén skulle följas upp.

Att låtar diskas är inte heller det något nytt, det hör snarare till vanligheterna. Men då har det alltid rört sig om diskvalificeringar under hösten, ofta innan såväl artist som låt ens har presenterats.
Situationen under torsdagen var annorlunda, så väldigt annorlunda.

Varför sökte de inte efter låten?

Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Larry Forsberg står bakom låten ”Himmel för två”. Till Expressen säger de att de är precis lika chockade som alla andra, och skyller helt enkelt på moldavisk tv._MG_9484

– Vi kom hit till Göteborg med vetskapen om att vi skickade den här låten till Moldavien för tre år sedan. Den kom inte med, och det är allt vi vet. Vi är lika chockade som Anna är, säger Lennart Wastesson till tidningen.

Att de tre upphovsmännen slår ifrån sig är inte speciellt oväntat. Det ter sig även högst ologiskt att de skulle ha försökt att ”lura” SVT. Man ska nämligen ha klart för sig att det inte är några orutinerade låtskrivare vars låt nu har diskats. De har deltagit vid tio tillfällen tidigare och är välkända inom branschen.

Det som istället tydliggörs är hur urbota klantigt hela förfarandet är. SVT:s krav på låtskrivarna är nämligen inte alltför många. I grunden handlar det om att låten inte får överskrida tre minuter och att den inte får ha publicerats innan Melodifestivalen. Jag är helt övertygad om att tre erfarna upphovsmän, som visste om att låten tidigare hade skickats till Moldavien, åtminstone borde ha tänkt tanken att googla på artist och titel för att försäkra sig om att det som nu har hänt inte skulle hända.
Då skulle de ha fått upp Youtube-länken, och hela situationen kunde ha löst sig mycket mer smärtfritt.

Börjar förbereda sig redan i oktober

Istället drabbas nu Anna Book på ett osedvanligt grymt sätt.

För gemene man kan hennes reaktion verka något överdriven. Kvällstidningarna rapporterade under gårdagen att hon var otröstlig och fällde kopiösa mängder tårar, instängd på sitt hotellrum. I mina ögon är dock reaktionen helt naturlig för en känslosam person.

Vi som jobbar med Melodifestivalen vet nämligen att artistens arbete knappast börjar med repetitioner på torsdagen, två dagar före tv-sändningen. Redan i oktober börjar det tisslas och tasslas om vem som ska vara med i nästa års Melodifestival, och när artisterna i november möter pressen är förberedelserna ofta långt gångna. Efter det väntar åtskilliga timmar av repetitioner, förväntansfyllda samtal med pressen och detaljstyrda förberedelser av hur numret ska se ut på scenen.

När Anna Book då, två dagar före tv-sändningen, får reda på att hon har diskats på grund av detta har jag full förståelse för att hon bara vill sjunka genom jorden. Då spelar det ingen roll att hon nu erbjuds att ändå framföra låten på lördag, som ett extranummer. För trots att alla artister säger att tävlingen kommer i andra hand säger det sig självt att en finalplats i Stockholm är vad man siktar mot och hoppas på.

Jag lyssnade på ”Himmel för två” under gårdagen. Kanske hade den inte tagit en direkt finalplats, men den klassiska schlagerdängan var ändå en av de låtar som skulle ha konkurrerat om ett avancemang.

Nu blir det inte så, och det på grund av en utebliven google-sökning från upphovsmännen. Surt, sa räven.