Under hela torsdagen pågick det repetitioner för fullt i Scandinavium inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Göteborg. Poplights utsände reporter var på plats hela dagen och dokumenterade repetitionerna och här kan ni läsa om allt som hände.

(c) Ludvig Alfredsson, Poplight

(c) Ludvig Alfredsson, Poplight

Idag ska alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för första gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 35 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Göteborg från Poplight är Ludvig Alfredsson och fotograf Anna Palmgren. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter och Instagram (@PoplightSE) för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

10:50 – Samir & Viktor (”Bada nakna”)
11:30 – Pernilla Andersson (”Mitt guld”)

(kl 11:55 – 12:20 – Kaffepaus)

12:25 – Mimi Werner (”Ain’t no good”)
13:05 – Albin & Mattias (”Rik”)

(kl 13:45 – 14:30 – Presskonferens med artisterna)

14:50 – Anna Book (”Himmel för två”)
15:30 – Robin Bengtsson (”Constellation price”)
16:05 – Ace Wilder (”Don’t Worry”)

(17:15 – Arenan stänger)

 

1. ”Bada Nakna” – Samir & Viktor

Den här växer allt mer och mer sedan jag hörde den första gången igår. Samir & Viktor står inledningsvis ensamma på scen och till refrängen ackompanjeras de av ett antal dansare. Färgerna går i blått och vitt genom numret och de har lagt ut en liten pool på scenen med två fontäner i bakgrunden. I mitten av numret springer en av dansarna ut i publiken mot scenpucken där det finns ytterligare en pool där hon gör en riktigt snygg breakdance i vattnet. Lite som Manboy utan vattenfallet.

I första genomgången känns Samir & Viktor lite frånvarande och missar lite textrader här och där men efter varje genomdrag så börjar de vakna till liv. Inte ett fullt så kaotiskt rep som jag uppfattade att det var i Malmö förra året med Groupie. Definitivt i topp 4.

2. ”Mitt guld” – Pernilla Andersson

Pernilla Andersson ackompanjeras på scen med ett band, en nyckelharpa och en stor tavla i bakgrunden som föreställer en kopia av Pernillas ”Tigrinnan”. Det är inte direkt något extravagant med scennumret utan det är lite precis vad man förväntar sig. Låten? Tänk er någonstans mellan CajsaStina Åkerström från 2014 och Daniel Gildenlöw från 2015… och så givetvis Pernilla Andersson från 2011.

3. ”Ain’t no good” – Mimi Werner

Ska någon skrälla på lördag så är det Mimi Werner. Det här är upptempo-countrypop som är en mix av Train’s ”Angel in blue jeans” med blandade Avicii-alster. På scenen har de rullat in en stor matta som de strör sågspån över. Hon inleder ensam på scen med ett gitarr-riff och tills första refrängen kommer det in ett gäng dansare som är välbekanta för de som följt Melodifestivalen slaviskt de senaste åren. Dansarna fungerar mer som en ”förlängning” av Mimi än som bara några bakgrundsdansare.

Vissa i journalistkåren har fått svårt att greppa det här, andra har fallit pladask för det. Personligen tycker jag väldigt mycket om det här och det är inte helt omöjligt med en topp 4-placering på lördag. Det kommer bli intressant att se hur detta utvecklas under kommande repetitioner.

4. ”Rik” – Albin & Mattias

Det känns som att Albin & Mattias låt har växt sig lite på scenen sedan gårdagens förhandslyssning. Upplägget på scenen är ganska simpelt – det är bara Albin & Mattias och inte några bandmedlemmar, körsångare eller dansare. I första delen av numret är jag osäker på om Mattias bara ska titta rätt ut åt sidan eller om det ska vara någon kamera där, så vi får se hur det utvecklar sig.

Flera gånger under numret så hissar de ner en enkel ljusrigg från taket. Albin rappar och verkar inte ha några märkvärdiga problem med att komma ihåg texten. Jag tycker bara det är lite annorlunda varför de lagt in Samir & Viktor och Albin & Mattias i samma deltävling? Inte så att deras låtar är ”kopior”, men på ett sätt känns det som att de lutar åt samma håll. De kommer tre låtar efter och gör en låt som smälter lite ihop med Samir & Viktor. För bådas skull hade det gått bättre om de särade på bidragen i olika deltävlingar.

5. ”Himmel för två” – Anna Book

Det här är riktig powerschlager. Ett stort rosa hjärta på scen, fyra glittriga dansare, vindmaskiner, tonartshöjning, ett ”dödslyft” och så klart en Anna Book. Förmodligen slänger de in lite konfetti också. Med andra ord – det blir inte mycket mer schlager än så här. En härlig färgklick i februarimörkret. Första genomgången kändes en aning svajig men lagom till sista genomgången sitter det som en smäck.

Förra året norpades Samir & Viktor på en finalplats av Magnus Carlssons houseschlager och den stora frågan är om Anna Book kommer upprepa detta i år? Inte omöjligt. Det blir onekligen spännande att se hur publiken kommer ta emot detta under genrepen.

6. ”Constellation Prize” – Robin Bengtsson

In på scenen har de rullat in Loreens gamla podium från 2012… fast med flertalet modifikationer givetvis. Den är större, lite kortare höjd och den största skillnaden är att de har lagt in LED-skärmar på kanterna och på golvet. Hela podiet smälter så snyggt in med hela scenografin.

Robin är ensam på scen hela numret och spelar lite för mycket munspel. I första genomgången blir det nästan mellan varje rad i första versen och det känns som att han blir lite förvirrad och stressad när han ska ta fram munspelet och ta ner det igen.

7. ”Don’t Worry” – Ace Wilder

Crash, boom, bang! In på scen kommer det fem gigantiska kuber och när Ace Wilder kör sitt första rep så tappar jag nästan andan. Även om första genomgången inte är helt felfri så förstår jag gott och väl hur de tänker. När de har finslipat på numret några gånger så kan det här faktiskt bli riktigt farligt.

Ace Wilder börjar på huk i en av kuberna samtidigt som hon projekteras i de andra. Efter första refrängen går hon ut genom kuben och springer framför dem och i andra versen står det ett gäng dansare i kuberna. Det hela är ”Prat i kvadrat: MTV-edition”… (eller ja, MTV som det en gång brukade vara)

Så mycket power i det här. Ser så mycket fram emot hur det här kommer att utveckla sig framöver.