Hon är artisten och låtskrivaren som växt upp delvis i Tanzania och delvis i Sverige. Genom hennes kommande debut i Melodifestivalen så förenar hon de båda kulturerna med en kaxig afropoplåt om förälskelsens ögonblick.

SaRaha, (c) Peppe Andersson, Poplight

SaRaha, (c) Peppe Andersson, Poplight

Sara ”SaRaha” Larsson har alltid hållit på med musik och 2011 slog hon igenom som artist och låtskrivare i Tanzania. Musikgenren hon bemästrar är afropop på språket swahili och det är även det vi kommer att bli bjudna på i Melodifestivalen.

– Jag tänkte att det var dags för svenskarna att bli introducerade för min afropop, så nu är jag här!

Tillsammans med erfarna låtskrivare och musiker

Låten ”Kizunguzungu” har hon skrivit tillsammans med Anders Wrethov, som också varit med och skrivit David Lindgrens bidrag i år, samt med Arash Labaf, som är debutant i Melodifestivalen men som kommit trea i Eurovision Song Contest för Azerbaijan 2009.

– ”Kizunguzungu” är en energifylld afropoplåt. En kärlekslåt om förälskelse, om det där ögonblicket när man tar steget, med en kanske kaxig känsla. Sen är den sprinklad med melloglitter, säger SaRaha och skrattar till.

Melodifestivalen blir nyheter i Tanzania

Fram tills nyss har allt fokus för SaRaha legat på den östafrikanska karriären, men nu tyckte hon att det var dags att äntra melloscenen.

Planerar du att lämna den östafrikanska musikscenen nu?

– Nej, jag släpper den inte. Jag får se lite vad som händer nu, när jag kan åka tillbaka till Tanzania och sådär. Att jag är med här blir nyhetsstoff där också, även om Melodifestivalen inte är något som är särskilt känt just i Tanzania så är det ändå en kul grej att prata om eftersom att jag promotor den musiken och det språket här i Sverige. Så jag kommunicerar med journalisterna från Tanzania samtidigt.

Har människor i Tanzania koll på Melodifestivalen och Eurovision Song Contest?

– Nej. Jag har träffat en artist som hade sett det en gång när har var på turné i Tyskland. Så jag har aldrig riktigt träffat någon som vet om det så.

”Om jag går in i någonting

så går jag in för att vinna

Den 20 februari kommer SaRaha starta hela deltävling 3 i Norrköping som bidrag nummer 1. Då får vi se om det blir en final för de östafrikanska rytmerna eller ej.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

–Det går nästan inte att säga än. Jag tänker bara att det ska bli väldigt, väldigt roligt. Och det här tävlingsmomentet har jag inte ens börjat tänka på än.

Även om SaRaha säger sig tänka tämligen lite på tävlingen så är hon ändå tydligt beslutsam i att hon vill komma långt i tävlingen.

– Självklart vill jag komma långt! Jag gör inte saker halvdant och om jag går in i någonting så går jag in för att vinna, oavsett vad det är. Så jag satsar ordentligt.

SaRaha, (c) Peppe Andersson, Poplight

SaRaha, (c) Peppe Andersson, Poplight