När Melodifestivalen 2016 drar igång firar After Dark 40-årsjubileum. Det var dessutom nio år sedan After Dark tävlade i Melodifestivalen senaste gången och nu är de tillbaka igen med ”Kom ut som en stjärna”.

(c) Peppe Andersson, Poplight

(c) Peppe Andersson, Poplight

Klockan är 11:45 på måndagsförmiddagen och Christer Lindarw bjuder in oss till sitt lilla ”bullbord” under artisternas presskonferens inför Melodifestivalen 2016, men trots att det har gått en bit in på dagen har han ännu inte börjat vakna till liv.

– Jag är inte riktigt vaken än, så jag har stått här och halvsovit men jag börjar vakna till nu.

2016 är det 40 år sedan After Dark började och för 12 år sedan gjorde de debut i Melodifestivalen med ”La Dolce Vita” och för 9 år sedan tävlade de med ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. Nu är After Dark tillbaka i Melodifestivalen med ”Kom ut som en stjärna”.

– Den har ett inbyggt budskap av att komma ut, inte som gay, utan att komma ut för vem som helst, att bli den man vill vara och att alla är stjärnor inuti på något sätt.

Alla är stjärnor.

Christer berättar att ”Kom ut som en stjärna” har en stärkande text som kanske riktar sig mest åt ungdomar om att inte ”ställa sig i kö”, utan att bara köra på med vad man vill göra med sitt liv.

– Du kan vara Zlatan, du kan vara Madonna, du kan vara dig själv, men du ska komma ut som en stjärna – oavsett vad den stjärnan är. Alla är stjärnor.

– I texten finns det ”Se på mig, jag som vågade och vann, jag vet att du kan”. Det är lite så för att stärka folk att det är coolt att vara udda och vara vad du vill.

Lovar ett ordentligt shownummer

Inför den tredje deltävlingen i Norrköping som After Dark tävlar i så har Christer ännu inte bestämt sig för hur framträdandet ska se ut – men han lovar att det kommer bli ett ordentligt shownummer.

– Det är klart att det blir ett shownummer! After Dark står ju för glitter och glamour så det är klart att vi måste leverera.

Men hur det ser ut är ännu inte bestämt. Först måste det bestämmas vilka som ska stå på scenen i numret, då man får vara högst 8 personer på scen i Melodifestivalen och After Dark består av 14 personer, med Christer Lindarw i spetsen. I samma veva som Melodifestivalen har de även fullt upp med en ny show nästa höst och en bok som de skriver med en författare om deras 40 år med After Dark.

– Vi kom så sent inpå Melodifestivalen och det är SVT som varit på oss. Vi visste inte först om vi skulle orka med att köra Melodifestivalen också, men så jag bet ihop och ställde upp. Numret är inte format än och vi ska försöka komma på något som kan vara kul för tittarna, men vad vet jag inte.

After Dark

After Dark, (c) Peppe Andersson – Poplight

Har gjort Sveriges nationalsång – i Japan

När After Dark ställde upp senast i Melodifestivalen 2007 med ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”, så fick låten ett annorlunda liv efter tävlingen. Låten blev nämligen en hit i Japan, och dessutom har den förväxlats att vara Sveriges nationalsång i Japan.

– Grejen är den att ”Oh na ni” betyder samma sak och de tycker det är så spännande att sjunga ”Oh na ni”. De har gjort så många covers på det och det är nästan fyra miljoner klick. Det har blivit typ världens grej nere i Japan.

Men visste du att om man går in på Google Translate och översätter ”Sveriges nationalsång” från svenska till japanska, och sedan klistrar in den japanska översättningen i sökfältet på Youtube, så är ”(Åh) När ni tar saken i egna händer” ett bland de första resultaten?

– Du skojar? Det är konstigt att man inte fått något slags erbjudande att åka dit. Jag påminde skivbolaget då när jag fick reda på att det sprider sig i Japan om att vi borde göra något där nere, men de gjorde inget. Jag vet att de sålde rättigheterna för att översätta texten till japanska, men de tycker det är roligt att sjunga den som det är på svenska.

Kommer ”Kom ut som en stjärna” att bli den nya nationalsången?

– Det kommer bli hela världens nationalsång!