Det skulle dröja honom nio år efter vinsten 2005 innan han ställde upp i Melodifestivalen igen, men bara två år efter deltagandet år 2014 är Martin Stenmarck tillbaka i Melodifestivalen med låten ”Du tar mig tillbaks”.

(c) Peppe Andersson, Poplight

(c) Peppe Andersson, Poplight

– Tiden går ju snabbt för det var ju nu nästan två år sedan jag var med sist, berättar Martin Stenmarck för Poplight.

Vad är det som lockar dig att komma tillbaka så snabbt igen?

– Låten! Bara låten! Det är en riktigt bra låt som lillbrorsan har skrivit. Vi provade att skicka in den bara för att se hur det skulle gå och sedan ”Pang!” så var den med.

Lillbrorsan David ensam låtskrivare bakom bidraget

Senaste gången Martin var med i Melodifestivalen var 2014 med låten ”När änglarna går hem” och då hade han ett gediget låtskrivar-team bakom sig, med bland annat Alexander Bard, Peter Boström och sig själv. Inför nästa års tävling har han bara en låtskrivare bakom ”Du tar mig tillbaks” – lillebror David Stenmarck.

David har tidigare skrivit låtar åt Martin och på frågan om detta är en låt vi kommer känna igen svarar Martin att det kan bli så.

– Man kommer känna igen sig textmässigt och jag tror jag kommer ha fördelen med att det är en liten ny genre mot det jag gjort förut. Det här är en större låt, men berättarformen är likadan.

Jag kommer sjunga som fan.

Martin beskriver låten som en ballad med hyllning till tiden då han växte upp och de stora låtarna man lyssnade på då, som var i Motown/soul-hållet, till exempel ”When a man loves a woman” och ”A whiter shade of pale”.

– Den är lite i det stuket och det roligaste av allt är att jag får sjunga som fan på den här och jag ser grymt mycket fram emot det.

Blir du inte lite orolig över att det finns en risk när du ska sjunga så mycket?

– Njae alltså, för mig är det inte att jag tar vatten över huvudet eller så, men jag har inte hållit på så här sedan jag var 15-16 år.

Det låter som att du ska jojka?

– Nej, ha ha! Det lovar jag dig, ingen jojk.

Blir det någon tonartshöjning?

– Självklart! Den jobbar jag in! Lilbrorsan var tveksam men jag tyckte att det är en självklarhet att det ska vara en tonartshöjning om den kommer med.

Martin Stenmarck

(c) Peppe Andersson, Poplight

Martin tävlar i den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Gävle, där han bland annat får möta stora namn som Molly Sandén, Panetoz och Dolly Style. Trots den hårda konkurrensen tror Martin att det kommer gå ännu bättre för honom än 2014.

– Det är hårda konkurrenter men vi kommer ha den roligaste veckan någonsin! Det är många tunga namn och några som helt och hållet kan överraska. Jag tror det blir en superhård deltävling.

Det känns som att du utesluter dig själv lite nu?

– Nej absolut inte! Jag tror stenhårt på att det kommer gå asbra. Förhoppningsvis bättre än 2014.

2014 hade du med en stor ljusvägg. Kommer du ha någon stor effekt nästa år?

– Jag tyckte det var enkelt förra gången, men det var tekniskt svårare än vad vi trodde att få till en ljusvägg. Nästa år blir det enkelt och fint där effekten sitter i rösten.