Nu är den första artisten för nästa års Melodifestival klar – det blir Stockholmstrion Smajling Swedes som knep den första artistplatsen. Poplight har träffat trion tillika den nybakta Melodifestival-akten.

(c) Pressbild

(c) Pressbild

Finalen av ”Svensktoppen Nästa!” har just ägt rum på Lisebergs Stora scen. Vinnaren blev Michael Fannon från Norrtälje, men de som knep bonusvinsten om en plats i Melodifestivalen 2016 var tropical house-trion Smajling Swedes.

– Det går inte att beskriva med ord riktigt för man är jätteglad över att få den här chansen och det hade varit jättekul att också vinna Svensktoppen Nästa, men för oss är det större att få vara med i Melodifestivalen, berättar sångaren Arvid Ångtröm.

Varför tror ni att juryn valde just er för att vara med i Melodifestivalen?

– Jag tror att de ser en ganska stor potential i oss att vi kan utveckla oss på ett bra sätt och att bli större än vad vi är nu, berättar Oscar Juhola.

Arvid instämmer och menar att deras genre är ”up and coming”:

– Vi har ett modernt sound och det är en genre som håller på att breda ut sig ganska stort över världen just nu.

Har en låt redo för Melodifestivalen 2016

Smajling Swedes skulle man också faktiskt kunna beskriva som en tvättäkta house-trio i flera bemärkelser. Till vardags arbetar Oscar Juhola med att designa hus, Dennis Babic arbetar med att bygga hus och Arvid Ångtröm är heltidsmusiker som, förhoppningsvis, spelar house. Nu ska de börja med att arbeta på sin akt för Melodifestivalen 2016 och trion berättar att de redan har en låt som de har tänkt skulle passa bra i tävlingen.

– Vi har haft en snackis internt att om vi skulle gå vidare så tar vi den där låten. Vi kan inte säga redan här och nu om det skulle bli den, men vi har material så att säga, berättar Arvid.

Kan ni tänka er att arbeta med några större låtskrivare eller producenter, nu när ni är klara artister för Melodifestivalen?

– Jag är i mån om att låten blir så bra som möjligt, sedan spelar det faktiskt inte så stor roll vem det är som har skrivit eller producerat låten. Vi har kommit så här långt på egen hand, men är det något stort namn som är duktig på att skriva till mellon så absolut, OM det blir en bra låt.

Christer Björkman: ”De känns väldigt här och nu”

Den stora nyheten i upplägget för årets final av Svensktoppen Nästa var att vinnaren inte i första hand blev erbjuden plats i Melodifestivalen – utan att det kunde gå till någon annan än just vinnaren. Vissa menar att det stänger dörrarna för att låta allmänheten få rösta in en artist till Melodifestivalen, men Christer Björkman menar att tävlingen saknar det visuella för att låta allmänheten bestämma.

– Det Sveriges Radio är på jakt efter är den mest givna radiohiten. Det är radiolyssnare som väljer och det finns inget visuellt uttryck i den här tävlingen alls, men det jag letar efter är en artist, ett uttryck, en look, eller sånt som jag ser som har med TV att göra. Då har vi hittat ett sätt att få det bästa av det som står på scen genom att på genrepet utse den mest utvecklingspotentiala artisten i mellosammanhang och i själva sändning utse den mest givna radiohiten, berättar Christer för Poplight.

På vilket sätt mötte Smajling Swedes dina kriterier?

– De känns väldigt här och nu. De har ett sound som är modernt och de är unga, utvecklingsbara och jag ser framför mig hur vi kan göra ett väldigt snyggt visuellt nummer av dem. De två artisterna vi hade valt var båda väldigt tydliga och lätta att skapa ett nummer i Melodifestivalen.

Den 16 september stänger inskicket för bidragen av Melodifestivalen 2016. Därefter kommer en urvalsjury att välja ut 14 av bidragen medan SVT väljer ut resterande 13 bidrag. Artisterna kommer att i vanlig ordning presenteras under två olika presskonferenser i början av november.