Nu börjar Melodifestivalssäsongen 2016 att med små stapplande steg dra igång. Idag är det dags för finalen av ”Svensktoppen Nästa!” på Liseberg, där vinnaren får sin låt prövad på Svensktoppen, och dessutom blir hen erbjuden en plats i Melodifestivalen 2016.

(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Sedan 2008 började Sveriges Radio sända tävlingen ”Svensktoppen nästa”, där vem som helst får skicka in sina låtar till sina lokala P4-stationer och därefter är med och tävlar genom urval och omröstningar om att få sin låt prövad på Svensktoppen.

Vinnaren blir erbjuden plats i Melodifestivalen 2016

Sedan 2012 har vinnaren av Svensktoppen Nästa blivit garanterad en plats i Melodifestivalen, men sedan förra året ändrades det en aning. Nu blir nämligen vinnaren erbjuden en plats som artist i Melodifestivalen 2016 och därmed inte ”tvingad” en plats i Melodifestivalen. Med andra ord så kan den vinnande artisten välja att tacka nej till en medverkan i Melodifestivalen 2016, men så länge artisten inte tackar nej så är platsen i nästa års Melodifestival garanterad.

Tidigare har vinnarna i Svensktoppen Nästa som tävlat i Melodifestivalen varit Terese Fredenwall, EKO och senast i år, Kalle Johansson.

Idag den 6 september tävlar åtta finalister i ett direktsänt radioprogram från Lisebergs Stora Scen i Göteborg. Direktsändningen sänds i Sveriges Radio P4 kl 14:03 och leds av bland annat Carolina Norén och Lasse Kronér.

Tidigare Melodifestival-deltagare i finalfältet

”Svensktoppen Nästa” har nästan fungerat som ett svenskt ”mini-Eurovision”, där åtta lokalradiostationer i Sveriges Radio har haft sina egna regionala finaler där artister tävlar om vem som ska representera lokalradion i finalen. De flesta artisterna kanske skulle ses som helt okända för den breda publiken – men en av finalisterna har faktiskt varit med och tävlat i Melodifestivalen tidigare. Laila Adèle, som representerar P4 Hallandvar med och tävlade i Melodifestivalen 2006 med ”Don’t try to stop me”.

Här är de åtta finalisterna

  • ”Kommer tid, kommer råd” – Michael Fannon (P4 Uppland) – Lyssna
  • ”The sunny side”- Sofia Sandberg-Albihn (P4 Malmöhus) – Lyssna
  • “Goosebumbs” – Smajling Swedes (P4 Stockholm) – Lyssna
  • “Alone”- Fanny Nilsson (P4 Kalmar) – Lyssna
  • “Make a mistake” – Jens Sporron (P4 Blekinge) – Lyssna
  • “The road” – Miss Winter (P4 Sörmland) – Lyssna
  • “Främling”­- Jawone (P4 Göteborg) – Lyssna
  • “Blame it all on you – Laila Adèle (P4 Halland) – Lyssna

Så röstar du i ”Svensktoppen Nästa”

För det första vore det bra att lyssna på låtarna i förväg. Detta kan du göra på Sveriges Radios hemsida. Sedan kan du SMS-rösta genom att skicka ett SMS med texten ”stn (mellanslag) låtX” till 72 250 (kostnad: 3kr + trafikavgift). X-et i meddelandetexten ersätter du givetvis med numret på den låt du vill rösta på, t ex. ”låt1″, ”låt2″, osv. Du kan rösta max 10 ggr/abonnemang.

Rösterna kommer att vägas samman med juryns röster, därefter kommer de två bidrag med högst poäng går vidare till en slutlig duell där enbart publikens röster gäller och som i sin tur avgör vinnaren av Svensktoppen nästa.

Mer information om ”Svensktoppen Nästa” finner du på SR.se.

Poplight på plats under finalen

Poplight kommer att vara på plats under finalen av Svensktoppen Nästa på Liseberg. Från och med kl 14:00 kommer vi att börja twittra från finalen och ni är välkomna att följa oss på twitter. Efter finalen kommer ni även att kunna få läsa en intervju med årets vinnare.