Man skulle kunna tro att en del av Way out West-upplevelse är att det alltid regnar minst en av dagarna. Och vädret, som lovade så gott, svek på lördagseftermiddagen. Under en stor del av lördagseftermiddagen öste regnet ner och på något sätt har det blivit en tradition att se spelningar i regnponcho.

Men även om vädret sviker så gör inte publiken det. 30.000 besökare om dagen tog sig till Slottskogen för den nionde upplagan. Det är publikrekord och det är imponerande. Jag kan förstå att man vill ha så många besökare som möjligt på festivalen. Men på bekostnad av vadå? I år var köerna till mat, öl och toaletter så långa att det blev ett irritationsmoment. Det har jag inte upplevt tidigare. Dessutom blev två scener så fullsatta att många inte kom in och därmed inte kunde se spelningar som de betalat för. Det är oroväckande och något som Luger bör ta på allvar.

Patti Smith levererade brandtal

I fjol gnällde jag lite på att Way out West kanske litat för mycket på sitt goda rykte och därmed inte lagt något större krut på artisterna. I år visade festivalen att de inte har gett upp, med fredagen som en riktig kronjuvel. Lördagen var inte heller fy skam. Rykten sa att Chic bjöd på en minnesvärd spelning. Själv hade jag siktet inställt på Patti Smith, Ellie Goulding och givetvis First Aid Kit. Även om Patti Smith inte är någon idol för mig så var det ändå otroligt coolt att se denna legend spela hela Horses-skivan från början till slut. Den 68-åriga ikonen ger ett starkt och piggt intryck och hon ger brandtal om att uppskatta de nära och kära som vi har och tillägnar en låt till bortgångna rockstjärnor. Givetvis ger hon oss sina stora hits Because the Night och People have the power.

Ellie Goulding är redo för nästa kliv

Det blir en skön kontrast att upplev Ellie Goulding och First Aid Kit. Ellie Goulding har haft ett fantastiskt år med hits som Burn och megamonsterhiten Love me like you do från filmen Fifty Shades of Grey. Jag älskar att se artister när de håller på att peaka, att se dom innan de tar det där stora klivet upp till superstjärna. Jag tycker att Ellie verkligen är på väg dit. Hon har en väldig jympig energi på scen och sjunger helt fantastiskt bra. Hon  har visserligen ”bara” en handfull hits, men man får inte glömma att hon endast släppt två album. Med den utstrålningen och någon Love me like you do till så är hon redo att ta nästa kliv.

Våra starkast lysande stjärnor bjuder på magi

När First Aid Kit kliver upp på den största scenen meddelar duon att detta kommer bli den sista spelningen på ”ett bra tag”. Därför känns det helt naturligt att de får avsluta årets festival. De är trots allt våra starkast lysande stjärnor just nu och det känns exklusivt att få uppleva dom just nu, när de kanske är som allra bäst. Systrarna spelar sina största hits som My Silver Lining, Lion’s Roar, Cedar Lane, America och givetvis Emmylou. Det var en värdig avslutning på årets festival.

Nästa år fyller Way out West tio år. Jag vågar lova att det kommer bli något alldeles särskilt.

 

Alla foton av Carl Björklund.