Nu är det dags för Way out West igen och Poplight är som vanligt på plats för att ge er det bästa av årets fest i Göteborg. Den första dagen bjöd på en ljummen tillställning, medan Stay out West var betydligt roligare.

Det är nionde året som Way out West bjuder upp till festival i Slottskogen i Göteborg och som vanligt har de en line-up som är imponerande. Det är en härlig blandning mellan ikonerna Patti Smith och Emmylou Harris, unga svenska akter som Little Jinder, Lorentz och Tove Lo och technohits signerade Kygo och Galantis. Och då har jag inte nämnt Ms. Lauryn Hill, Pet Shop Boys och First Aid Kit. Ja, ni hör. Det är en imponerande klase artister som arrangören Luger fått ihop.

Susanne Sundför. Foto: Carl Björklund

Susanne Sundför. Foto: Carl Björklund

 

Oväntat blek torsdag

Därför var gårdagen i Slottskogen oväntad ljummen. När klockan slog 20.00 steg norska hitmaskinen och DJ:n Kygo upp på scenen och startar partyt på riktigt. Han har haft flera stora hits under året, bland andra Stole the Show som varit en riktig radiodänga. Det var alltså givet att han skulle dra storpublik – och med all rätt. Det charmiga med Kygo är att hans remixer inte alls känns så introverta som jag annars tycker att det lätt blir. Jag har generellt svårt för remixer där man knappt kan känna igen originalet. Här inleder han med Ed Sheerans I see fire för att sedan övergå till Stole the Show och Sexual Healing.  Med Don’t stop believing blir det allsång utan dess like och en av mina favoritlåtar Bulletproof med La Roux får en ny och rolig kostym. En annan norsk popstar spelade samtidigt som Kygo, nämligen Susanne Sundfør. Men när man kommer från ett storslaget party till en sval och dramatisk popkonsert så blev kontrasterna lite för stora för mig. Jag är extremt förtjust i Sundførs melodier, men det blev tyvärr lite för sömnigt för mig.

Maja Francis & Veronica Maggio. Foto: Carl Björklund

Maja Francis & Veronica Maggio. Foto: Carl Björklund

Nya området – bästa nyheten

En nyhet i år är att klubbsatsningen Stay out West fått ett nytt och stort område i Frihamnen. Detta var en välkommen nyhet då jag från år ett varit extremt kritisk till hela klubbkonceptet. Det har varit alldeles för svårt att komma in på klubbar och efter en lång dag i Slottskogen är i alla fall inte jag jätteintresserad av att stå och köa i två timmar för att kanske komma in och se på en artist som jag gillar. Det har då fallit sig så att jag helt enkelt struntat i det, förutom förra året då jag såg Hozier (ni minns kanske hur jag hyllade Take me to church och sedan blev det en megahit?). Men i och med det nya området så kändes det helt självklart att ta en sväng dit. Och jag är väldigt glad att jag gjorde det. Området i sig är en perfekt förlängning av Slottskogen och ligger bra beläget i Frihamnen och det är ändå väldigt Göteborg att se läppstiftet och Nordstan när man festar vidare. Dessutom har man en ärlig chans att se nya spännande artister. Den bästa spelningen jag såg igår var utan tvekan Maja Francis som skriver låtar på engelska tillsammans med Veronica Maggio. Idag släpps duons singel Space invades my mind och det var ett lyckorus utan dess like när Maggan själv dök upp på scen och rev av denna färska låt. Det är en given hit och ni kommer inte att missa denna bit i höst, det vågar jag garantera. Därför är det extra roligt att Stay out West gjorts mer tillgänglig så fler har möjlighet att uppleva dessa pärlor som gör Way out West till Sveriges mest spännande festival.