Ikväll ska det avgöras om Sverige kniper en av de sista finalplatserna i årets Eurovision Song Contest. Poplight har varit på plats i Wien under de senaste två veckorna och här kan ni läsa våra omdömen kring bidragen som tävlar i den andra semifinalen.

(c) Roman Zach-Kiesling, ORF

(c) Roman Zach-Kiesling, ORF

Ja, ni kanske såg den första semifinalen i tisdags, så då kanske vi inte behöver dra igenom hela raddan med vykorten, programledarna och mellanakterna. Det mesta är detsamma som förut. Samma intro, samma programledare, samma typer av mellanakter (ja, inget speciellt den här gången heller).

Hur som helst – det enda som är nytt i denna semifinal är så klart bidragen. Här ger jag min bedömning på alla kvällens tävlande bidrag.

(PS. Glöm inte att hänga med oss på twitter under sändningen!)

1. Litauen / ”This Time” – Monika Linkyte & Vaidas Baumila

Ryktet kring Monika & Vaidas som går är att de verkligen hatar varandra privat… men om det nu skulle stämma så gör de ett riktigt bra jobb på att dölja det. Kemin kring Monika & Vaidas på scen känns väldigt äkta och för att inte tala om när de stannar upp mitt i låten och kysser varandra.  Det är trovärdigt och förhoppningsvis bör de inte lägga sig bland de sju sämsta.

2. Irland / ”Playing With Numbers” – Molly Sterling

Irland tillhör en av de låtarna som också växt mycket hos mig sedan Eurovision-veckorna drog igång. Visst ser det ut som ett pubgig men det känns så äkta när Molly tittar upp från pianot och sjunger ”Playing with numbers” med hennes säregna röst. Hela upplägget är så snyggt och jag hoppas verkligen att detta tar sig igenom… men jag tror tyvärr inte det händer.

3. San Marino / ”Chain of Lights” – Michele Perniola & Anita Simoncini

Låten börjar med att Michele säger ”No”… ja och där borde det ta slut och det är väl det jag har att säga om denna tråkiga Ralph Siegel-ballad.

4. Montenegro / ”Adio” – Knez

Vet inte hur ofta jag sagt det faktum att jag är så svag för balkanballader som denna. Knez är en stor stjärna i balkanländerna och tar han sig vidare till finalen lär det bli en bra placering. Låten är skriven av bland annat Zeljko Joksimovic, som är en legend inom Eurovision-sammanhang och det enda hindret för Knez är att det inte finns så väldigt många balkanländer i denna semin.

5. Malta / ”Warrior” – Amber

Malta är ett av de länder som tar Eurovision på allra största allvar och i år hade de faktiskt väldigt många bra låtar i sin uttagning, men märkligt nog så vann inte just den låten som, i mitt tycke, var allra bäst. Jag kunde inte riktigt förstå varför… tills jag såg det på genrepet igår. ”Warrior” fungerar mycket bättre i arenan än vad det gör genom rutan, vilket kan göra Amber till att hon missar finalen, tyvärr… bättre lycka nästa gång, Malta.

6. Norge / ”A Monster Like Me” – Mørland & Debrah Scarlett

Kanske en av de bästa balladerna som finns i årets balladträsk. Mørland & Debrah är ett äkta par och de har en så bra kemi när de sjunger denna allvarliga och dystra låten i Eurovision. Ibland har rösterna svajat lite under deras individuella stycken, men efter sticket så lyfter det ordentligt… och så är det den lilla grejen som lyfter upp numret precis i slutet, när de möter kameran med allvarliga blickar och när musiken är slut och publiken börjar applådera så ler de in i kameran. Just det vinner de nog mycket på. Kan bli en skräll på lördag om de går vidare ikväll.

7. Portugal / ”Há Um Mar Que Nos Separa” – Leonor Andrade

Kanske inte en av de bästa låtarna i år. Fungerar mycket bättre i studioversion, men på scen känns det inte speciellt märkvärdigt. Leonor spelar tuff, men det är svårt att få den imagen när hon har räfflat sitt hår som en 6-åring. Det är ingenting som någon kommer att komma ihåg efter alla 17 låtar, så med andra ord är Portugal tyvärr ganska uträknade.

8. Tjeckien / ”Hope Never Dies” – Marta Jandova & Vanclav Noid Barta

Tjeckien gör sin comeback i tävlingen med en rockballad som jag inte riktigt förstår mig på. Visst, budskapet är tydligt och allt, men det känns ändå rätt så tomt och intetsägande. Det händer egentligen inte så mycket i låten, tills Marta får idén att ta av sig klackarna och kasta dem på scengolvet. Jag vet inte vem som ska rösta på det här? Om nu inte juryn räddar dem…

9. Israel / ”Golden Boy” – Nadav Guedj

Eurovisions egna motsvarighet till ”Manboy”. Det finns så många guldklimpar i den här sångtexten som ”Pull me baby I’m your trigger”, ”Do you like my danciiiiiin” och självklart ”OK, we gotta go, three minutes, bye bye!”. Det är svårt att inte ryckas med i denna töntiga Eurovision-schlagern och när jag rangordnade bidragen i denna semin för mig själv igår la jag denna på 2:a plats. Nadav, trots sina 16 år, är inget annat än ”the king of fun”.

10. Lettland / ”Love Injected” – Aminata

Medan nästan alla hyllar Lettlands bidrag och är helt säkra på att den går till final ikväll så sitter jag bara och funderar vad detta kan komma sig. Det är ingenting jag direkt tycker är bra och jag har jättesvårt att se detta kvala sig vidare? Men Aminata sjunger ju bra och allt det där, men det är ingenting jag går igång på.

11. Azerbajdzjan / ”Hour Of The Wolf” – Elnur Huseynov

Elnur är onekligen en kompetent sångare och har fått till hela scenen. Tonen och stämningen över numret är mörk och dyster när röken ligger på scenen och de två ”vargarna” kryper omkring med sitt väldigt avancerade dansnummer. Ambra Succi står för koreografin och hon koreograferade även Loreen när hon vann 2012. Konkurrensen i årets tävling är tyvärr lite för tuff för att Azerbajdzjan ska kunna stå sig… men vem vet, de kanske har mutat på friskt?

12. Island / ”Unbroken” – Maria Olafs

Det ser snyggt ut på scenen med norrskenet och Maria tycks charma tittarna på ett speciellt sätt… men så kommer hennes stora problem – de höga tonerna. Det är ofta som det gnisslar till i öronen när hon tar i de höga tonerna och det gjorde hon i gårdagens viktiga jurygenrep. Det känns som en 50/50-shot att hon tar sig till final… men lyckas hon hålla nerverna lugna och sätter tonerna så är chansen relativt stor.

13. Sverige / ”Heroes” – Måns Zelmerlöw

Det är nu som jag känner hur Sverige börjar krypa fram som vinnarkandidat. Ja, han har ju länge varit storfavorit, men jag har bara nonchalant tryckt det åt sidan för att inte tänka på det så mycket, men när man får se publikreaktionerna (främst under snabbreprisen) på genrepen så börjar jag få samma vibbar som i Baku 2012 när Loreen vann. Repetitionerna har varit helt OK. Bara lite småsaker som att Måns hamnade snett framför skärmen, fistbumpen gick genom handen (i eftermiddags gick det) och kameravinklarna är lite off… men det ska krävas MYCKET för Måns att inte ta sig till final ikväll.

14. Schweiz / ”Time To Shine” – Melanie Rene

Med genomskinliga trummor på scen och med silvergrå klänning hoppas Schweiz att ta sig vidare till final. Låten växer för mig, men framträdandet säger inte så mycket. Det här kan dock bli en sån där som skräller sig till final trots allt, så ingenting är omöjligt. Vet inte vad mer som är positivt med Schweiz… men flaggan är i alla fall ett stort plus.

15. Cypern / ”One Thing I Should Have Done” – John Karayiannis

Nu vet jag inte hur många det är som kommer ihåg Tom Dice från Oslo 2010, när han stod ensam på den stora Eurovision-scenen och lyckades charma hela Europa när han sjung om sig och sin gitarr? Cypern kan få samma Tom Dice-effekt när John Karayiannis sjunger enkelt om kärlek i sin svarta kostym, helt ensam i den stora arenan, efter några upptempolåtar. För mig är det effektfullt, men många tycker att det är för tråkigt. Jag tror dock det kan gå hur som helst.

16. Slovenien / ”Here For You” – Maraaya

Slovenien överraskar i tävlingen när de inte skickat så himla många bra låtar i Eurovision, men just i år lyckas de skicka en riktigt modern poplåt som verkligen sätter sig… deras stora problem är bara att numret ser så töntigt ut med de stora hörlurarna och luftviolinisten… tror dock inte att detta hindrar dem från att gå till final ikväll.

17. Polen / ”In The Name Of Love” – Monika Kuszynska

Jag förstår inte riktigt varför ORF valde att låta den här balladen avsluta semifinalen? Det brukar vara något upptempo och något som ska få tittarna att känna att det är värt att vänta på… men det här är bara en typisk Eurovision-ballad. Har svårt att se detta ta sig vidare till final… men i Eurovision kan ju allt hända, och det lärde vi oss från i tisdags.

De går till final

Det gick käpprätt åt skogen när jag försökte i tisdags, så jag vill verkligen inte försöka… but here goes: Sverige, Norge, Azerbajdzjan, Slovenien, Israel, Montenegro, Cypern, Irland, Malta och Lettland.