Ikväll gäller det. Då ska Måns Zelmerlöw ställa sig på scenen framför hela Europa, i hopp om att knipa en av de sista finalplatserna i årets Eurovision. Poplight har träffat vår svenske hjälte i Wien för en intervju.

(c) Thomas Hanses, EBU

(c) Thomas Hanses, EBU

Det har gått drygt en vecka sedan Måns Zelmerlöw anlände till Wien för att påbörja sina förberedelser inför årets Eurovision Song Contest på plats. Poplight träffade honom på hans hotell dagen efter hans första repetition i Wiener Stadthalle och Måns börjar med att ge oss en klippdocka där man kan göra en ”österrikisk remake” av honom.

Redan innan han anlände till Wien så har han hunnit en hel sväng runt om i Europa för att promota ”Heroes”. Bland annat i Storbritannien, Nederländerna, Serbien och Finland.

– Det var ingen sådan gammal promotionturné från tidigt 2000-tal när man sitter i varenda morgonsoffa i hela europa, men det var rätt skönt också för vi fick göra klart plattan också, så det har varit rätt mycket att stå i ändå.

När Poplight träffade Måns i Amsterdam för en dryg månad sedan berättade han att han var i full gång med sin nya platta som han släpper strax efter Eurovision. Nu berättar han att den är helt klar och kommer släppas den 5 juni.

– Skivan heter ”Perfectly Damaged” och jag är så supernöjd med den, för jag tycker den har hittat en bra mellanväg mellan ”Heroes” och ”Barcelona Sessions”. Jag tycker det finns en röd tråd i den och annars kan man tänka att en platta som kommit till på såpass kort tid att det kan bli ett slaskverk. Jag började jobba med den redan i höstas så det mesta av materialet fanns redan innan mellon.

Är den bra?

– Den är svinbra, ha ha!

Måns öppnar upp för Europa

När Eurovision-cirkusen tar slut på söndag så betyder det inte att det är slut för Måns. Det hinner knappt gå två veckor innan han åker ut på vägarna igen för en omfattande Sverigeturné.

– Vi gör ungefär 30 spelningar i sommar med mitt band vilket jag ser enormt mycket fram emot, men sedan beror det lite på hur det går i Eurovision. Skulle det gå jättebra så kommer väl de lediga dagarna som finns i sommar att ägnas åt Europa, vilket skulle jag tycka vore helt fantastiskt såklart. Sedan får vi se, hösten är rätt ledig så förhoppningsvis får vi in fler förfrågningar från Europa. Det är ju drömmen.

Att vara med i Eurovision Song Contest har varit en stor dröm för Måns, men hur har alla hans drömmar stått sig mot när han väl kommit in i tävlingen?

– De har stått sig rätt bra. Melodifestivalen är en fantastiskt bra skola för detta, för när man har kört i Friends Arena så är det inte särskilt många arenor som är så skräckinjagande. Det kände jag igår när jag gick ut på scenen. Men uppmärksamheten kring en och allt är svinkul, sedan är det ännu roligare att vara en av favoriterna.

Du har ju gjort väldigt många intervjuer. Hur skiljer sig internationell media mot svensk media?

– Utländsk och internationell media är mycket snällare än vad svensk media är. I Sverige har de hela ryggsäcken att plocka från ur alla kapitel från karriären och ställa frågor om. Utländsk media tycker det bara är kul att jag är med och att jag har ett unikt nummer.

Vilken är den mest ”skamliga” frågan någon ställt?

– Det var en irländsk reporter som erbjöd sig häromdagen att vara min gylfkontrollant, och det var väl den roligaste hittills, ha ha!

27022015-kjell-mello-26-feb-21S

George Clooney är stiligheten personifierad.

Det har varit en sväng kontroversier kring Måns deltagande i Eurovision. Strax efter vinsten i Melodifestivalen fick homofob-ryktena en ny vind, men några dagar innan intervjun hade han gått ut med att han skulle kunna tänka sig att dejta killar.

– Det var ett väldigt ärligt svar och det är något jag fortfarande står för, att skulle jag vakna upp och känna en attraktion eller dragningskraft till en kille så är det klart att jag skulle dejta honom, men det har jag inte gjort ännu och det finns inget som säger att det inte skulle kunna hända någon gång i framtiden.

Har du någon ”man-crush”?

– Ha ha, nej inte så utan snarare män som jag ser upp till, typ George Clooney. Han är stiligheten personifierad. Jag tänker att när jag blir 50, då ska jag se ut som honom.

Så tror Måns att det går för ”Heroes”

Måns är onekligen den stora favoriten att ta hem hela Eurovision Song Contest 2015 med ”Heroes”. Först måste han ju ta sig till final när han tävlar i kvällens semifinal. Poplight frågade Måns hur många poäng han tror ”Heroes” hade fått, förutsatt att han går till final ikväll.

– Hur många poäng fick Loreen?

372.

– Och Rybak?

387. 

– Vad är max?

480.

– Jag säger 350. Är det för högt? Men då säger jag 300, på 2:a plats. Men det kan jag inte bli? Eller jo, kanske. Men va fan, nu blev det för mycket matematik. 250 poäng på 2:a plats. Australien blir etta.

Måns Zelmerlöw tävlar i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2015, som sänds ikväll kl 21:00 i SVT1, där han går ut med startnummer 13.