Ikväll är det äntligen dags – då drar den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 igång i Wiener Stadthalle. Poplight har skrivit ihop en liten guide för att du ska kunna ha koll på vad som händer under kvällen!

(c) Andres Putting, EBU

(c) Andres Putting, EBU

Nu är det äntligen dags. Det är den tiden på året igen då hela Europa ska under den nästkommande veckan samla sig framför sina TV-apparater och följa årets Eurovision Song Contest, som i år direktsänds från Wiener Stadthalle i Österrike. Poplight har varit med redan från början i Wien och följt alla repetitioner och kollat temperaturen på Måns Zelmerlöw‘s motståndare i Wien.

Måns tävlar först inte förrän på torsdag i den andra semifinalen, men om han blir en av de 10 som kvalificerar sig vidare till finalen så är det givetvis viktigt att kolla in kvällens semifinal för att hålla koll på vilka som kan bli hans motståndare på lördag.

Så går det till i den första semifinalen

Ikväll tävlar 16 länder i den första semifinalen. Tävlingen börjar sändas i SVT1 kl 21:00 och varar fram tills kl 23:00. Det går också att se via SVTplay (om man vill ha svenska kommentatorer) eller via Eurovision.tv (om man vill kolla utan kommentatorer). 10 länder av dessa 16 kommer att kvalificera sig vidare till finalen på lördag.

Programledarna

I år leds tävlingen av en triss i damer – Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer kommer att vara programledare för de båda två semifinalerna och den stora finalen på lördag. Dessutom kommer fjolårets vinnare Conchita att hoppa in mellan låtarna och mingla med artisterna i Green room.

Programledarnas prestation under de två genrepen har inte varit speciellt märkvärdigt. Det verkar vara en väldigt formell touch på programmet och inte så mycket humor inblandat, förutom några förinspelade inslag och lite försök från Conchita i Green room.

Öppningsnumret

I öppningsnumret får vi se Conchita framföra ”Rise Like A Phoenix” framför ett storband som gömmer sig bakom de stora LED-väggarna på scenen. Under låten promenerar Conchita genom publikhavet i arenan bort mot Green room (som i år ligger inuti arenan) där hon sedan introducerar alla kvällens artister som sitter i Green room.

Alla artisterna blir presenterade en och en, sedan springer de bort mot scenen och radar upp sig tills programledarna kommer in. Programledarna presenterar sedan vad som gäller för kvällen. När klockan är cirka 13 minuter efter showstart så drar tävlingen igång med tävlingens första bidrag.

Röstningen

Eftersom att Sverige inte är med och tävlar ikväll så går det inte att ringa och rösta under kvällens semifinal. Det är alltså endast länder som tävlar i sin semifinal som får ringa och rösta. Kvällens resultat avgörs 50% av telefonröster och 50% av juryröster. Varje land har sin respektive expertjury som består av fem jurymedlemmar som har sin expertis inom musikbranschen. Juryn gör sin bedömning utifrån genrepet som gick kvällen innan.

Resultatet kommer ikväll att presenteras i vanlig ordning som det görs varje år i en semifinal under Eurovision, där länderna som kvalat sig vidare ropas upp utan inbördes ordning.

Mellanakten

Innan vi drar igenom alla bidragen en och en så ska vi bara prata lite snabbt om mellanakten. Det är flera förinspelade inslag som visas mellan snabbrepriserna i tävlingen, men egentligen ingen riktig mellanakt… så det var det.

Vykorten

Inför varje bidrag som tävlar så visas vykorten upp, som i år utspelar sig till första hälften i deltagarens hemland, där denne får ett paket levererat till sig. När artisten öppnar upp paketet finner de ett föremål som sedan tar de direkt till en plats i Österrike, där de sedan använder föremålet för att göra en uppgift, till exempel bygga båtar, köra traktorsrace eller flyga luftballong.

Så tycker Poplight om kvällens bidrag

Så var det dags att gå igenom alla bidragen som tävlar i kvällens semifinal med också ett litet omdöme, för att ni ska få koll på vad som händer på scenen.

1. Moldavien / ”I want your love” – Eduard Romanyuta

Det här är en riktigt spännande inledning på tävlingen som gör allt vad ett Eurovision-bidrag ska innehålla. Det är modern pojkbandspop där Eduard Romanyuta hoppar omkring på en byggnadsställning på scenen, omringad av några kinky cops. Det är definitivt en utstickare bland semifinalens bidrag och kommer definitivt att etsa sig fast hos de flesta. Glöm inte att vi har en hel del öststater i samma semi som Moldavien kommer plocka poäng från.

2. Armenien / ”Face the shadow” – Genealogy

Startnummer 2 har aldrig varit en bra startsiffra i tävlingen. Ingen har någonsin vunnit på det startnumret i finalen och det är sällan någon kvalar sig till finalen på det numret i semifinalerna. Tyvärr måste någon gå ut med startnummer 2, och det blev i år Armenien. Deras bidrag består av gruppen Genealogy som består av en medlem från varje världsdel. De sjunger ”Face the shadow” som är en typ ballad, men den ökar lite i takt längre in i låten. Den har definitivt växt hos mig sedan deras första rep och de har ju förvisso ”vänner” i startfältet… men kommer de att ge dem tillräckligt till en finalplats?

3. Belgien / ”Rhythm Inside” – Loic Nottet

Ännu en låt som växt sedan första repet förra veckan. Loic Nottet var runner-up i The Voice 2014 i Belgien och fick representera landet i årets Eurovision med en något annorlunda låt. Framträdandet är minst lika annorlunda som låten också. Han går baklänges omkring på scen och Bappbappbapp-ar igenom låten, samtidigt som han ibland tar sig för munnen och drar sitt huvud åt sidan flera gånger. Det är snyggt och vågat, men räcker det?

4. Nederländerna / ”Walk Along” – Trijntje Oosterhuis

Trijntje har skapat stora rubriker i veckorna när hon under sitt första rep förra måndagen hade på sig en väldigt kraftig urringad klänning. Efter mycket kritik har hon velat fram och tillbaka mellan vad hon ska ha för klänning för att inte låta den ta för mycket uppmärksamhet från musiken. Nu ser det helt OK ut. Låten är helt OK också. Den sätter sig med allt ”Why-ai-ai-ai” men det känns fortfarande som att Nederländerna hittat tillbaka till sin gamla tid när de aldrig kvalade sig vidare till finalen på hundra år. De har definitivt 12 poäng från Belgien, då behöver de bara plocka sisådär 30 poäng till från de resterande 14 länderna för att ta sig till final.

5. Finland / ”Aina Mun Pitää” – PKN

Det här ÄR en ordentlig avstickare i startfältet och kommer definitivt att spärra upp ögonen hos tittarna ikväll. Det här är kvällens stora vattendelare – antingen hatar man det eller älskar det. För er som missat så skickar Finland ett punkrockband med en låt på 94 sekunder. Alla medlemmarna i bandet har antingen Aspbergers eller Downs syndrom. Jag tycker, även om låten är ett lustmord, att det här är det skönaste inslaget i kvällens semi och vill så gärna att detta tar sig vidare.

6. Grekland / ”One Last Breath” – Maria Elena Kyriakou

För första gången på väldigt länge så skickar Grekland en ballad till tävlingen. De brukar vara kända som ”partylandet” som skickar upptempolåtar, men nu är det en pampig schlagerballad som de skickar och för att framföra just ”One Last Breath” krävs det en enorm röstkapacitet, som faktiskt Maria Elena besitter. Definitivt en utmanare om finalplatsen… men de ska inte vara för säkra på det. Riktigt snygg klänning också, för övrigt.

7. Estland / ”Goodbye to yesterday” – Elina Born & Stig Rästa

Efter finalen av Melodifestivalen 2015 träffade jag Estlands huvuddelegat lite snabbt, där han berättade att han var övertygad att Estland skulle vinna, men när Måns fick deras 12-poängare utbrister han ”We created a monster!” till mig. Han kan faktiskt ha lite rätt i att om Måns aldrig skulle tävlat i år hade Elina & Stig varit utmanare (men tyvärr ingen vinnare). De gör en countryinfluerad ballad där samspelet mellan Elina & Stig på scen är ruskigt snyggt gjort. De har bra kemi mellan varandra och det hela känns trovärdigt. Vad ni inte får se i rutan dock är att Stig går av scenen när det redan är en halv minut kvar av låten och lämnar Elina ensam på scen.

8. Makedonien / ”Autumn Leaves” – Daniel Kajmakoski

Makedonien var först inför årets Eurovision att bli klar med både låt och artist… eller ja, till viss del. Först var den på engelska, men inför finalen i Makedonien var den på makedonska, för att sedan byta till engelska igen när den tävlar i Eurovision. Låten har växt oerhört hos mig fram tills första repet… men sedan har den växt igen. Daniel har mer eller mindre förstört sitt nummer med att inkludera gruppen Blackstreet i sitt framträdande, vilket gör numret ganska töntigt. Det är knappt att Makedonien går till final… but you never know.

9. Serbien / ”Beauty Never Lies” – Bojana Stamenov

Ännu en utstickare bland kvällens bidrag. Bojana står på scenen i en lång silvergrå-färgad klänning med paljetter och hon har med sig fyra ”dansare” på scen som verkligen inte ser ut att höra hemma i numret. De är osynkade och de har verkligen inte ”det” i sig, vilket gör det hela roligare att kolla på. Ni får definitivt inte missa detta och särskilt det märkliga tempobytet två minuter in i låten.

10. Ungern / ”Wars For Nothing” – Boggie

Vi får höra två fredsvisor ikväll. Den första kommer från Ungern när Boggie sjunger ”Wars for nothing”. Man får inte uttrycka sig politiskt i sina framträdanden, men detta ska i alla fall vara något av en låt angående Ukraina-krisen som varit aktuell de senaste året. Det är en halvtråkig ballad som inte riktigt får mig att höja ögonbrynen och jag tvivlar om de kommer att ta sig någonstans… men man vet ju aldrig, det är ju Eurovision.

11. Vitryssland / ”Time” – Uzari & Maimuna

Det enda som Vitryssland vinner på i den här semifinalen är att de ligger i ett vänskapstätt semifinalsfält. Hade de varit i den andra semin hade de aldrig gått vidare till final – men ikväll när Ryssland, Georgien, Armenien och Moldavien ligger i samma semi så är de definitivt med bland topp 10. Alla de fyra länderna har nämligen gett Vitryssland mest poäng i Eurovision. Låten är definitivt ingen höjdare när Uzari sjunger med en märklig röst och Maimuna låtsasspelar på sin fiol. Den ligger definitivt inte i topp 10 hos mig, men den hamnar säkert topp 10 i kvällens semi.

12. Ryssland / ”A Million Voices” – Polina Gagarina

Ännu mer svenskt! Den här gången är det den ryska superstjärnan Polina Gagarina som ska sjunga semifinalens andra fredsvisa och vilken pipa! Det är riktigt snyggt och hon går verkligen genom rutan. Den här kan faktiskt bli farlig i Eurovision, även om de kanske kommer att få ta emot en del protester från tittarna och de lär väl mötas av burop i arenan – men som hon presterar på scen! Definitivt finalklar och möjligen tävlingens stora skräll på lördag. Med sig på scenen har hon dessutom fd. Idol 2013-deltagaren Gabriel Alares, som även varit med och skrivit låten tillsammans med ett gäng andra svenska låtskrivare.

13. Danmark / ”The Way You Are” – Anti Social Media

Lätt-tillgänglig Beatles-pop som kan dra igång intresset på den äldre publiken, men trots detta väljer Danmark att satsa mer på pojkbandslooken för att locka de unga tittarna. Helt fel taktik kan jag tro. I första repet hade de på sig retro-kläder med kostym, slips och hela kitet. I andra repet hade de t-shirt och jacka på sig för att ”få boyband-looken”. Nu har de mötts halvvägs under genrepen och kört kavaj och vit t-shirt på sångaren. Det här är något som jag tror min pappa skulle rösta på… men kommer han ens titta ikväll? Det är just det – alla som uppskattar Beatles-poppen tittar sannolikt inte ikväll… det är bara juryn som kan rädda dem ikväll.

14. Albanien / ”I’m Alive” – Elhaida Dani

Albanien har definitivt skickat sämre låtar till Eurovision Song Contest än det här. Elhaida Dani sjunger ganska bra under repet, men det här kommer förmodligen bara att svepa förbi tittarna obemärkt, vilket gör att Albanien lär missa sin finalplats ikväll.

15. Rumänien / ”De La Capat (All over again)” – Voltaj

Det står en massa väskor uppställda på scenen och Voltaj sjunger om föräldrar som tvingas lämna Rumänien för att försörja sina barn där hemma. Det är ett helt OK framträdande, men det tog länge innan jag förstod att Voltaj var ett band, och inte namnet på sångaren. Borde ta sig till final utan problem ikväll.

16. Georgien / ”Warrior” – Nina Sublatti

Fräckt avslut på den första semin med den något rockiga ”Warrior”. Nina Sublatti står på scenen utklädd som Xena  krigarprinsessan och har lite problem med uttalet. Under några av repen har hon inte gått fullt ut då hon, enligt uppgifter, känt sig krasslig. Igår kväll under jurygenrepet såg allt bra ut så halva är inne. Känns som en solklar finalist och det kan bli en hyfsad placering i finalen.

De går till finalen

Moldavien, Danmark, Rumänien, Grekland, Estland, Georgien, Ryssland, Vitryssland, Serbien, Finland.

Makedonien, Belgien och Rumänien är utmanare.

Till sist… vad är det för märklig placering av semifinalister? Alldeles för många ”vänner” när Ryssland, Vitryssland, Georgien, Armenien och Moldavien ligger i samma semi.

Vad tror du om kvällens semifinal? Vilka går vidare? Kommentera nedan!