Idag, söndag, repeterade alla bidragen som är direktkvalificerade till finalen. Poplight var på plats för att bevaka repetitionerna i Wiener Stadthalle och här kan ni läsa om allt som hände under dagen.

(c) Elena Volotova, EBU

(c) Elena Volotova, EBU

Idag fortsätter repetitionerna inför årets Eurovision Song Contest i Wien och idag är det de länder som är direktkvalificerade för finalen som ska få repetera på scen. Poplight är på plats i Wien för att följa dagens repetitioner och här kan ni läsa allt om vad som händer på repen.

Varje artist får cirka 30 minuters reptid på scen, vilket innebär att de hinner köra igenom sitt nummer tre-fyra gånger. Det här är första gången som vi får se hur deras scennummer kommer att se ut. Redan från första repetitionstillfället ska alla artister ha på sig sina scenkläder som de tänker ha under sändning.

De repeterar idag, söndag 17 maj

09:40-10:10 – Italien
10:20-10:50 – Österrike
11:00-11:30 – Spanien
11:40-12:10 – Tyskland
12:20-12:50 – Storbritannien
13:00-13:30 – Frankrike
13:40-14:10 – Australien

Italien / ”Grande Amore” – Il Volo

Italien är först ut att repetera idag och den segertippade pojkbandstrion Il Volo fullständigt briljerar på repen så här tidigt på söndagsmorgonen. Det här känns så traditionellt italienskt med tre sockersöta operasångare som sjunger en låt som heter ”Grande Amore”.

De står på rad med ganska långt avstånd mellan varandra och de är inne i bild en och en. Av och till i numret går de runt och avlöser varandra på scen. Piero (killen med de röda glasögonbågarna) verkar göra en Marco Mengoni (Italien 2013) och medvetet tittar bort från kamerorna. På skärmarna i bakgrunden ser vi romerska statyer och allt annat ”stereotypiskt” italienskt.

Det som dock kan ligga till Italiens nackdel är att de är direktkvalificerade till finalen och kanske inte får lika mycket exponering som de andra artisterna, men också att opera aldrig riktigt fungerat i Eurovision tidigare. Om inte Australien visar sig från sin allra bästa sida i eftermiddag så kommer det bara bli en kamp mellan Australien och Italien i finalen. Sverige är tyvärr inte längre med i toppstriden.

Österrike / ”I’m Yours” – The Makemakes

Värdlandet Österrike repeterar för första gången på scenen och hela numret ser ganska mycket ut som det gjorde i den österrikiska finalen. Det är enkelt och låten känns väldigt radiovänlig.

I den första genomgången verkar det vara lite problem med ljussättningen då sångaren Dodo försvinner i mörkret, men det fixar de efter några genomgångar så han bara syns lite i siluett i början av numret. I sista genomgången så kör de fullt ut med pyro och andra effekter och fram till sista refrängen sätter de pyr på flygeln riktigt ordentligt, och inte så fjuttigt som de gjorde i Österrikes final… sedan flyger det ner lite snö över scenen.

En sak är säker i alla fall, vi kommer inte att komma tillbaka till Österrike nästa år igen…

Spanien / ”Amanecer” – Edurne

Det blir alltid en speciell stämning i presscentret när Spanien ska repetera för första gången under Eurovision. Det kan bero på att de spanska ”journalisterna” är alltid så högljudda och applåderar, skriker, gråter – ja, precis ALLT – när Spanien repeterar… men den här gången var det nog alldeles för speciellt.

Tre ”journalister” skriker och jublar flera gånger under genomgången i presscentret, medan resten av presskåren skrattar till 50% åt framträdandet och 50% åt de spanska ”fansen”… där några springer runt och leker tjurfäktning med varandra mellan skrivborden.

Det här är bara en så sjukt tråkig låt och framträdandet får mig att gå genom taket. Det är ett hopplöst försök att göra det vackert och häftigt, men allt faller bara platt. Edurne börjar med en röd glitterklänning sittandes på scenen och sjunger, därefter kommer en man med sexpack in på scen och drar ut ett långt släp från hennes klänning. Efter ett tag sliter han av klänningen på henne och under den röda klänningen ligger en överputsad guldklänning.

Om Storbritannien gör ett lika dåligt rep om en timma så blir det en tävling om Spanien och Storbritannien om vilket land som får ”nul points”.

Tyskland / ”Black Smoke” – Ann Sophie

Ann Sophie har ärvt Lena-looken vilket gör att när hon repeterar ”Black Smoke” på scenen i Wien så känns det som att hon connectar med publiken på ett sätt som få gör. Det är inte alls likt vad vi såg i finalen i Tyskland, ni vet –  den finalen där Andreas Kümmert egentligen vann men valde att ge titeln till Ann Sophie i direktsändning.

Ann Sophie har på sig en svartfärgad catsuit och fem strålkastare på scenen som påminner om Caroline Wennergrens spotlights som hon hade i Örebro. Framför fyra av strålkastarna står körsångare.

Ann Sophie har inte heller kvar sin engelsk-tyska dialekt som hon har i studioversionen, men det låter bra och det kan gå helt OK för Tyskland i år. Jag tycker låten är riktigt bra och skulle tro den hamnar på vänster sida om poängtavlan.

Storbritannien / ”Still in love with you” – Electro Velvet

Repet drar igång lite senare än utsatt tid, men det är så mycket som känns så rörigt under deras första genomgång. Framträdandet ser mycket ut som den gjorde i deras musikvideo. Det är två trappor som står på scenen och tillsammans med Bianca och Alex så har de fyra dansare på scenen. Bianca har någon märklig attrapp på sin rygg som senare visar sig vara för hennes klänning som blinkar och lyser något fjuttigt.

Det behövs mer tid för att få till det här. Allt är precis som jag sagt – väldigt rörigt. Med största sannolikhet kommer Storbritannien i år att hamna på höger sida av poängtavlan, tyvärr…

Frankrike / ”Noubliez Pas” – Lisa Angell

Det här var en överraskning! Lisa Angell sågades av Inför Eurovision-panelen i SVT, men alla i presscentret verkar vara väldigt imponerande över Frankrikes nummer och ger dem de högsta applåderna en första genomgång av en låt fått i år.

Numret börjar med att Lisa Angell står center stage och sjunger stora delar av numret själv. På bakgrundsskärmarna visas krigsruiner från övergivna byar och efter 2 minuter och 20 sekunder in i framträdandet kommer det in fyra trumslagare som ackompanjeras av ännu flera trummisar på skärmarna i bakgrunden.

Det finns en viss skrällpotential för Frankrike och tror mycket väl att de kan hamna på den vänstra sidan av poängtavlan.

Australien / ”Tonight Again” – Guy Sebastian

Alltså, jag finner inga ord… det här är helt sinnessjukt snyggt och elegant! Guy Sebastian står med en elegant fedora-hatt och mörkblå kavaj, ljusblå skjorta, mörkröd slips och ljusa byxor under en massa gatlyktor och bara promenerar hem segern för Australien i årets Eurovision.

Guy fullständigt briljerar på scenen under första genomgången tillsammans med sina körsångare och gör ”Tonight Again” till tävlingens största glädjepiller. Under andra och tredje genomgången så håller han igen lite och struntar i de höga tonerna, för han har redan imponerat på pressen första gången.

Det här är en solklar vinnarkandidat. Jag kan inte tänka mig annat än att denna skulle hamna utanför topp 2.