Idag fortsatte repetitionerna i Wiener Stadthalle och idag var det den andra halvan av den första semifinalen som repeterade. Poplight var på plats och här kan ni läsa om allt som händer under dagen!

(c) Andres Putting, EBU

(c) Andres Putting, EBU

Idag fortsätter repetitionerna inför årets Eurovision Song Contest i Wien och idag är det den andra halvan av den första semifinalen som ska få repetera på scen. Poplight är på plats i Wien för att följa dagens repetitioner och här kan ni läsa allt om vad som händer på repen.

Varje artist får cirka 30 minuters reptid på scen, vilket innebär att de hinner köra igenom sitt nummer tre-fyra gånger. Det här är första gången som vi får se hur deras scennummer kommer att se ut. Redan från första repetitionstillfället ska alla artister ha på sig sina scenkläder som de tänker ha under sändning.

De repeterar idag, tisdag 12 maj

12:00-12:30 – Serbien
12:40-13:10 – Ungern
13:20-13:50 – Vitryssland
14:00-14:30 – Ryssland

(14:40 – 15:40 – paus)

15:50-16:20 – Danmark
16:30-17:00 – Albanien
17:10-17:40 – Rumänien
17:50 – 18:20 – Georgien

9. Serbien / ”Beauty Never Lies” – Bojana Stamenov

Boom! TV-skärmarna tänds i presscentret och vi möts av en tillruffsad Bojana Stamenov iförd en glittrig silverfärgad klänning med paljetter på. Fyra dansare står på scenen iförda vita rockar som går omkring med vita flaggor… men sen kommer det där plötsliga stilbytet i låten när allt bara exploderar i en slags klubbdänga.

Det enda i just det stilbytet som jag fokuserar på är inte Bojana, utan en av de manliga dansarna som verkar helt off från de andra. I presscentret diskuterar vi om han faktiskt är en dansare, eller bara en tillfällig ”stand in”… men det verkar allt tydligare som att han är med i numret. Han ser inte alls van ut vid sånna stora TV-produktioner utan hoppar omkring och stjäl lite uppmärksamheten från allt annat. Om det fortsätter så här blir Serbien nog en snackis av helt fel anledning.

Dessutom avslutas hela numret med, just det – en groupie! Då tidigare nämnd dansare i slutposen tar fram sin telefon och tar en groupie över Bojana och de övriga dansarna.

10. Ungern / ”Wars for nothing” – Boggie

Sedan jag hörde låten för första gången så tröttnade jag ganska fort. ”Inte en till fredsvisa” tänkte jag, för vi har ju faktiskt sett tillräckligt av de låtarna i tävlingen. När ungerska Boggie sjunger ”Wars for nothing” under repetitionerna blir jag faktiskt ändå rätt positivt överraskad. Hon sjunger riktigt bra och det känns som att hon går genom kameran.

Boggie står på scen i en vinröd klänning och hon har med sig fyra körsångare som backar upp henne i låten. Grafiken på skärmarna i golvet och på väggarna bakom är i början helsvarta och skisser av solsystemet börjar målas upp, därefter ersätts de av spiraler av maskingevär som rullar omkring på skärmarna för att i slutet bli ett grönt fält med ett träd som blommar upp till slutet.

Första gången jag såg Boggie repetera den på scenen blev jag positivt överraskad, men efter andra gången blev jag redan trött på det. Det här är ännu en sådan låt som ”kan gå hur som helst” i denna semifinalen… och det är faktiskt väldigt många sådana låtar har jag kommit på.

11. Vitryssland / ”Time” – Uzari & Maimuna

Det känns som att vi har varit lite för bortskämda i Eurovision hittills när de flesta artisterna lyckats sjunga ”as advertised”, men det är först nu när Vitryssland repeterar ”Time” som det börjar låta surt. Uzari sjunger låten medan Maimuna står och spelar fiol. Det är bara dem två på scenen, inget annat. Inga gimmicks. Inte ens ett timglas som de hade i musikvideon.

Det här tror jag inte ens kommer att ta sig vidare till final. Den kommer bara svepa förbi obemärkt och ingen kommer att tänka på den när de väl ska ringa in och rösta. Jag säger inte att det är den sämsta låten i semin, men ni vet hur det är – det är aldrig den sämsta låten som kommer sist i Eurovision. Det händer alldeles för lite i låten.

Men nu insåg jag också att Vitryssland ligger i samma semifinal som Ryssland, Georgien, Armenien och Grekland, som med största säkerhet kommer att rösta på Vitryssland… så jag tar nog tillbaka det med att de hamnar på jumboplatsen i första semin.

12. Ryssland / ”A million voices” – Polina Gagarina

Polina Gagarina överraskar oss alla i presscentret redan första gången hon repeterar ”A million voices” och får högst applåder från alla journalister och fans här inne. Det här kan mycket väl bli den stora skrällen i årets Eurovision när Australien och Sverige delar upp tolvorna, så kan denna komma i mitten och plocka hem alla mellanpoäng.

Det är absolut inget fel med framträdandet. Polina står ”center stage” iförd en lång vit klänning med ett släp som ligger runt henne i en ring. Hon har två körsångare och en gitarrist, basist och trummis. Alla instrumenten är apsnygga då de är helt genomskinliga. Färgerna på numret är blått och vitt.

Låten är dessutom skriven av flera svenskar. En av dem är fd. Idol-deltagaren Gabriel Alares, som även är med på scenen under Rysslands nummer och spelar bas… eller gitarr… eller något. Så håll utkik efter honom!

13. Danmark / ”The way you are” – Anti Social Media

Efter en timmas lunchpaus slängs vi tillbaka in för den andra halvan av dagens repetitioner. Danmark har precis repeterat deras bidrag med Anti Social Media. Det är precis som det var i finalen av den danska MGP. Det enda jag lägger märke till är att en av körsångarna har bytts ut och jag vet att en av dem är svensk, men jag har glömt bort vad hon heter.

Igår pratade jag med en ur den danska delegationen och hen var nästan helt säker på att de inte går vidare till final. Jag tror de går vidare. Till och med att de får en bra position i finalen. Det här är lätt-tillgängligt och väldigt catchy refräng, som juryn och främst den äldre publiken går igång på.

14. Albanien / ”I’m Alive” – Elhaida Dani

Det är inte ofta som Albanien skickar några bra nummer till Eurovision Song Contest – men i år känns det som att de i alla fall har lyckats. Eller ja, det är inte så där riktigt kass, som de varit så många gånger tidigare. Sångerskan Elhaida Dani kändes under första genomgången av låten väldigt säker på scen. Det enda var nog bara att hon fick lite problem med sin ”in ear”.

Låtmässigt så kanske ”I’m Alive” inte är något som jag gått igång på direkt, men framträdandet verkar lyfta upp det hela ordentligt. Skulle nog allt kunna tippa på att de tar sig till final igen… och det var trots allt tre år sedan senast som de gick till final. Det kommer bli väldigt spännande att se hur Albanien kommer att utveckla sig under de nästkommande veckorna.

15. Rumänien / ”De la capat” – Voltaj

För de som kollade när Rumänien valde ut sin låt till Eurovision, eller som sett hans framträdande från finalen i Rumänien, så kommer ni att känna igen er. Alla 10 väskor står placerade på scen. Han har med sig samma band och presentationen är detsamma. Det går till synes bra för Voltaj när han repeterar och förutom att de tvingades bryta repet så var det inga större anmärkningar.

Det verkar dock också som att Voltaj inte riktigt vet vad han ska göra av med mikrofonstativet som han har på scenen. Den står bara där med honom… men han använder den aldrig. Den blockerar bara bilden. Det behöver nog hända något mer om Rumänien ska ta sig någonstans i tävlingen.

16. Georgien / ”Warrior” – Nina Sublatti

Georgien avslutar den första semifinalen med Nina Sublattis ”Warrior” och här känns det som att Georgien har hämtat liiiite liiiite inspiration från ”Heroes”. Nina står ensam på scenen med tungrök på golvet och bakom henne på skärmarna så gör hon några små interaktioner med skärmarna. Precis som Måns, så får Nina också vingar. Det är faktiskt rätt snyggt, men alldeles för långt ifrån att säga att det är ett plagiat, för det är det inte.

Nina sjunger riktigt bra dessutom och det låter precis som i studioversionen. Hon står ensam på scen, center stage. Det ligger tungrök över scengolvet och det är mycket ”flashing lights”. Kläderna är mörka och det påminner faktiskt något som de kläderna Mariette hade, fast utan den långa manteln.

Det är dock svårt att inte jämföra detta med ”Heroes”. Även om Måns sitter framför en skärm och Nina står framför en skärm som är längre bak så är det ändå farligt nära.