Imorgon drar repetitionerna igång av Eurovision Song Contest 2015 i Wien – men idag har fansen korat sin favorit när Eurovision-fanklubbarna röstat där det blev en tät toppstrid mellan Sverige och de som vann omröstningen: Italien.

(c) Daniele Barraco

(c) Daniele Barraco

Nu börjar det närma sig Eurovision Song Contest på riktigt! Tidigt imorgon bitti åker Poplight ner till Wien för att vara med från början och rapportera från repetitionerna, men redan idag har fansen korat sin favorit i årets tävling – där Italiens operatrio Il Volo tog hem segern efter en tät toppstrid med Sveriges Måns Zelmerlöw, som slutade på andra plats.

Varje år inför Eurovision håller fanklubbsnätverket OGAE en omröstning inom varje klubb där medlemmarna får rösta på sina favoriter, och när 41 länder har röstat så står Italien och Il Volo som segrare med 367 poäng. Måns Zelmerlöw hamnade dock inte långt ifrån och kom på 2:a plats med 338 poäng. Därefter blev det ett längre hopp ner till 3:e plats där Estland hamnade med 274 poäng.

Detta är naturligtvis endast vad fansen tycker och omröstningen fungerar oftast som en fingervisning på hur det kommer gå i Eurovision. Förra året vann Sverige och Sanna Nielsen omröstningen där vi sedan kom på 3:e plats i Eurovision. 2013 vann Danmarks Emmelie de Forest och 2012 vann Sverige och Loreen omröstningen, där de sedan också vann i Eurovision Song Contest.

Listan: de är fansens 5 största favoriter

  1. Italien – Il Volo / ”Grande Amore” (367 poäng)
  2. Sverige – Måns Zelmerlöw / ”Heroes” (338 poäng)
  3. Estland – Elina Born & Stig Rästa / ”Goodbye to yesterday” (274 poäng)
  4. Norge – Mørland & Debrah Scarlett / ”A monster like me” (243 poäng)
  5. Slovenien – Maraaya / ”Here for you” (228 poäng)

Här kan ni se hela resultattavlan.

Eurovision Song Contest 2015 äger rum den 19, 21 och 23 maj i Wien, Österrike. Måns Zelmerlöw tävlar i den andra semifinalen med startnummer 13 torsdagen den 21 maj.

Vad tror ni om resultatet? Kommentera nedan!