inforesc2015del3

Nu – lite senare än vanligt – har det blivit dags för vår expertpanel, som faktiskt bryr sig om tävlingen, att ännu en gång bedöma bidragen som tävlar i årets Eurovision Song Contest. Den här gången dömer panelen den första halvan av den andra semifinalen.

Som ni kanske vet brukar Poplight varje söndag bedöma bidragen som tävlar i årets Eurovision Song Contest, men den här veckan blev det försenade bud när deklarationerna skulle in under måndagen. Hur mycket vi än försökte få Skatteverket att flytta inlämningsdagen till efter årets Eurovision så gick det inte… men nu är det hur som helst över, och då äntligen dags att stifta bekantskap med semifinal 2!

Den här veckan kommer de åtta första låtarna som tävlar i den andra semifinalen att analyseras av vår panel, som består av Jesper LindqvistPeppe Andersson och Simon Andersson. De länder som bedöms är Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal och Tjeckien.

Då kör vi och låter panelen få deklarera sina omdömen och redovisa sina poäng!

1. LITAUEN – ”This Time” / Monika Linkytė & Vaidas Baumila


Om det är någon som tycker att Sverige har en utdragen uttagning till Eurovision Song Contest, ska den personen nog undvika en resa till Litauen under början av året. Landets tillvägagångssätt för att välja en representant i Eurovision är krångligare än vad det är för USA att välja en president. Något som dessutom var unikt för landet var att låten redan var färdig innan artisterna, och artisterna skulle väljas ut, vilket gjordes genom ett Idol-liknande koncept.

När det sedan bara var två artister kvar i tävlingen bestämde sig TV-kanalen för att skrota det där med att ”vinnaren åker till Wien och får sjunga låten”. Istället låter de en duo sjunga den i Eurovision, vilken i det här fallet består av Monika Linkytė och Vaidas Baumila. Vad tycker panelen om detta?

Jesper: Intressant inledning, akustiskt gitarriff som känns rätt i tiden (känns lite ”Wake me up” över det). Refrängen ger en skön höjning, utan att för den sakens skull vara överdrivet komplicerad. Egentligen är låten för bra för de här artisterna, de känns beskedliga så det räcker och blir över. Sedan kan man väl önska en lite mindre rudimentär refräng kanske?

Men det här går nog hem, det är lätt, det sitter snabbt och är inte heller halvtokigt. Litauen kan nog plocka en finalplats. Gitarren är trots allt fruktansvärt trevlig! Betyg: 5

Peppe: En lite svängig sommarlåt men mysigt budskap. Men det är ju så cheesy och jag bara behöver ta fram en osthyvel och börja hyvla. Det är för flörtigt och gulligt för mig. Betyg: 3

Simon: En vanlig, enkel låt som låter som en klassisk mellanmjölk i Eurovision-sammanhang. Ingen dålig låt men den är inte särskilt unik heller och sticker inte ut. Den är en radiodänga som är ganska intetsägande. Betyg: 3

2. IRLAND – ”Playing with numbers” / Molly Sterling


För första året på väldigt länge började irländarna bry sig om deras urvalsprocess till Eurovision. Detta eftersom det blev en liten kontrovers när svenska Erika Selin ställde upp tillsammans med Timoteij som kompband. Många irländare hävdade att de inte ville riskera att skicka något ”helsvenskt” till Eurovision, på bekostnad av en irländsk artist. Hur som helst så vann inte Erika, utan det gjorde istället 17-åriga Molly Sterling med ”Playing with numbers”. Vad tycker panelen om denna sifferlek?

Jesper: Den första känslan är att det här känns proffsigt, gudarna ska veta att det inte alltid är så i Eurovision. Men räcker det? Som jag tidigare har nämnt måste en låt växa allt eftersom, det är något jag inte hör i Irlands bidrag. Visst får vi höra lite kontraster i refrängen men jag känner inte att det räcker.

Man kan ställa det mot Litauens bidrag och säga att det här, rent musikvetenskapligt, är flera gånger bättre. Men gillar jag det mer för den delen? Så är inte fallet. Betyg: 4

Peppe: Seg låt som lätt står och stampar. Man blir nästan lite lätt mosig i huvudet efter man har hört den. Hon har en vacker röst och harmoniken i låten är riktigt snygg, särskillt i refrängen som är utsmyckad med snygga körrarrangemang. Det kommer bli intressant att höra hur de kommer låta live, tvivlar på att det blir hälften så bra. Betyg: 3

Simon: Molly har en jättefin röst, men tyvärr hjälper det inte mycket när låten inte är mycket att hurra för. Det här är också en radiolåt som inte är dålig men i det här startfältet blir den enormt blek. Ingen power alls eller något annat som gör att den sticker ut och då kan det bli svårt att nå större framgångar. Betyg: 2

3. SAN MARINO – ”Chain of Lights” / Anita Simoncini & Michele Perniola


Monsterkompositören Ralph Siegel är tillbaka i tävlingen igen och försöker precis som 2012 vara lite ”modern”, och komponerar en låt som handlar om hur folk är instängda i sina ”ljus” (mobiltelefoner) och börjar tappa kontakten med omgivningen. Duon som sjunger låten är Anita Simoncini och Michele Perniola. Anita gör dessutom något som ingen artist gjort innan: hon ställer nämligen, under samma år, upp i såväl Junior Eurovision som riktiga Eurovision.

Förra året tog sig San Marino till final för första gången någonsin. Kommer de att göra det i år igen också? Så här tror panelen.

Jesper: Landet som skickade Valentina Monetta tre år i rad, 2012-2014, byter i år artist. Däremot håller man fast vid Ralph Siegel som upphovsman. Det man med säkerhet kan säga är att detta låter intressant. Herr Siegel skriver onekligen intressanta låtar och visst följer årets bidrag landets musikaliska spår i Eurovision. Precis som ”Crisalide” från 2013 känns det som att ”Chain of lights” innehåller två låtar, halvvägs in i låten hör man ett tydligt skifte.

Med tanke på hur svårt Herr Siegel har haft att leverera framgångsrika låtar under de senaste åren känns det som att San Marino går en tuff resa till mötes. Det är ingen dålig låt, men jag kan känna att det här kommer att sluta precis som 2013 – man faller på målsnöret till finalen. Betyg: 5

Peppe: Det här är en låt som behöver tre till sjutton lyssningar innan man förstår vad som händer. Först är det smått suggestivt och lågmält. Men som en blixt från klar himmel så ändrar låten riktning och påminner om något Band Aid projekt från 1989 och sist men inte minst har de stoppat in lite coola rap-vibbar. Detta är som en smörgåstårta av musikgenrer som tillsammans skapar lite konstiga smakkombinationer, men som i slutändan smakar ganska bra. Denna låt är också mycket cheesy, men den fångar mitt intresse och jag vill fortsätta lyssna och det kommer jag göra även efter att Eurovision är slut. Betyg: 6

Simon: Svårbedömt tycker jag. En del av mig gillar det här lite dramatiska soundet man kan höra emellanåt, men som sin helhet kommer jag ändå fram till att det här inte är en låt som i nuläget inte är i min smak. Sannolikt kommer det inte att komma någon magisk scenshow till den här låten och därför tror jag att San Marino har en stor chans……på utebliven finalplats. Betyg: 2

4. MONTENEGRO – ”Adio” / Knez


Ett annat land som också tog sig till final första gången någonsin förra året var Montenegro. I år storsatsar landet på Eurovision och skickar en av balkans största stjärnor: Knez. Han har släppt flera album och är ett välkänt namn, inte minst i  Montenegro. När han blev tillfrågad att representera landet i Eurovision tog han hjälp av sin vän, Zeljko Joksimovic, en annan välkänd artist som kom tvåa för Serbien & Montenegro 2004 och trea för Serbien år 2012. Zeljko har varit med och skrivit ”Adio”, kommer de att ta sig till final i år igen? Så här tror panelen.

Jesper: Balkantonerna är svåra att värja sig emot, det vet Montenegro och det hörs under låtens första 35 sekunder som består av ett långt intro – något man sällan ser i Eurovision. Även Montenegro följer en linje i Eurovision, ett koncept som gör att man vet vad man kan förvänta sig. I deras fall är det något högst gynnsamt.

Det här är inte världens bästa låt, jag är inte ens säker på att jag gillar själva låten. Det är mer rytmen, stämningen och lugnet som tilltalar mig. Nu envisas man förvisso med att öka tempot i slutet av låten vilket gör att den faller i mina ögon, jag saknar ett enhetligt bidrag. Men det här bör gå hem, inte bara på Balkan. Betyg: 5

Peppe: Etnokänslan i den här låten uppskattar jag, i övrigt är den lite svår. Första delen av låten anser jag vara högst ointressant och jag lägger den verkligen inte på minnet. Sen kommer boyband-känslan in och det blir lite mer spänning. Men ända in i kaklet når den inte. Den känns som en bil som bara kan köra på ettans och fyrans växel. Den saknar mellanläget (växel 2-3) och växel 5 når den aldrig upp till. Betyg: 2

Simon: Vad vore ESC utan lite smäktande balkantoner? Ingenting! Den här typen av låt hör hemma här och ger kanske starkast Eurovision-feeling genremässigt. Montenegro har vaskat fram en bra låt och jag hoppas att det blir ett snyggt och tilltalande scenframträdande av det också. Troligen kommer Montenegro inte att vinna men det har absolut potenial att åtminstone ta sig till final. Betyg: 6

5. MALTA – ”Warrior” / Amber


Ett av de länder i Europa som tar Eurovision på störst allvar är nog Malta. De är så seriösa att politiker på ön har bestämt att datumet landet vinner tävlingen, det kommer för alltid att vara en helgdag. I år skickar de den andra låten av årets ”Warrior”-låtar, som framförs av Amber.

Hur står denna låten sig i tävlingen? Blir den 23 maj en helgdag på Malta framöver?

Jesper: Visst hade Georgien också en låt som hette ”Warrior”? Malta har dock en helt annan, västerländsk, musiktradition och ofta brukar de leverera trevliga bidrag. Verserna känns rätt anonyma, men i refrängerna släpper Amber på bromsarna och jag kan se ett mäktigt liveframträdande om rösten fungerar som den ska.

Ju längre låten går, desto mer övertygad blir jag av låtens omedelbara refräng som avslutas med en kraftfull finish. Här kan man se den effektiva stegringen som många låtar saknar. Det finns det placeringar att hämta här. Final bör Malta onekligen nå, frågan är hur långt man väl där kan gå? Betyg: 7

Peppe: Första gången jag hörde låten var jag inte imponerad alls då den kändes ointressant. Men ju fler lyssningar jag gör så blir den bättre och bättre. Den är helt enkelt en ”växare” vilket är mycket bättre än om det hade varit tvärt om, att låten blivit sämre och sämre för varje lyssning (vilket annars är vanligt). Låten är riktigt svårsjungen och jag ska hålla tummarna för att det inte ska låta alltför surt i starten på refrängen där låten går som högst. Betyg: 6

Simon: Vilken röst! Glömmer nästan bort att höra låten för jag faller först och främst för Ambers artisteri och intressanta röst. Men låten är inte så tokig den heller. En otroligt snygg powerballad som säkert kommer lyfta ännu mer live på scenen. Jag håller tummarna för en hög placering för Malta i år. Betyg: 9

6. NORGE – ”A Monster Like Me” / Mørland & Debrah Scarlett


Vårt grannland i väst skickar återigen en ballad som framförs av äkta paret Mørland och Debrah Scarlett. I år hade norrmännen dessutom tagit med en egen liveorkester i sin nationella final och låten som vann, ”A Monster Like Me”, är en väldigt orkestral och pampig ballad. Vad tror panelen om denna duett? Kan Norge vinna tävlingen igen, 30 år efter att Bobbysocks vann i Göteborg?

Jesper: Våra grannar i väst satsade i år på endast en final. Resultatet? En ballad som helt klart är bland de bästa i år. Ska man in och peta i låtens uppbyggnad så saknar jag inledningsvis lite power, men den är så pass snyggt upplagd att jag kan ha överseende med detta. Glöm heller inte bort artisternas härliga röster.

Låtens crescendo nås dock under sluttampen. Man har nämligen petat in ett väldigt intressant stick, fritt från sång, som i sin tur bygger upp för den magiska avslutningen. Om det inte hade varit för att Eurovision är en tävling som aldrig vinns av mina favoriter hade jag tippat Norge i topp. Nu blir det ”bara” topp-10. Betyg: 8

Peppe: Det här är snyggt, välkomponerat och genomtänkt. Dramaturgin i låten finns där men jag saknar spänning och tycker att den är lite för snäll. Kanske är det för att det är för ”perfekt” som jag inte uppskattar den så mycket. Den saknar brister och det gör i alla fall mig lite provocerad och det blir då kanske lättare att inte uppskatta låten lika mycket. Betyg: 4

Simon: Låten är bra men inte mer. Det låter som en något man har hört på alla radiostationer både en och två gånger förut. Visst, det är svårt att alltid vara unik i det här sammanhanget men ändå. Så ja, det är absolut en bra låt som jag kan lyssna på och rösterna passar perfekt ihop men jag är osäker på hur det kommer tas emot. Det känns lite som att det kan gå hur som helst för Norge i år. Betyg: 5

7. PORTUGAL – ”Há Um Mar Que Nos Separa” / Leonor Andrade


I årets Eurovision Song Contest är många av de tävlande artisterna tidigare deltagare i TV-programmet ”The Voice”. En av dessa är 20-åriga Leonor Andrade, som tävlade i The Voice i Portugal och kom till semifinalerna. I år ställer Leonor upp i Eurovision Song Contest 2015 med låten ”Há Um Mar Que Nos Separa”, vilket är portugisiska och betyder ”En kyss gjord av längtan”. Är detta något panelen längtar efter i tävlingen?

Jesper: Av någon oförklarlig anledning har jag aldrig gillat portugisiska bidrag. De håller helt enkelt aldrig måttet. När jag spanar på titeln kan jag inte låta bli att tänka på den humanitära medelhavskrisen, där flera tusen personer dör varje år. Handlar låten om det? Jag vet inte, men med mina amatörmässiga kunskaper i spanska tolkar jag den portugisiska texten som ”Det finns ett hav som särar på oss”.

Låten? Tja, det är bättre än vad Portugal brukar komma med, men inget som för den delen imponerar på mig. En halvskaplig refräng som dessvärre inte klarar av att bära en annars medelmåttig låt. Inget avancemang i år heller för portugiserna. Betyg: 3

Peppe: Portugal, Portugal, Portugal… Hur tänkte ni här? Återigen blir det ingen hit för detta land är jag ledsen. Det är riktig tråkig lovsångsrock de skickar som saknar både snygg melodi och snygg produktion. De har också lycktas lägga in en tonartshöjning som inte ger effekt över huvud taget. Som den tonartshöjningsälskande människa jag är så blir jag lite ledsen i hjärtat när höjningen saknar funktion och det dessutom låter illa. Alltsammans känns som en två dagar gammal ostsmörgås som legat för länge i en instängd matlåda. Betyg: 1

Simon: Det enda positiva är att hon sjunger på sitt hemspråk. I övrigt lämnar det här mig ganska oberörd. Kom igen Portugal, bättre kan ni. Betyg: 1

8. TJECKIEN – ”Hope Never Dies” / Marta Jandová & Václav Noid Bárta


I ungefär tio år har Tyskland haft sin egen ”Bundesvision”, vilket är som Eurovision – fast i Tyskland. Även om tävlingen inte har någon direkt koppling med själva Eurovision Song Contest, är det ett relativt populärt program i Tyskland. Förra året tävlade bandet Revolverheld i Bundesvision, där sångerskan Marta Jandová var med i – som dessutom vann hela Bundesvision. Nu är hon med och tävlar för Tjeckien, som gör sin comeback efter flera års frånvaro, tillsammans med sin duettpartner Václav Noid Bárta.

Kan Marta lägga till Eurovision på sin lista över vunna tävlingar? Så här tror panelen:

Jesper: I mina ögon kommer Tjeckien alltid att vara förknippat med hårdrockarna Kábat från 2007. Varken mer eller mindre. Vad kan man säga om Tjeckien 2015 då? Känslan är att det hela är anonymt. Jag får inte grepp om vad det är för låt jag lyssnar på. Det ska vara en känslosam duett men jag känner verkligen ingenting. De verkar båda ha härliga röster, men de har fått en bedrövligt tråkig låt att jobba med. Betyg: 2

Peppe: Nickelback verkar ta en sväng om och tävla för Tjeckien i Eurovision, i alla fall någon som har en högst lik röst som sångaren i bandet. Nej, den här rösten är verkligen inte något som faller mig i smaken är jag rädd! Låten är ospännande och det är semifinalens fjärde duett. Detta kommer troligtvis inte till final, den faller bort i Eurovision 2015 års ”bortglömda ballader-grav”. Men den får en poäng för en bra höjning som faktiskt fyller en funktion! Betyg: 1

Simon: Åh vad det här är bra! Riktigt snyggt uppbyggd, cool melodi och en häftig text. Det här är helt klart en av mina fyra stora favoriter i år. Kan Marta och Václav bjuda på en maffig och trollbindande scenschow och sjunga lite starkare live så är jag helt såld på det här. I år tror jag verkligen Tjeckien har chansen att gå till final, annars är det något galet. Blir liveframträdandet helt magiskt, vilket jag verkligen hoppas, så skulle jag helt ärligt kunna se det här som årets vinnare. Betyg: 9

Nästa vecka

Nästa vecka bedömer Poplight den andra halvan av den andra semifinalen. Då får vi veta vad våra experter tycker om Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien och Polen.

Vad tycker du om bidragen som tävlar? Kommentera nedan!