Om mindre än tre veckor går finalen av Eurovision Song Contest 2015 av stapeln i Wien och för bara några dagar sedan presenterades vilka som sitter i varje lands expertjury, som avgör hälften av poängen i tävlingen. I Sverige hittar vi bland annat Isa, Lina Hedlund och Rennie Mirro.

(c) Thomas Hanses, EBU

(c) Thomas Hanses, EBU

Sedan 2009 har det införts att poängen som delas ut i Eurovision Song Contest ska bestå av 50% tittarröster och 50% juryröster. Varje land har sin egna jury bestående av fem jurymedlemmar, inklusive en ordförande, som ska rangordna bidragen efter deras tycke och sedan ska juryns poäng kombineras med tittarnas röster.

Så går det till i Eurovision Song Contest 2015

Under årens gång har upplägget och reglerna för jurymedlemmarna ändrats successivt. I år har reglerna ändrats radikalt vad gäller jurygrupper med anledning av förra årets misstankar om röstfusk och ”utbyte av juryröster”. I år är reglerna som följer för varje lands jury:

 • Expertjuryn ska bestå av fem jurymedlemmar, inklusive en ordförande. Juryn ska, för att få en balans, variera i förhållande till kön, ålder och bakgrund. Dessutom ska TV-kanalen (i Sveriges fall: SVT) ha utsett reservmedlemmar om någon av medlemmarna inte uppfyller kraven nedan.
 • Alla jurymedlemmar ska ha någon slags expertis inom musik. Till exempel: artister, kompositörer (textförfattare & tonsättare), producenter eller radio-DJs.
 • Jurymedlemmarna får inte vara anställda på TV-kanalen.
 • Jurymedlemmarna måste vara medborgare i det land som juryn representerar.
 • Jurymedlemmarna får inte ha suttit i expertjuryn under de föregående två åren.
 • Ingen jurymedlem får på något sätt vara kopplad till en av de tävlande artisterna eller låtarna på ett sådant sätt att det inte kan ge ett oberoende och opartiskt resultat i tävlingen.
 • Jurymedlemmarnas namn måste offentliggöras den första maj och även av kommentatorerna under TV-sändningarna.
 • Expertjuryn kommer att bedöma bidragen och framträdanden efter det som juryn ser under genrepet kvällen innan. Varje jurymedlem kommer att rangordna alla bidragen, 1 till 27 i finalen och 1-16 eller 17 i semifinalerna. Svenska juryn bedömer bidragen i samma semifinal som Sverige tävlar i, det vill säga semifinal 2. Svenska juryn bedömer även finalen, oavsett om Sverige skulle gå till final eller inte.

Varje jurymedlems individuella rangordning av bidragen kommer att offentliggöras på Eurovision.tv direkt efter finalen, tillsammans med det fördelade resultatet av juryn och tittarna. Fram tills 2013 har det fördelade resultatet släppts cirka en vecka senare och aldrig innan har alla tävlande länder behövt obligatoriskt presentera sina fördelade jury- och tittarröster.

Välbekanta ansikten bland jurygrupperna

I det dokument som Eurovision.tv presenterat med alla jurymedlemmar så finns en hel del bekanta ansikten för alla som är insatta i Eurovision. Bland annat förra årets fjärde-platsare tillika förhandsfavorit Aram Mp3 är med i Armeniens jury, samt Roberto Bellarosa (Belgien 2013), Margaret Berger (Norge 2013), Dina Garipova (Ryssland 2013), Ryan Dolan (Irland 2013), Daniel Diges (Spanien 2010), Ruth Lorenzo (Spanien 2014), Ovi (Rumänien 2010 & 2014) och Tinkara Kovac (Slovenien 2014), för att nämna några.

De sitter i Sveriges jury 

De som kommer att vara i Sveriges jury, och således avgöra hälften av Sveriges poäng är följande:

 • Filip Adamo (ordförande), 38, A&R.
 • Lina Hedlund, 37, artist och medlem i Alcazar.
 • Henrik Johnsson, 42, radiopratare i Mix Megapol och tidigare innehållsproducent i Melodifestivalen.
 • Rennie Mirro, 43, koreograf och tidigare ”Head of delegation” för Sverige i ESC 2013.
 • Isa Tengblad, 17, artist.

Reservmedlem i Sveriges jury är Maria Ericson (28, TV-produktionsassistent). Under finalen kommer Mariette att dela ut poängen för Sverige.

Eurovision Song Contest 2015 äger rum den 19, 21 och 23 maj 2015, där Måns Zelmerlöw tävlar i den andra semifinalen den 21 maj kl 21:00.