inforesc2015del1

Varje år inför Eurovision Song Contest samlar Poplight ihop tre av sina experter som ska bedöma de låtar som tävlar. Under varje vecka i fyra veckor framåt kommer panelen att analysera och betygsätta alla låtar och denna veckan bedöms första halvan av den första semifinalen!

Med start idag och i fyra veckor framåt kommer Poplights expertpanel att bedöma bidragen som tävlar i årets Eurovision Song Contest! Till skillnad från tidigare upplagor av vår ”Inför Eurovision”-panel är att i år kör vi endast på våra självutnämnda experter och betygsskalan sker 0-10, till skillnad från tidigare års 0-5.

Denna veckan kommer de åtta första låtarna som tävlar i den första semifinalen att analyseras av vår panel, som består av Jesper LindqvistPeppe Andersson och Simon Andersson. De länder som bedöms är Moldavien, Armenien, Belgien, Nederländerna, Finland, Grekland, Estland och Makedonien.

Då kör vi igång!

1. MOLDAVIEN – ”I Want Your Love” / Eduard Romanyuta


Under förra året meddelade Ukraina att de, på grund av ekonomiska och säkerhetsskäl, inte tänkte ställa upp i årets Eurovision Song Contest. Däremot inleds årets Eurovision av Eduard Romanyuta… som faktiskt är från Ukraina – fast han representerar Moldavien. Ni kanske också minns den juckande saxofonisten som Moldavien skickade 2010? I Moldaviens final var de tillbaka – men fick se sig slagna av Eduard. ”I Want Your Love” är dessutom skriven och producerad av svenska producentgruppen ”The Kennel”.

Jesper: Ska vi se till det positiva känns Moldavien modernt och fräscht i år. Jag kan någonstans se en läcker scenshow till den här låten. Men visst känns det som att låten inte leder någonstans? Ett magiskt trick låtskrivare använder sig av är att få till låtar som växer under de få minuter de har på sig. Det misslyckas dessvärre Moldavien med. Men nog har man ändå en finalkandidat här? Betyg: 5

Peppe: Låten svänger. Den har lite 90-talsfeeling i sig och det uppskattar man ju! Men ursäkta, den här musikvideon… Nej, nej, nej, det är inget bra. För det första så ska Eduard spela någon slags ”bad boy” men lyckas inte något vidare då han har klippt sig i någon slags snällfrilla från 2005. Sen förstår jag inte alls vad de vill sända ut för budskap. Att han bara vill ha och ha och tjejen har inget att säga till om? Jag säger ett stort ”nej tack” till detta kvinnoobjektifierande! Betyg: 5

Simon: Boyband-stuk är inte min smak och det blev inte bättre av att jag såg liveframträdandet från Moldaviens uttagning. Artisten känns allmänt splittrad och sen är det flera partier där man inte kan tyda vad det är han sjunger. Lite övning på uttalet kommer nog behövas inför Wien. Betyg: 2

2. ARMENIEN – ”Face The Shadow” / Genealogy


I år storsatsar Armenien på Eurovision och temat ”Building Bridges” som tävlingen handlar om. Under förra året presenterades konceptet Genealogy som en grupp på sex medlemmar, där varje medlem representerar en världsdel och republiken Armenien – med medlemmar från Europa, Asien, Afrika, Australien, Amerika och Armenien, där varje medlem presenterades lite av och till. Låten hette från början ”Don’t Deny”, men byttes sedan till ”Face the shadow”. Förra året var de storfavoriter – men hur blir det i år?

Jesper: Jag funderar på hur det här kommer att låta live, med tanke på att många av gruppens medlemmar sjunger på ytterst bristfällig engelska, även i studioversionen. Låten börjar annars finstämt och trevligt, men ju längre den pågår, desto mer verkar den spåra ur. Tempon byts, opera blandas med wailande och det hela känns tämligen kaosartat. När låten är klar minns jag knappt hur den började. Betyg: 3

Peppe: Här har vi sex solister som alla försöker höras lika mycket samtidigt. Det kan inte bli annat än jätterörigt och man fattar knappt någonting. Men det finns en viss spänning i låten då man aldrig riktigt vet vad som ska hända näst. Men den spänningen räcker tyvärr inte långt. Låten i sig är intetsägande och saknar den där hooken som krävs för att man ska minnas den. Betyg: 3

Simon: Mellanmjölk på detta. Det är varken bra eller dåligt utan mest….. ingenting. Gruppmedlemmarnas röster passar väl ihop med varandra så sångmässigt är det bra, men låten är bara tråkig. Den ger mig ingenting. I år är det väldigt många lugna låtar med i tävlingen och flera av de är väldigt starka. Den här känns inte som en av de utan den riskerar att försvinna i mängden. Betyg: 2

3. BELGIEN – ”Rhythm Inside” / Loïc Nottet


I Belgien turas två TV-kanaler om deras representation i Eurovision Song Contest, där det i år är TV-kanalen i Vallonien som ska stå för Belgiens representation. I år valde de att plocka ut en artist internt, och valet föll på The Voice-deltagaren Loïc Nottet, som ska framföra låten ”Rhythm Inside”. Låten har delat fansen i två läger – men vad tycker Poplight om detta?

Jesper: Överlag tycker jag att Belgien har ryckt upp sig under de senaste åren, så förväntningarna är högre än vanligt. Dessvärre infrias inte dessa i år. Det ska sägas att Loïc Nottet har en säregen röst som säkert kan uppskattas av en del tittare. Men annars känns det bara som att låten består av ett dovt basdunk kombinerat med knäppande fingrar. Nej, det här uppskattas inte heller och eftersom Belgien sällan brukar glida in i finalen på en räkmacka blir det inte så i år heller. Betyg: 2

Peppe: Det här är min absoluta favorit av alla årets låtar! Den är så rackarns bra!!! Välproducerat som tusan, vackra ljud, coolt, oerhört dansant och en underbart vacker och androgyn röst. Äntligen något som låter 2015 i Eurovision och äntligen en fullträff för Belgien. Grattis, ni får mig att dansa natten lång, om och om igen till samma låt! Må detta vinna hela klabbet. Betyg: 10

Simon: Lite cool början med a capella, men sen sjunker det som en sten. Refrängen är hemsk och jag känner likheter med Moldavien. Jag kan inte heller här tyda allting utan det är väldigt dåligt uttal, vräkig sångröst och överlag en väldigt jobbig låt att lyssna på. Den kommer troligen inte ha med toppstriden att göra. Betyg: 1

4. NEDERLÄNDERNA – ”Walk Along” / Trijntje Oosterhuis


Efter de senaste två årens succéer där Nederländerna valt ut artist internt så valde de att inte ändra på sitt vinnande koncept. Efter att The Common Linnets tog hem silvermedaljen förra året så spekulerades det vilt kring vem som ska ta över stafettpinnen, där Dotan var den hetaste kandidaten – men redan i höst förra året presenterades det att Trijntje Oosterhuis ska representera Nederländerna med låten ”Walk Along”, som är skriven av bland annat Anouk som själv representerade landet i Malmö 2013. Blir det Trijntje som ska ta hem guldet i år?

Jesper: Ännu ett land som har ryckt upp sig de senaste åren, inte minst genom andraplatsen i fjol med den countryinspirerade balladen ”Calm after the storm”. Och jag blir direkt intresserad av årets bidrag. Det är knappast något nyskapande, och visst kan man fråga sig hur det ska se ut på scenen. Men kombinationen av en akustisk gitarr och ett lättigenkännligt bakgrundsbeat gör att låten i övrigt inte behöver så mycket mer. Det här är ingen låt som kommer att vinna Eurovision i maj, men nog är det småtrevligt och en mittenplats i finalen känns ändå fullt rimligt för Nederländerna. Betyg: 6

Peppe: En vanlig P4-dänga som jag hört så många gånger tidigare. Inget nytt, inget spännande, gitarr och lite wailningar. Kommer troligtvis gå långt av okänd anledning. Kul för Nederländerna, tråkigt för Eurovision Song Contest som får ännu en tråkig låt att göra en scenshow till. Betyg: 4

Simon: Två år i rad har Holland kommit topp 10, förra året blev det t.o.m en andraplats. De två låtarna var inte direkt mina favoriter, men nu säger jag bara: ”Go Holland!”. En härlig, behaglig låt att lyssna på. Ingen vinnarkandiat direkt men snyggt arrangerad och Trijntje har en väldigt fin röst. I år gör det mig ingenting om Holland får en bra placering, det är de värda med den här låten. Betyg: 7

5. FINLAND – ”Aina Mun Pittää” / Pertti Kurikan Nimipäivät


En av årets största snackisar i Eurovision Song Contest 2015 är utan tvekan Finlands PKN. I Eurovision Song Contest finns en regel där ett bidrag får vara tre minuter som längst och inte en sekund mer – men det finns dock ingen regel på hur kort en låt får vara. PKN är ett punkband där flera av medlemmarna har Downs syndrom, som gör det unika i att framföra en låt som är endast en minut och 24 sekunder lång. Hur ska detta gå i Wien?

Jesper: Finland har en säregen vana att skicka lite märkliga låtar till Eurovision, och årets bidrag är onekligen traditionsenligt. De har uppmärksammats eftersom de fyra medlemmarna i bandet alla har någon form av funktionsnedsättning, allt från autism till downs syndrom. Men vad ska man då säga om låten? Ja, det är punk på finska, och känner man sig hemma i genren kanske man kan uppskatta det, för mig går det dock bort helt och hållet. Men det mest fascinerande är att låten endast är 1.30 lång, alltså hälften av vad som är tillåtet. Kan uppmärksamheten bidra till en framskjuten placering? Sådant har hänt förr. Betyg: 1

Peppe: Om jag har förstått detta rätt så är detta Finlands punkmotsvarighet till ”Glada Hudikteatern”. Konceptet är bra men låten är tyvärr inte så mycket att ha. Jag tror det är mycket klokt av dem att låten inte är mer än 1 minut och 30 sekunder lång, det räcker. Betyg: 2

Simon: Först måste jag säga att jag är förvånad över att en låt ens får vara så kort som drygt 1 ½ minut. Men å andra sidan är jag glad över att det är över så pass fort. Det är förstås fint att en grupp med funktionsnedsättningar får tävla i Eurovision, men det hjälper tyvärr inte när låten är så här hemsk. Är det ens en låt överhuvudtaget? Det känns bara oseriöst och för mig är det här årets jumbo. Betyg: 0

6. GREKLAND – ”One Last Breath” / Maria Elena Kyriakou


Grekland har varit känt i Eurovision-kretsarna som ”partylandet” – då landet har till stora delar av de senaste åren endast skickat upptempo-låtar, men i år väljer de att skicka en pampig ballad med namnet ”One Last Breath”, som framförs av Maria Elena Kyriakou. Kommer detta att ta Grekland till final?

Jesper: Ett av mina absoluta favoritländer i tävlingen är Grekland, de gör mig väldigt sällan besviken. För ovanlighetens skull skickar man i år en klassisk ballad. Det är mycket fokus på sången och Maria-Elenas röstkapacitet. Låten i sig är inte speciellt spännande, och först efter två minuter får den lite kraft i sig. Det kan nog bli mäktigt i en stor arena, men jag tror inte att det här går genom TV-rutorna. Grekland tar sig, sin vana trogen, till final, men i år blir det ingen toppplacering. Betyg: 5

Peppe: Snark. Somnar redan i pianointrot. Det finns bra ballader, men de har ett bra innehåll, känsla och ärlighet. Precis vad den här låten saknar… Betyg: 2

Simon: En väldigt finstämd ballad med en sångröst som lyfter den. Dock känns den inte tillräckligt stark för att ha med toppstriden att göra. Den är fin men inte unik. Finns liksom ingen power. Går man på Greklands statistik bör den kunna ta sig till final, men där tror jag dessvärre inte på någon högre placering. Men som sagt – det är en fin låt och Maria-Elena har en bra röst.
Betyg: 6

7. ESTLAND – ”Goodbye To Yesterday” / Elina Born & Stig Rästa


Stig Rästa och Elina Born är två välkända musikikoner i hemlandet Estland. Varje år håller landet sin egna Melodifestival med namnet Eesti Laul, och när det blev klart efter finalen att Estland skickar Elina Born & Stig Rästa till Eurovision blev favoritskapet direkt ett faktum, men sedan dess har det avtagit lite. Många är eniga om att det är Estlands år i år, andra inte. Vad tror Poplight om detta?

Jesper: Det kan låta överdrivet, men visst känns det ändå lite som Dire Straits inledningsvis. Mörk stämma, kraftig bas – jo det finns något där. Någonstans hör jag tendenser till ”Money for nothing”, och visst innebär det att låten faktiskt håller en skaplig kvalitet. Kanske kan man önska någon form av stegring under de tre minuterna men låtar i den här genren tenderar att klara sig rätt bra ändå. Estland kan nog ha en finalplats på gång om allt går vägen. Betyg: 6

Peppe: Det första jag kom att tänka på är att låten ligger i en tonart för låg för Stig och därmed blir hans röst pressad och falsk. Annars är låten fin med en mycket vacker melodi och det är det som gör att den håller sig. I övrigt är den inget mästerverk. Betyg: 5

Simon: Vid första lyssningen hade jag svårt att förstå det stora favoritskapet som har skapats kring detta. Men ju mer jag har hört låten – desto mer benägen är jag att hålla med. Det här är en av mina stora favoriter i år. Behaglig låt som svänger lite, utan att vara alltför poppig. Det är inte likt någonting annat utan sticker ut från mängden vilket förmodligen är en fördel. Man får lite vibbar från Holland förra året – en duo vars låt skiljer sig mot övriga startfältet rent genre och melodimässigt. Och det gick ju som sagt väldigt bra för Holland. Lyckas Elina & Stig bara gå genom rutan också så finns det nog inget som hindrar en placering i topp 5.
Betyg: 9

8. MAKEDONIEN – ”Autumn Leaves” / Daniel Kajmakoski


Redan i november förra året hade Makedonien sin ”Skopjefest” – som är deras nationella uttagning till Eurovision, där Daniel Kajmakoski blev den första artisten klar till årets Eurovision Song Contest. Då hette låten ”Lisja Esenski” och framfördes på makedonska, men i mars presenterades den nya versionen ”Autumn Leaves”, skriven av svensken Joacim Persson. ”Autumn Leaves” är en sorglig kärlekshistoria och i videon till låten lämnas slutet öppet. Hur det slutar? Det får vi se i Wien. Men hur slutar det för Makedonien?

Jesper: Lugn, stillsam inledning med pianospel i bakgrunden, fram till den första refrängen där vi får in lite trummor. Överlag känns det hela ganska tråkigt, visst får vi ett litet lyft i refrängen, men ett torrt R&B-beat räcker inte för att väcka mitt intresse. Dessvärre verkar det vara ett genomgående mönster under den första deltävlingen av årets Eurovision. Det går en minut efter att jag lyssnat klart på låten – sedan har jag glömt bort hur den gick. Betyg: 2

Peppe: Detta är ett vackert stycke som hade kunnat vara årets vinnarlåt i idol. Men i ett Eurovisionstartfält med gått om idolvinnarlåtar så kan man inte ta hem någon vinst i Wien 2015. Med andra ord, den kommer inte sticka ut i mängden. Betyg: 4

Simon: När refrängen drar igång tycker jag genast att det känns igen. Jag kan inte komma på någon specifik låt, men själva soundet. Man har hört det här föut. Kanske ingen dålig låt, men inget särskilt heller. Den är mest ett ”jaha”.
Betyg: 3

Nästa vecka

Nästa vecka bedömer Poplight den andra halvan av den första semifinalen. Då får vi veta vad våra experter tycker om Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien och Georgien. Häng med oss då!