Från plagiatanklagelser till appfiasko. Det finns inget som rör Melodifestivalen som inte hamnar på hans bord, och därmed får han kanske mest ris och ros i hela tävlingen. Men Christer Björkman vill hylla svenska folket. 
- Det de har visat hittills är ju att det inte bara är en sorts tittare som röstar, utan det är verkligen ALLA!

Förra året kritiserades Melodifestivalens innehåll vecka efter vecka av såväl professionell media som på sociala medier. Årets snackisar har handlat om Melodifestivalens egen app, mellanakter och inte minst minskningen av antalet bidrag. Poplight tog tempen på executive producent Christer Björkman.

Är du nöjd med tävlingen hittills?

– Väldigt, väldigt glad är jag! Jag tycker att svenska folket har gjort jättehärliga val.

Jonatan Staaf

Jonatan Staaf

Speciellt för i år gick hela fyra bidrag vidare från Andra chansen, och antalet bidrag i finalen utökades till tolv. Något som Christer Björkman ser som en stor succé.

– Det jag är väldigt, väldigt glad över är att vi släppte låtarna i Andra chansen efter deltävling, för de hann bli bekräftade och det är därför vi har den här förmånen nu att ha ytterligare två bekräftade låtar på svenska som folk faktiskt kan sjunga med i. Det kommer att tillföra något till programmet och stämningen i arenan. Och att kunna både öppna och stänga tävlingen med folkfest och sing-a-long!

– Eftersom det finns flera favoriter i år kändes det också väldigt skönt att inte lägga någon förutfattad mening i startordningen. För det blir lätt så i media, att man tror att vi vill någonting för att någon har fått ett visst startnummer… I det här fallet så lämnar vi det helt till betraktaren att avgöra vad de tycker är bäst.

– Det jag är väldigt, väldigt glad över är att vi släppte låtarna i Andra chansen efter deltävling, för de hann bli bekräftade och det är därför vi har den här förmånen nu att ha ytterligare två låtar på svenska som faktiskt folk kan sjunga med i. Det kommer att tillföra något till programmet och stämningen i arenan.

Om två år så är det barnmat för vem som helst

Och så den omtalade appen. Inför första deltävlingen ryktas Molly Pettersson-Hammars bidrag ha fått offras på grund av att publiken inte hunnit ladda ner appen än för att rösta ordentligt. I media har den kallats för ett fiasko, men Christer Björkman ser det annorlunda.

– Såhär: All utveckling innebär att inte alla är med från början. Men om två år så är det barnmat för vem som helst. Det känns fräscht med appen. Det fanns en trötthet i telefonin, vi märkte att engagemanget gick ner och vi vet att det sitter tre miljoner människor och tittar på det här, och då vill vi ju att så många som möjligt ska tala om vad de tycker! Det är jätteviktigt.

– Nu är vi uppe i över 600 000 användare av appen, och det är ett fantastiskt resultat. Om 600 000 människor är med och säger sitt, då vet vi att vi har folkets vilja. Att de har fått säga sitt. Och det är jätteviktigt för tävlingen. Det de har visat hittills är ju att det inte bara är en sorts tittare som röstar, utan det är verkligen ALLA. Vi har vuxenartister, ungdomsartister, barnartister… vi har verkligen ett spektra av artister i finalen.