Tyst, mystisk och favorittippad. Jon Henrik Fjällgrens plats på Melodifestivalkartan är efter år 2015 lika lysande självklar som norrskenet en kall vinternatt. I deltävlingen i Östersund charmade hans varma leende många frusna hjärtan och tog sig direkt till finalen i Friends Arena. Poplight träffade honom direkt efter fredagens genrep.

_MG_7576

– Skitbra!

Så sammanfattar den fåordige samen kvällens genrep. Jon Henrik Fjällgren är 27 år gammal, jobbar till vardags som renskötare och är bosatt i Mittådalens sameby i Härjedalen. Långt, långt ifrån det kaos som råder i Friends Arena efter fredagskvällens genrep. Men Jon Henrik, som slog igenom med att vinna Talang 2014, verkar ta det hela med ro.

– Jag kände mig säker på scen. Jag har varit så spänd de andra dagarna vi har repat. Men idag kände jag mig lugn.

Han berättar också att han är väldigt glad för det stora publikstödet i arenan. Efter att han presenterades som ett av de tävlande bidragen i höstas har det snackats om honom. Forna Melodifestivalsegraren Malena Ernman, som har en tendens att tippa oförskämt nära det verkliga resultatet, tippade Jon Henrik som vinnare redan i november. Nu, när finalen står för dörren, är han en av vinnarkandidaterna oavsett om du frågar artister, journalister eller förskolebarnen.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?

– Hur mycket som helst. För hela Sameland, all urkultur, all… Ja, det skulle betyda mer än att bara ta mig till Wien. Det skulle betyda så enormt mycket.

Om du kommer till Eurovision Song Contest, är det något du skulle vilja förändra med numret?
– Jaa, jag har ju mina planer. Om drömmen skulle bli sann så skulle vi göra om det lite grann!

Exakt vad John Henrik Fjällgren och hans team skulle förändra till Eurovision Song Contest vill han inte svara på.

Är det hemligt?
– Mmh, svarar han med ett finurligt leende.

Ikväll går John Henrik Fjällgren och hans bidrag ”Jag är Fri (Manne leam frijje)” ut som startnummer 4 i den största Melodifestivalfinalen någonsin.