Imorgon är det dags – då ska Sveriges nästa representant för Eurovision Song Contest 2015 koras i en stor final i Friends Arena. Poplight har tjuvstartat och satt ihop en egen ”internationell jury” bestående av 10 jurymedlemmar som bedömer finalfältet och här kan ni se deras poäng!

Som bekant vet vi att i finalen av Melodifestivalen 2015 kommer totalt 11 internationella jurygrupper i Europa att dela ut hälften av poängen i morgondagens final. Vi på Poplight vill inte vara sämre – så vi har själva satt ihop en ”internationell jury”, bestående av totalt 10 jurygrupper… från hela världen!

Vi har alltså samlat ihop 10 Eurovision-experter från hela världen som har fått i uppdrag för Poplight att kolla på alla 12 bidragen som tävlar på lördag, där de sedan har poängsatt hela finalfältet, precis som i finalen av Melodifestivalen 2015! De har dessutom blivit ombedda att skriva en motivering till sina 12-poängare, som ni också kommer att få läsa.

Listan – de är med i Poplights internationella jury!

 • AUSTRALIEN: Ryan Wilson (redaktör för escXtra)
 • DANMARK: Ole Tøpholm (Eurovision-kommentator för DR)
 • IRLAND: Garrett Mulhall (grundare och chefredaktör för eurovisionireland.net)
 • MALTA: Emil Calleja Bayliss (låtskrivare)
 • RYSSLAND: Daria Syrkova (redaktör för ESCbubble)
 • SERBIEN: Milica Fajgelj (A&R)
 • STORBRITANNIEN: Glen Bartlett (radio-DJ, värd för W12P)
 • TYSKLAND: Juergen Boernig (radio-DJ, värd för Eurovision Radio International)
 • UNGERN: Ervin Juhász (chefredaktör för ESCbubble)
 • USA: Emma Backfish (radio-DJ, värd för Meanwhile, in Europe…)

Så röstade Poplights internationella jury:

#1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12
Australien - 2 - 8 - 12 6 10 - 4 1 -
Danmark - - - 8 4 12 6 - 10 2 1 -
Irland - - - 10 - 12 4 - 2 6 8 1
Malta 8 - 4 - - 12 1 6 - 10 - 2
Ryssland - - 2 10 - 12 6 - 4 1 8 -
Serbien - 2 4 6 - 10 8 - - - 12 1
Storbritannien - - 2 1 12 10 - 4 8 6 - -
Tyskland 8 - 2 - 1 12 4 - 6 10 - -
Ungern - - 4 - 8 12 1 2 6 - 10 -
USA 4 6 1 10 - 12 - - - - 8 2
TOTALT 20 10 19 53 25 116 36 22 36 39 48 6

#1 – Samir & Viktor – ”Groupie”
#2 – JTR – ”Building It Up”
#3 – Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
#4 – Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”
#5 – Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
#6 – Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
#7 – Linus Svenning – ”Forever Starts Today”
#8 – Isa – ”Don’t Stop”
#9 – Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla Stan”
#10 – Eric Saade – ”Sting”
#11 – Mariette – ”Don’t Stop Believing”
#12 – Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

Så motiverar juryn

Australien (Ryan Wilson), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– Det verkar som tredje gången gillt för Måns – för mig är det självklart hans bästa låt och bästa framträdandet i Melodifestivalen hittills. Själva låten känns lite ”mörk” (för en som är trots allt en poplåt) fast den passar bra till den otroliga projektionsshow som är nog en av de märkligaste scenkoncepten vi har sett i Melodifestivalen någonsin.

– Bidraget har inte fått den bästa startpositionen, men jag tror att det kommer ändå att stå ut i årets finalfält, som jag tycker inte är bland de bästa på de senaste åren. Jag hoppas på en välförtjänt seger för Måns Zelmerlöw, tack vare den fantastiska scenshowen, hans energetiska utstrålning och framförallt finalens starkaste låt.

Danmark (Ole Tøpholm), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– En internationell poplåt, som fasthåller Sverige i toppen av Eurovision. Snygg melodi och ett fantastiskt performance. Det är nerver och energi – det bästa budet för en europeisk vinnare från Sverige. #sweden12points

Irland (Garrett Mulhall), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– There are few moments that come along where the singer, song and stage presentation come together in perfect harmony yet that is what Måns Zelmerlöw has done with ‘Heroes’. A pop song with a slight country vibe that is a song worm – once it gets into your head you cannot stop singing it. You get 3 minutes to make yourself stand out at Eurovision and this song is a vocal and visual feast. If the Jury members are asked to vote for songs that are well crafted and could be a commercial success then this MUST go to Vienna and be a strong contender for the title. ‘Heroes’ all the way for me!

Malta (Emil Calleja Bayliss), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– Måns has a song that truly appeals to the international community. A strong message lies in his song which appeals to a lot of people and also signifies that each person can make a difference, even with the current situation in the world. The performance he gives is very strong and if they can create the same visual performance at the Eurovision, Sweden might be one of the contenders on the night with this number.

Ryssland (Daria Syrkova), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– My personal favorite is Jon Henrik Fjällgren, but I feel I am a bit biased because it’s a folklore song and I’m a fan of this genre. 12 points from Russia go to Måns Zelmerlöw, who showed us a higher level of his stage performance. Fantastic 3 minutes!

Serbien (Milica Fajgelj), gav 12 poäng till Mariette:

– After all those noisy finalista, I gave my 12 points to ”Don’t Stop Believing” by Mariette. The song has good lyrics, different performance, peaceful energy and I want it on my iPod now! Thumbs up, Mariette!

Storbritannien (Glen Bartlett), gav 12 poäng till Jessica Andersson:

– This is a girl that has LIVED. Her emotion during the song is spot on – she really feels the song and you can tell it’s a song that comes from the heart. She connects with every word and she performs it brilliantly – I was surprised at how good she could sing it actually. Although she represented Sweden with Magnus Bäcklund in 2003, she definitely proves here that she can stand on her own and give a solid performance.

Tyskland (Juergen Boernig), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– Dear readers. This is the vote from Germany. As every year the Eurovision World follows the Swedish Selection to the Eurovision Song Contest and there is no exception this year. Many great songs going through the Semi Final stages and the Final will be presented Saturday night. I have watched the rehearsal in Friends Arena and came to the conclusion to give 12 points to ”Heroes” by Måns Zelmerlöw because it would be the best song to send to the Eurovision Song Contest.

– He has a fantastic stage presence and an outstanding performance with the light show communicating with him during the song. Also in the Eurovision World he is well known and with the large amount of ballads this year in the Eurovision Song Contest Sweden even stands a chance to win Eurovision again. So good luck Måns and good luck Sverige!

Ungern (Ervin Juhász), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– Måns’ song is the only song that instantly caught me, and stayed in my head all day long. It might not be the best song in this contest, but it has that instant hook which is very important. He is vocally very strong, and his stage performance is VERY good. Stage performance helped Mika Newton come 4th, and in my opinion Måns’ song is better. And in a year of ballads, I genuinely think that ”Heroes” could bring the contest back to Sweden once again.

USA (Emma Backfish), gav 12 poäng till Måns Zelmerlöw:

– There are two entries that I would be happy seeing win Melodifestivalen this year, but in the end I found myself more impressed overall with Måns. In addition to a performance that is captivating from the start, Måns is a great performer to watch and listen to, and has grown into himself so well since his first Melodifestivalen appearance in 2007. Jon Henrik is delivering something so incredibly different of course, and in the end might nab the victory because of that (and truthfully, I’d be happy to see him win if not Måns), but I think ”Heroes” could match Sanna’s Top 10 result in Vienna easily!

Hela resultatlistan

 1. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”: 116 poäng
 2. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”: 53 poäng
 3. Mariette – ”Don’t Stop Believing”: 48 poäng
 4. Eric Saade – ”Sting”: 39 poäng
 5. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”: 36 poäng
 6. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla Stan”: 36 poäng
 7. Jessica Andersson – ”Can’t hurt me now”: 25 poäng
 8. Isa – ”Don’t Stop”: 22 poäng
 9. Samir & Viktor – ”Groupie”: 20 poäng
 10. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”: 19 poäng
 11. JTR – ”Building it up”: 10 poäng
 12. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”: 6 poäng

OBS! Dessa poäng, och alla motiveringar, är alltså från Poplights Internationella Jury och är inte densamma som den internationella jury som kommer att vara i finalen av Melodifestivalen 2015.

 

Håller du med vår internationella jury? Vem vinner Melodifestivalen 2015? Kommentera nedan!

(c) Kjell O Lindgren

(c) Kjell O Lindgren