Eric Saade har med sig många framgångar i bagaget genom både listettor och Melodifestivalenvinst. I ett stillsamt hörn i artisthotellets lobby träffar Poplight popstjärnan för en längre intervju där vi talar om Melodifestivalen, att slå igenom som ung och att vara en förebild.

Foto: Jonatan Staaf

© Jonatan Staaf, Poplight

Genom ett hällregn slog han igenom 2010 i Melodifestivalen med dunder & brak. Då tävlade han med ”Manboy”, kom trea och succén var ett faktum. Året efter vann han och representerade Sverige i Düsseldorf där han kom på tredje plats. Fyra år senare och några plattor rikare så ställer han upp igen, för tredje gången.

Går in i tävlingen för att vinna Eurovision Song Contest

Vad tror du om dina vinstchanser i Melodifestivalen? 

– Att tro i den här tävlingen, det är svårt. Varje år blir det: ”Jaha, jaså den vann?”. Som t.ex. förra året att Sanna vann, jag såg inte den komma! Vad jag har för chanser, det vet jag inte. Men att jag vill vinna Eurovision är det ingen tvekan om! Om jag kommer få den chansen, det är upp till svenska folket och juryn.

Även om ”Sting” inte skulle ta sig till Eurovision så ser Eric låten som en stor succé och han påstår att han inte skulle bli besviken om han inte vann.
– Sting har gått till typ alla radiokanaler direkt. Det har aldrig hänt i min karriär med någon annan låt. Det har varit så roligt, så den största segern är väl redan vunnen.

Ungefär som en fotbollsspelare som går ut och spelar en fotbollsmatch.

Trots hektiska dagar i Stockholm så upplever jag ett lugn hos Eric. Han är rutinerad och han säger själv att han inte är nervös över sitt framträdande. Detta är hans jobb, något han hållit på med i flera år nu.
– Det är det här jag gör. Ungefär som en fotbollsspelare som går ut och spelar en fotbollsmatch. Resultatet är dock alltid nervöst, det går ju inte att styra, säger han och verkar vara uppriktigt nervös över den kommande domen.

Melodifestivalen är tävlingen som gav honom det stora genombrottet

Skivkontraktet fick Eric Saade redan som 15-åring och han fick på så sett bli vuxen tidigt. Fyra år av hårt jobb tog honom till Melodifestivalen som 19-åring då han tävlade för första gången. Tidigare var han bekant för en mindre publik genom sitt arbete med Disney Channel Skandinavien.
– Melodifestivalen har betytt mycket. En trampolin för min karriär kan man säga.

Var det en nackdel eller en fördel att få skivkontrakt när du var så ung? 

– Absolut en fördel. I nya tidens bransch så slår man igenom över en natt. Jag gick den ”gamla vägen” genom att jobba med musik i fyra år och det har gjort att jag fått en rejäl grund att stå på. Jag vet att jag måste jobba svinhårt. Jobbar inte jag hårdast så vet jag att någon annan jobbar hårdare, säger han med eftertryck och jag tillåts imponeras över hans kämparglöd och börjar inse att han kämpat för att faktiskt ta sig dit han är idag.

- Mitt enda ansvar är att vara mig själv och inte bli någon annan.

Att vara en förebild

Eric förklarar att han alltid försöker vara sig själv i allt han gör. Han vill inte vara plastig som så många i branschen kan bli enligt honom själv. Han vill inte kalla sig för en förebild, men vill ändå visa på att man inte behöver fejka något. Om man gör misstag och snedsteg så är det okej.
– Jag har aldrig utgett mig för att vara en förebild, jag tycker att det är lite läskigt att vara det. Jag har gjort klart från allra första början att jag inte är någon perfekt människa. Jag kommer göra fel, jag hittar på skit och även bra saker. Men i och med att jag har varit så ärlig så kommer det inte som en chock när jag hittar på något dumt. Mitt enda ansvar är att vara mig själv och inte bli någon annan.

(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Vill du föra fram politiska budskap genom din musik? Är du t.ex. feminist? 

– Jag håller på med musik och inte politik. Sen att ha ett budskap är något helt annat. Självklart ska det vara jämställt. Det är en sådan otrolig självklarhet att jag inte ens tycker att det är värt att diskutera. Det skulle aldrig ens falla mig in i att tycka något annat. Så då är jag väl feminist. Men jag tycker inte om att sätta någon rubrik på det.

I vår diskussion kommer Eric fram till att det är skillnad på poltik och budskap. Det kan handla om olika budskap som jämstäldhet eller att säga nej till rasism o.s.v. Men han vill inte hålla på med politik själv.
– Det får de syssla med, politikerna!

Framgångar och motgångar

Du har haft många framgångar i ditt musikaliska liv, finns det inga motgångar? 

– Självklart måste musikkarriären gå upp och ned. Försvinner man inte kan man inte göra en come back. Man kommer floppa någon gång, det är bara frågan om när. Men det sjuka är att det ändå har gått fem år sedan jag slog igenom, och motgången har inte kommit riktigt än. Jag är så sjukt tacksam, jag ser det som en gåva.

Möter du aldrig motgångar utanför artisteriet? 

– Jag är en rastlös och spontan person som trivs i ett förhållande. En förhållandekille helt enkelt, men jag har inget förhållande, och det är en motgång. Men de problemen håller jag gärna utanför media. Det är mina ”egna demoner”, uttrycker han det lite skämtsamt.

Slutligen, vem vinner på lördag? 

– Jag tror att det står mellan mig och Måns. När det kommer till Europa så tror jag att det är det som är starkast där. Det är listpop!