Sverige skryter med sin starka musikexport. Artister som: Tove Lo, Rebecca & Fiona, Avicii, Robyn och så vidare, skriver radvis av svenska framgångssagor med sin musik. Men att dessa kunniga artister, musiker och låtskrivare skulle ställa upp i Melodifestivalen är aldrig ens en fråga som ställs. 

Anledningen till varför de största etablerade artisterna inte ställer upp tror jag beror på att tävlingen anses vara för kommersiell. Helt enkelt en ”för lätt” utväg till snabb exponering av sin musik. Men jag är trött på att de låtskrivare, artister och musiker som faktiskt ställer upp i Melodifestivalen ej visas större värdighet och respekt för deras konstnärliga arbeten.

I årets startfält har många kritiker visat ett visst missnöje och tyckt att det varit för utvattnat, ointressant och slätstruket. Inga riktiga dalar, men inte heller några toppar. Kanske hade det sett helt annorlunda ut om Melodifestivalen haft en högre status bland finsmakarna som annars ser tävlingen som ”fulkultur”? Om vi hade gett de medverkande upphovsmakarna högre status hade vi kanske sett Håkan Hellström på en schlagerscen en dag. Det handlar helt enkelt om att visa uppskattning och ge erkännande åt de som medverkar och på så sett skapa ett intresse hos dem som idag anses vara någon slags ”musikelit”. Den dagen Icona Pop, Timubktu och First Aid Kit skulle ställa upp i Melodifestivalen så finns det nog ingen som kan klaga på ett trist startfält.

Att man exponeras för en bred publik men det ska inte förhindra de konstnärer som medverkar att uppskattas av kultureliten.

© Vugarİbadov, CC BY-SA 3.0

© Vugarİbadov, CC BY-SA 3.0

2012 vann Loreen Eurovision Song Contest och hon fick flest tolvor av alla artister i ESC någonsin. ”Euphoria” blev som ett eget fenomen och ett ledmotiv för hela 2012. Ändå fick hon varken något statyett från P3-guld eller någon Grammis det året. När låtskrivare och artister från Melodifestivalen inte får det erkännande som de borde få i kretsar utanför SVT:s väggar så skapar inte det ett större intresse för låtskrivare utanför att skicka in bidrag heller. Det är dags att det blir ändring på det.

Melodifestivalen är Sveriges största musiktävling. Med runt 3 000 000 tittare varje vecka så når de artister och låtskrivare som är med en enorm publik. Självklart är tävlingen kommersiell på det sättet att man exponeras för en bred publik men det ska inte förhindra de konstnärer som medverkar att uppskattas av kultureliten och det ska heller inte förhindra kultureliten att söka sig till tävlingen.

Vi alla människor, ingen bättre än den andra och Melodifestivalen är inget som förändrar det värdet!

Melodifestivalen har en gång i tiden varit vaggan för en av Sveriges största grupper, ABBA. Jag önskar att Mello inte bara skulle få vara vaggan för nya artister utan också fortsättningen på stora artisters karriärer. Nu är det är dags att Melodifestivalen inte bara har en plats i människors vardagsrum, utan att den också ska få synas i musikbranschens finrum. Jag blir provocerad när vissa ska tycka sig vara ”för bra”. I slutändan är vi alla människor, ingen bättre än den andra och Melodifestivalen är inget som förändrar det värdet!