År 2009 golvade hon både Idol-juryn och svenska folket med sin starka, unika röst och sina djupa råddjursögon. Sen dess har hon hamnat lite utanför den offentliga strålkastaren, men hunnit släppa singlar, spelat över hela Sverige och turnérat med både Magnus Uggla och Ace Wilder. 2015 är ljuset återigen på Mariette – och hon är

Mariette

Mariette

mer taggad än någonsin.

För sex år sedan stod hon på Idols scen och sjöng Pinks ”Dear Mr President” – en känga riktad till främst president George W. Bush för hans agerande under Irakkriget och diskrimineringen av homosexeulla.  Hon blev känd som den väna, starka kvinnan med dreadlocks lika starka som sin röst. Som öppet homosexuell blev hon Årets Homo/Bi på QX Gaygala 2010 och blev en självklar förebild på den svenska musikscenen. Men debutalbumet som alla väntade på kom aldrig. Mariette blev MaryJet och släppte ett par singlar, men post-Idolbreaket kom inte så nära inpå som alla väntade sig. Sex år senare har Mariette återtagit scenens mittpunkt och tog sig direkt vidare till Melodifestivalfinalen från deltävlingen i Malmö.

Hur känns det att vara här, final i Friends Arena?

– Iiiiih!, utbrister Mariette. – Det känns skitspännande! Jag har ju längtat efter den här veckan och ÄNTLIGEN är den här! Och nu sitter vi i den här extremt stora lokalen… Det känns läskigt men också väldigt eggande och taggande att tänka på att man ska få stå på den där scenen på lördagkväll.

Mariettes bidrag ”Don’t Stop Believing” är skrivet av Sonny Gustafsson och Miss Li och var en snackis redan innan låten nått publikens öron. Efter deltävlingen i Malmö har favoritskapet stigit och i förhandssnacket ryktas Mariette vara en av vinnarkandidaterna. Dessa spekulationer tar hon ändå med ett stort lugn.

– Jag försöker hålla mig borta från spekulationer och sådär. Jag känner bara att jag vill göra ett så bra jobb som möjligt, för det är ju det enda jag kan göra. Och framförallt så ska vi ha väldigt kul! Det är det viktigaste i det här.

– Sen siktar jag ju väldigt högt…

En stark kvinna med en stark röst.

Redan 2009 gjorde Mariette politiska statements på musikscenen och berättar att hon brinner för frågor som jämställdhet och miljö.

Känner du som artist något ansvar med möjligheten du har att förmedla sådana här frågor?

– Ja, absolut, det har man ju. Jag är en offentlig röst som säkert kan påverka lite mer än någon som inte är det, man når ju ut till ganska många.

I veckan granskade Jämställdfestival.se Melodifestivalens jämställdhetskvot, och inte helt förvånande är kvinnliga musiker fortfarande underrepresenterade. Inte helt olikt resten av musikSverige. Är det någonting som du brinner för?

– Absolut! Det behövs fler kvinnor! Och framförallt så FINNS det fler kvinnor! Det finns så många som sysslar med det här, visst, det har det ju gjort väldigt länge, men just nu poppar det upp fler unga låtskrivare än vanligt.

På lördag går Mariette som startnummer 11 i finalen av Melodifestivalen 2015.