Under hela torsdagen pågick det repetitioner för fullt i Stockholm inför finalen av Melodifestivalen 2015 i Friends Arena. Poplights utsände reportrar var på plats under hela dagen och rapporterade under repetitionerna och här kan ni läsa om allt som hände under dagen.

Under torsdagen ska alla tolv bidrag som tävlar i Melodifestivalens final på lördag repetera sina låtar på scen igen. Repetitionerna varar i cirka 35 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Stockholm från Poplight är  skribenterna Peppe Andersson och Mika Gredegård samt fotograf Jonatan Staaf. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

13:10 – Samir och Viktor (”Groupie”)
13:45 – JTR (”Building it up”)
14:20 – Dinah Nah (”Make me (La La La)”)
14:55 – Jon Henrik Fjällgren (”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”)

15:20 – Kaffepaus

15:50 – Jessica Andersson (”Can’t Hurt Me Now”)
16:25 – Måns Zelmerlöw (”Heroes”)
17:00 – Linus Svenning (”Forever Starts Today”)
17:35 – Isa (”Don’t Stop”)

18:10 – Programledarepresskonferens

19:10 – Magnus Carlsson (”Möt mig i Gamla stan”)
19:45 – Eric Saade (”Sting)
20:20 – Mariette (”Don’t Stop Beliving”)
20:55 – Hasse Andersson (”Guld och gröna skogar”)

(21:30 – Arenan stänger)

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

1. ”Groupie” – Samir & Viktor

Samir & Viktor kommer inleda lördagens final med dunder och brak. Vi kan förvänta oss ungefär samma saker som vi sett innan. Med andra ord, glädje, selfiesticks (eller är det en ”groupiestick”?) och en hel del oreda. Nyheten i deras nummer kommer först när låten är slut. Samir & Viktor kommer att falla baklänges från ganska hög höjd där de står på deras kuber som syns i numret. Detta var tydligen inte det lättaste att genomföra och det slutade med att Samir landar på Viktor när kan faller baklänges. ”Aj” hörs det från scenen och pressen skrattar högt.

Paret är glada på scenen och Samir känns ovanligt bekväm. Men någon vinnarlåt är det inte. Möjligtvis en långdragen sommarplåga, eventuellt med betoning på plåga.

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

2. ”Buildning it up” – JTR

Tre glada popkillar med en svängig låt, det är JTR det. Att låten kom till final visar på att låten har en plats i en hel del människors hjärtan, men i årets Melodifestivalfinal tror jag att konkurrensen är för hård för dem. Det är svårt för dem att sticka ut. Lite som en för svagt blandad saft. Sött, men inte så spännande.

Numret ser likadant ut som förut och bröderna verkar vara väldigt lugna. Något som inte kommer syns i TV-rutan på lördag är när den tredje brodern i andra versen springer från startpositionen ute i publiken tillbaka till scenen. Detta ska ske under en kort tid för att han ska hinna dyka upp i bild i tid. Hoppas bara att han slipper krocka med någon i kamerateamet, för det är tight.

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

3. ”Make Me (La La La)” – Dinah Nah

Att ”Make Me (La La La)” kommer ha en garanterad plats på Sveriges alla gympass i år, det ser jag som en självklarhet. För en förmåga som låten bär med sig, det är att man vill börja röra på sig. Refrängen är verkligen inte överdrivet spännande, men dansbreaket lyfter hela låten, det är riktigt fett!

Dinah Nah känns lugnare än tidigare deltävlingar. Hon börjar trots allt få rutin på detta då det är tredje veckan i rad som hon är med. Hon är glad, hon har energi och även ett par nya glittriga skor som kommer matcha hennes scenkläder perfekt! Hennes sång känns också säkrare rent tonmässigt jämfört med tidigare deltävlingar då det ibland varit lite svajigt. Att hon låter bli att dansa på scenen utan istället lämnar det åt de stiliga dansarna, det ser jag som fördel för henne rent sångmässigt. Dock så ser hon ibland   lite lam ut från sin kant i jämförelse mot dansarna som kör i 180!

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

4. ”Manne Leam  Frijje (Jag är fri)” – Jon Henrik Fjällgren 

Jon Henrik Fjällgren har en låt och ett nummer utöver det vanliga. Det behövs i Melodifestivalen 2015 då många av låtarna annars är ganska ointressanta, inte dåliga bara inte något nytt. Jon Henrik är den som står för det nya i årets Melodifestivalfinal. Han har vad som krävs, samiska lindy-hopdansare, flygande spöken, pukor, höjning och massor av jojk! Jon Henrik är också den artist som känns mest intressant av alla i årets startfält. Som om det var i morse han lämnade sina renar bara för att extraknäcka lite i Melodifestivalen någon kväll, det känns konstlat, men ändå otroligt äkta.

Det hade varit spännande att få se Jon Henrik Fjällgren i Eurovision Song Contest och han är troligtvis den enda som har en liten chans att utmana den favorittippade Måns Zelmerlöw. Att en same skulle få chansen att representera Sveirge är inte mer än rätt i ett samhälle där det finns politiska krafter som vill trycka ned samers rättigheter som minioritetsbefolkning. Jojkens era är här.

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

5. ”Can’t Hurt Me Now” – Jessica Andersson

Jessica Anderssons nummer ser precis ut som det gjorde i första deltävlingen, det är guld och glitter som gäller helt enkelt. Ett stilrent, tjusigt och smått ointressant framträdande.

I  Göteborg kom det nog som en förvåning för ganska många att Jessica Andersson gick vidare och många med mig skulle nog bli ganska förvånade om hon skulle vara med i toppstriden nu också. ”Can’t Hurt Me Now ” är inte på något sett en revolutionerande ballad vilket gör att den tyvärr inte håller hela vägen fram. Det är som en tråkig uppföljare till låten ”Let it Go” från filmen ”Frost”. En uppföljare som utspelar sig i en glittrig öken och som saknar konflikt, spänningslöst.

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

6. ”Heroes” – Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw var storfavoriten i sin deltävlingen och nu är han storfavoriten som tros vinna hela klabbet. Men det är inte så konstigt då han har ett väldigt bra nummer och en mycket bra låt. Numret är intressant hela vägen och det är svårt att slita blicken ifrån det. Ännu är där inga förändringar, men Måns har själv sagt att det kan komma att dyka upp andra scenkläder tills på lördag.

Måns känns otroligt rutinerad och sången sitter som en smäck. Han har också med sig en extra körare bakom scenen som lyfter låten ännu något mer. Jag blir inte besviken om det blir detta vi skickar till Eurovision Song Contest. Den enda frågan är bara hur de löser det med den förinspelade barnkören, den vill vi inte bli av med!

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

7. ”Forever Starts Today” – Linus Svenning

”Forever Starts Today” är en låt som känns otroligt bekant, även om man inte har hört den förut. Som en gammal VM-låt fast där VM-glädjen saknas. Linus har definitivt mer rutin än förra året, men han känns fortfarande inte helt bekväm på scenen vilket är något bekymmersamt.

Linus nummer är snyggt, välkomponerat och tight. Det som imponerar mig mest är alla trumslagare och hur otroligt samspelta de är. De gör tyvärr att artisten själv blir ointressant och jag kollar mer på trummisarna och deras trumtunnor än vad jag kollar på Svenning. Detta skulle vara en otroligt tråkig vinnare att skicka till Wien.

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

8. ”Don’t Stop” – Isa

Isas nummer ser ut som det gjorde i deltävling 3 i Östersund. Hon har med sig fyra dansare och sex färgglada dekorhögtalare på scenen. Dagens nyhet är att hon kommer använda sig av pyro i sista refrängen. Att hon bara är 16 år är svårt att förstå då hon dansar och sjunger som en annan aldrig kommer kunna göra hur mycket man en skulle öva. Att låten sen låter som Taylor Swifts ”Shake it Off” kanske är en fördel, den har trots allt varit en stor hit runt om i världen.

Under dagens rep är en av Isas dansare iväg på annat håll vilket innebär att hon har med sig en stand in-dansare. Också han gör ett toppenjobb, även om de andra dansarna skrattar med honom när det ibland blir något omärkbart fel.

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

 

9. ”Möt mig i Gamla stan” – Magnus Carlsson

Det strular första gången när veteranen Magnus Carlsson ska köra sin låt. Ljudet ut från hans mikrofon är inte igång alls och  en av hans dansare får tröjan halvt avsliten. I slutet av numret står fyra av dansarna på högra podier och från dem kommer både ljus samt en stark fläkt underifrån och det var just den fläkten som gjorde att vi fick se ovanligt mycket mage i Magnus nummer.

Den här låten är catchy och den passar som handen i handsken i den här tävlingen. Men den känns också lite 40-årskris, inte för att jag är expert på Stockholms innekretsar, men att möta någon i Gamla stan känns liksom inte så hippt. Magnus är i alla fall väldigt glad och proffsig på scen, men det kommer tyvärr inte räcka till någon topplacering.

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

10. ”Sting” – Eric Saade

Eric Saades nummer har genomgått en hel del småförändringar sedan första deltävlingen. Bland annat så kommer ”tefatet” som Eric åker ut på i publiken ha sin utgångsposition från mitten av scenen. Han tar också med sig två dansare upp på tefatet, istället för de två körare som hänge med förra gången. Förändringen av numret gör också att det blir en hel del nya kameravinklar och dansbreaket kommer att filmas med publiken i bakgrunden.

”Sting” är en riktigt bra popsång och den skulle definitivt lyfta årets Eurovision Song Contest som än så länge mest består av ”mörkare” låtar. Det är ”feel-goodstämning” hela vägen och saxofonen i låten är fantastiskt snygg. Jag kommer definitivt spela luftsaxofon till den här låten på mina hemmafester.

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

11. ”Don’t Stop Beleving” – Mariette

Mariette är rysligt cool, i positiv bemärkelse. Låten och framträdandet är stilrent och episkt. Dansen i numret är även ett element som jag tycker om, den där ”handknycken” som Mariette gör är underbar. Tyvärr så upplever jag dock låten mycket bättre i live-version än i TV-rutan. Storheten har svårt att gå hela vägen till TV-soffan och det tror jag kan medföra att låten inte kommer att nå den absoluta toppen.

Numret har inte genomgått några förändringar och Mariette repar med sitt svarta släp för att också kunna repa de momenten. Dock så ställer det till lite problem för henne och släpet blåser åt fel håll. Mellan alla rep så dyker även Miss Li upp för att coacha Mariette, celebert!

 

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

12. ”Guld och gröna skogar” – Hasse Andersson

När Hasse Andersson stämmer upp till sång så är det svårt att inte sitta still och det är också mycket svårt att inte sjunga med. ”Guld och gröna skogar” är en otroligt medryckande låt. Det svänger något otroligt och jag misstänker att detta är årets bubblare, räkna inte bort Hasse.

Hasse violinist är inte med under repet och istället får bidragsproducenten Mari Rydberger rycka in. Men det går lika bra det och Hasse repar endast två gånger, sen känner han sig nöjd för idag.