Det är femte veckan i Melodifestivalturnén och det sista fyra finalisterna ska utses i fyra stenhårda dueller. För Poplight berättar Christer Björkman om resonemanget kring att minska bidragen i deltävlingen, men samtidigt ha fler låtar i finalen.

Inför årets upplaga av Melodifestivalen kom SVT med två stora ändringar. Dels att antalet låtar i deltävlingarna har minskat till sju stycken och att hela fyra bidrag från Andra Chansen går till final. Det innebär att när turnén anländer till Friends Arena nästa vecka så är det tolv låtar som gör upp om att representera Sverige i Eurovision Song Contest.
– Vi minskade låtarna i deltävlingen för att vi ville få mer livekänsla i programmet. Vi ville ta in publiken mer men samtidigt inte ändra förutsättningarna för tävlingen. Genom att ta bort en låt så fick vi fem minuter extra som vi lagt på olika saker, till exempel artistpresentationerna, berättar Christer Björkman för Poplight.
Och hittills har reaktionerna på programmet varit positiva.
– Det beror på många saker. Dels programledarna och låtarna, men jag tror också att det beror på att det går lite långsammare och har ett lugnare tempo. I början var det ovant och man kände ”men går det inte för sakta?”. Men nu är det rätt skönt, säger Christer.
Men att ni minskar på låtarna i deltävlingarna på grund av tempot, för att sedan öka antalet bidrag i finalen är ju helt tvärtom?
– Det är sant, men i finalen har du redan en relation materialet. Låtarna är redan bekräftade, då behöver du inte ta in ny information och du har sannolikt redan en favorit. Nu har dessutom låtarna från Andra Chansen portionerats ut under resans gång och de finns redan flera hits bland bidragen som är här, säger Christer Björkman.
Men samtidigt medger Christer Björkman att det är spekulation.
– Vi vet ju fortfarande inte vad som händer efter Andra Chansen och finalen än.

(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Testar olika saker

Något som varit signifikant sedan Andra Chansen blev en deltävling 2007  är duellmomentet, men i övrigt har programmet haft några olika skepnader.
– Är det någonstans man kan våga sig på att testa på olika saker så är det i just Andra Chansen för det får inte så stora konsekvenser och sedan kan man applicera det vidare i programmet om man tycker att det är härligt.
Kvällens program tror han kommer att bli något alldeles extra.
– Det är långt ifrån över än och duellerna kommer att bli väldigt spännande.

Hyllar värdstaden

Helsingborg debuterar som värdstad och Christer Björkman hyllar staden för deras engagemang.
– Genrepspubliken var jättehärliga och fantastiska! Och Helsingborg har varit helt magiska så här långt och välkomstfesten på Sofiero Slott var något alldeles särskilt.
Och Christer Björkman utesluter inte att Helsingborg ska få arrangera en deltävling framöver, trots att Malmö ligger endast några mil bort.
– Man kan absolut ha med båda städerna, men Malmö blir kvar. Vi älskar ju Malmö och Malmö Arena!