Andra Chansen har alla förutsättningar för att vara ett spännande program. Duellmomentet är alltid en nervpärs för artister och tittare. Så varför väljer SVT att fokusera på långa mellanakter och inte på det som ska vara det primära?

Det kanske är elakt av mig, men jag har alltid sett Andra Chansen som Melodifestivalens sorgebarn. Varje år är det något nytt som antingen lagts till eller tagits bort, aldrig är man riktigt nöjd med utformningen. Fram till 2013 hade inte någon som gått via Andra Chansen vunnit hela tävlingen. Men sedan kom Robin Stjernberg och visade att det visst kan gå. Det drogs nog många suckar av lättnad när det hände. Så var är Andra Chansen 2015? Jo, det ska jag tala om. SVT verkar ha gjort i princip allt i sin makt för att göra programmet så ointressant som möjligt och de har helt släppt tanken på att det ska vara spännande. Nerven som tidigare har genomsyrat programmet är helt borta. Under gårdagens genrep fick vi en spretig genomgång av Eurovision Song Contest-låtar, en ny låt med Loreen och Filippa Barks sång om att inte tävla i musik. Mellan duellerna var det långa sjok av Eurovision-fakta som både kändes väldigt gjort och inte särskilt intressant eller kul. Duellmomentet glömde jag till slut bort för det hände så mycket annat i programmet som stal fokus. Och jag tänkte: ”Stackars Andra Chansen! Varför blir det så här med dig?”. Enligt Christer Björkman var programmet runt tio minuter för långt . Det kändes som att det var minst tre dagar för långt. Vad som de till slut väljer att klippa bort får vi se ikväll. Men jag är rädd för att det inte kommer att räcka. Jag önskar att de att fokuserat mer på tävlingsmomentet eftersom det i sig är så knivskarpt och nervigt, men också av respekt för artisterna som är där och tävlar om en finalplats. Det är ovärdigt att deras insatser drunknar i en soppa av Eurovision-hyllningar där målgruppen är ingen alls.

(c) Kjell O Lindgren, Poplight

”Amparo borde redan vara i final”

Låtarna då? Jovars. Personligen saknar jag flera stycken låtar som borde vara minst i Andra Chansen. Jag har fortfarande inte kommit över att Rickard Söderberg & Elize Ryd inte är här och saknar Molly Pettersson Hammar i tävlingen. Och när mina två favoriter, Kristin Amparo och Hasse Andersson, möter varandra så blir jag så less. Aldrig får man vara riktigt glad. Jag hade gärna sett båda två i final, det har de förtjänat. Kristin Amparos låt är dessutom den bästa balladen i hela tävlingen och att Jessica Andersson är i final, men inte Kristin är nästan för mycket att ta in. Men av någon anledning har gemene man inte riktigt förstått låtens storhet och antagligen kom hon dessutom på fjärde plats i sin deltävling. När Poplight och Melodifestivalklubben under fredagen genomförde publikundersökningen så vann Hasse Andersson överlägset över Amparo. Hasse Andersson har förvisso hemmaplan i Helsingborg, men han har ett charmigt nummer som folk verkligen uppskattar. Och många barn har blivit stora Hasse-fans. Det är otroligt fint och roligt att Hasse Andersson, 64, har plötsligt fått ett uppsving i karriären. Visst, med tanke på att Hasse Anderssons låt egentligen inte ska vara i tävlingen så förstår jag att många tycker att det är orättvist att han är faktiskt ens får tävla om en finalplats. Men nu är han här och jag tycker att man får utgå från det.

Anna-Sofia tippar

Till final

Linus Svenning
Hasse Andersson
Dina Nah
Samir & Viktor