Fredagens genrep gick allt annat är felfritt. Andreas Weise drabbades av ljudproblem och fick köra om sin låt. Dessutom visade det sig att programmet var ungefär tio minuter för långt.
– Men man testar alltid lite för mycket för att se vad man får reaktioner på, säger Christer Björkman.

Jonatan Staaf

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Under fredagskvällen var det dags för genrep inför publik. Den första artisten ut i programmet är Andreas Weise som direkt drabbades av ljudproblem och fick sjunga sin ”Bring out the fire” två gånger.
– Var fjärde sekund så dog mitt ljud. Jag försökte signalera att något var fel, men jag trodde också att det bara var tillfälligt och att det skulle bli bättre. Men det blev det inte utan jag förlorade fokus. Jag har aldrig varit med om en så lång störning, säger Andreas Weise till Poplight direkt efter genrepet.
Beslutet att ta om låten var SVT:s, enligt Andreas.
– Enligt reglerna så får vi bryta om vi har problem med medhörningen men eftersom jag bara trodde att det var tillfälligt så körde jag bara på.

Ett datachip som låst sig

Christer Björkman berättar för Poplight att det var ett datachip i ljudbordet som hade låst sig och man fick starta om systemet.
– Skulle det vara skarpt läge och exakt samma sak skulle hända så kommer vi inte att stå och trampa vatten i tre minuter utan då kommer vi att visa ett helt perfekt nummer som redan är utfört. Då kör vi på , berättar Christer.
Hela genrepet bandas just för att man skulle kunna ha som back-up om det skulle ske ett tekniskt problem som till exempel det som inträffade under fredagskvällen. Men eftersom Andreas Weise fick göra om sitt nummer utan pyro kommer man inte kunna visa genrepets framträdande.
– Skulle Andreas drabbas av problem i morgon så kommer vi i så fall att visa hans framträdande från deltävlingen, säger Christer.
Att det var på genrepet som det blev tekniska problem, beskriver Christer som ”fantastiskt”.
– Nu är alla på tå inför i morgon kväll och jag lovar att alla kommer att starta om sina datorer för att vara säkra på att det inte ska låsa sig då, skrattar Christer.

”Det är alltid en utmaning att göra Andra Chansen”

Men det var inte bara tekniken som strulade. Programmet, som fokuserar på att Eurovision Song Contest fyller sextio år, visade sig dessutom vara ungefär tio minuter för långt.
– Det är alltid en utmaning att göra Andra Chansen eftersom det är som ett helt nytt program och vi gör det mitt under brinnande turné. Vi har varit väldigt osäkra på hur långa alla övergångar blir och hur långa dom ska vara.
Enligt Christer Björkman så finns det även en tanke med att ha mycket material.
– Vi matar på med lite för mycket för att ha i reserv och för att testa vad man får för reaktioner.