Årets Melodifestival har landat i Helsingborg  där de fyra sista finalisterna ska utses. Under torsdagen repeterade alla artister och Poplight följde allt på plats. Här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

Under torsdagen ska alla åtta bidrag som tävlar i Andra Chansen på lördag repetera för första gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 15 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär två gånger på scen.

Till skillnad från deltävlingarna är detta det enda rep som är öppet för pressen. I morgon kommer artisterna att repetera utan press men på kvällens genrep är vi i pressen välkomna, precis som på lördagens genrep.

På plats i Helsingborg från Poplight är Ludvig Alfredsson, Anna-Sofia Pehrson och fotograf Simon Andersson . Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschema torsdagen

kl 10.40 Bring Out the Fire – Andreas Weise

kl 11.05 Forever Starts Today – Linus Svenning

kl 11.30  Guld och gröna skogar – Hasse Andersson

kl 11.45 Kaffepaus

kl 12.10 I See You – Kristin Amparo

kl 12.35 Hello Hi – Dolly Style

kl 13.00 -13.45 Presskonferens

kl 14.00 Make Me (La La La) – Dinah Nah

kl 14.25 Det rår vi inte för – Behrang Miri feat. Victor Crone

kl 14.50 Groupie – Samir & Viktor

Andreas Weise – ”Bring out the fire”

Andreas Weise inleder Andra Chansen med sitt fartiga Ladies Night-nummer.  Andreas är väldigt säker och levererar från första sekund. Han ropar till och med ut ”Helsingborg!” som om det vore en Ladies Night-spelning. I mitt tycke är Andreas charmigare och bättre än låten. Men han bjuder på ett effektfullt nummer med pyro, damer i guldiga jumpsuits och en refräng som sätter sig. Jag räknar inte bort honom.

 Linus Svenning – ”Forever starts today”

Linus Svenning unnar sig att repetera i mjukbralla och det tycker jag att han gör alldeles rätt i. Idag repar inte artisterna i sina scenkläder, men om han hade velat köra på mjukis så hade jag varit helt för.
Under deltävlingen i Malmö hade Linus problem med bihålorna men idag låter han mycket bättre. Han ser dessutom säkrare ut än vad han gjorde på repetitionerna i Malmö. Numret har fortfarande de rullande tunnorna och precis som i Malmö är det lite rörigt och dansarna har svårt att hitta sina positioner. I sista genomgången får vi eld och pyro. Vän av ordning blir dock fortfarande stressad över de där tunnorna. Är livrädd för att de ska snurra över nåns tå.

Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

Det är svårt att inte le med hela kropp och själ när Hasse Andersson går upp på scen med sin underbara dänga. Änglahunden är på guran, Hasse går så in i låten att han glömmer bort kamerorna. Jag ömmar lite för Hasse eftersom han hamnade i skottgluggen förra veckan när det visade sig att hans låt redan var utgiven på japanska. Eller en låt som PÅMINNER om den, hur det egentligen är låter jag vara osagt.
Numret är identiskt med det vi såg förra veckan. Jag tror att Hasses charm kan ta honom långt. Men man ska komma ihåg att han ställs mot favoriten Kristin Amparo, det kan bli svårt, men inte omöjligt.

Kristin Amparo – ”I see you”

Kristin Amparos ballad är den bästa i tävlingen och därför känns det så konstigt att hon är i Andra Chansen. Men den är inte lika omedlebar som ”Undo” vilket gör att den kräver några lyssningar innan låten verkligen kommer fram. Kristin Amparo är en fantastisk sångerska men nederlaget (att som finaltippad gå till Andra Chansen måste ses som ett nederlag?) i Östersund tycks ha gjort henne lite osäker. Nu när jag ser henne direkt efter Hasse Andersson så tror jag tyvärr att hon kommer att få det tufft. I min drömvärld hade båda två gått till final, det har de båda två förtjänat.

Dolly Style – ”Hello Hi”

De tre trallande dockorna i Dolly Style kändes roligare i första deltävlingen än idag. Den är fortfarande lite lattjo och kul men den är ingen självklar finalist. Att dessutom tjejerna ser oengagerade, uttråkade och energilösa ut hjälper ingen. Rösterna sitter inte heller riktigt idag. Dina Nah har en större chans med sin klubbiga dänga än det här.

Dina Nah – ”Make Me (La La La)”

Dina Nah är betydligt mer ösig än Dolly Style och utstrålar mer energi än Dolly Style. Hon går igenom rutan och det syns att hon har roligt och gillar sin låt. Dansarna är verkligen urheta om man får vara lite ytlig (och det tycker jag att man får vara!). Jag älskar den här låten och ser den gärna i final. Det behövs ett klubbigt nummer tycker jag. Och jag vågar dessutom påstå att Dina Nah kommer att slå ut Dolly Style.

Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

En av veckans stora snackisar är att den forna Melodifestivalvinnaren Malena Ernman gästar Behrang och Victor för att ge Samir & Viktor en riktig match. Malena står på pucken ute i publiken medan Behrang & Victor står på scenen. Mot slutet kommer Malena upp på sidan av scenen och kör sin operaslinga. Hon håller väldigt låg profil och tar inte fokus från Behrang & Victor på något sätt. Men trots denna stjärnförstärkning så har de nog tyvärr ingen chans att slå Samir & Viktor. Tyvärr.

Samir & Viktor – Groupie

Ja, nu ska denna Vän av ordning försöka klara sig utan att få en ångestattack över Samir & Viktors röriga nummer med de där kuberna som liter ut dansarna. och precis som i Malmö tar det låååång tid att få allt på plats. Killarna ser säkrare ut än när de repade i Malmö och det mesta sitter där det ska. Framgången med  ”Groupie” har gett resultat men det snubblas fortfarande, de går in i varann och ja, allt är som vanligt när Samir & Viktor är på scen. Men min spontana känsla är ändå att det här ordnar sig.