Efter att ha varit nära att komma in i Melodifestivalen i flera år så har nu Hasse Andersson äntligen lyckats träffa rätt och får nu vara med i Melodifestivalens fjärde och sista deltävling i Örebro. Poplight har träffat den legendariske ”Kvinnaböske” – som berättar om hans udda sätt att ladda upp inför lördagen.

(c) Kjell O Lindgren, Poplight

(c) Kjell O Lindgren, Poplight

Ikväll är det dags för Hasse Andersson att göra sin debut i Melodifestivalen och han hoppas att få hela Sverige att dansa till sin låt ”Guld och gröna skogar” som han tävlar med ikväll – men när Poplight träffar den legendariske Kvinnaböske i Örebro berättar han att det inte alls är en lätt låt att sjunga.

– Det höjer två gånger i låten, va! Den börjar liksom i A och sen höjer den till E och så går den upp i C.  Det är inga roliga tonarter, så man står och sneglar bort och så glömmer jag att titta in i kameran, ha ha! Men jag ska skärpa mig med det, berättar Hasse Andersson, med en stark skånsk dialekt.

För fem år sedan fick Hasse en skada i nacken vilket har gjort att fingrarna inte riktigt gör som han vill – därför ser han det också som en extra tuff utmaning att spela gitarr på scen, även fast han inte gör det i vanliga fall just nu.

– Jag blev opererad på neurokirurgen i Lund. Min arm började hopa sig och musklerna förtvinade sig så det har varit riktigt illa. Men de räddade mig och jag är evigt tacksam för att de fixade det.

Så hjälper Hasses familj till i Melodifestivalen

Med lappar uppklistrade över hela sitt hus och en hel familj som på något sätt hjälper Hasse i Melodifestivalen så hoppas Hasse att ingenting ska gå fel under sina tre minuter på scen. Med sig i Örebro kommer han att ha sin fru Monica Forsberg, några vänner och eventuellt hans barnbarn.

– Jag hoppas att de hejar på mig ordentligt nu så att det går igenom, ha ha! Men jag kände det när jag stod på scenen i torsdags att till och med muttrade journalister klappar med och hejar. Man blir varm i hjärtat!

För er som inte visste om det så har Hasse Anderssons fru, Monica Forsberg, även en stark anknytning till Melodifestivalen tidigare. Hon var nämligen med och skrev Carolas ”Främling” tillsammans med Lasse Holm och har även körat bakom Carola i Eurovision Song Contest i München 1983. Nu är det Monicas tur att hjälpa Hasse.

– Monica har sagt att jag bara ska vara mig själv! Hon har blivit min manager och har en grön tröja som det står ”Guld och Gröna Skogar Management” på ryggen, så hon tar det på allvar. Hon har fixat klänningarna också till tjejerna som dansar. Hela familjen är involverade.

På vilket sätt har hela familjen hjälpt till?

– Jo, men alla hjälps åt. Du vet, hemma i huset i Ängelsbäck satt där lappar över hela toaletten med låttexten så att jag skulle kunna träna hemma, ha ha! Det satt sånna små lappar överallt så att jag inte ska komma av mig nu.

Så du kommer inte att tappa texten då?

– Nej, då beror det på att jag inte kan utan för något annat. Kanske att jag är för gammal, ha ha!

Ikväll kl. 20:00 tävlar Hasse Andersson med ”Guld och gröna skogar” i den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2015 – där han går ut med startnummer 4.