Han är en av de största snackisarna inför årets Melodifestival. Ikväll är det dags för Måns Zelmerlöw att ställa sig på Melodifestival-scenen för att framföra ”Heroes”. Poplight har träffat Måns Zelmerlöw i Örebro för en stor intervju, där vi pratar om hans medverkan i cirkusen – men också vad det är som gör honom så engagerad att driva skolor i Afrika.

(c) Kjell O Lindgren, Poplight

(c) Kjell O Lindgren, Poplight

Två gånger tidigare har Måns Zelmerlöw ställt upp i Melodifestivalen som artist. Två gånger tidigare har han ställt upp som låtskrivare. En gång tidigare har han lett Sverige genom hela spektaklet. Nu blir det tredje gången för Måns Zelmerlöw som artist – och sedan han blev klar som artist för årets festival så har han ständigt varit den stora snackisen.

– Jag har försökt att inte lyssna så mycket på förhandssnacket. Det är klart att jag är en tävlingsmänniska och vill gå långt. Jag har sagt att en av mina största drömmar är att få representera Sverige i Eurovision, men jag har också intalat mig själv för att det kan gå precis hur som helst redan i den här deltävlingen, berättar Måns Zelmerlöw.

– Det är ändå tre som åker ut, två som åker till Andra Chansen och två som åker till final. Jag har förberett mig för vad som helst. Jag vet inte hur starkt mitt röststöd är liksom. Det var sex år sedan sist jag var med och jag hoppas så klart att jag har fått ett ännu starkare stöd sedan dess, men det vet jag ju inte.

Letade efter en unik effekt till Melodifestivalen

När Poplight träffar Måns på Örebro Slott under torsdagskvällen är han avslappnad, men berättar att han känner sig rätt seg. Det har faktiskt varit en hektisk torsdag för honom – med intervjuer tidigt på morgonen och välkomstfest sent på kvällen. Däremellan har han hunnit med presskonferenser, ytterligare intervjuer och också repetition på scen för första gången.

Måns kommer använda sig av ”projection mapping” – vilket innebär att han kommer stå ensam på scenen framför en stor vit vägg som gör projektioner av olika små figurer som synkroniseras med Måns rörelser – en idé som redan kom innan han presenterades som artist för Melodifestivalen 2015.

– Jag hade aldrig hört talas om tekniken innan, men så visade Benke Rydman (koreograf, red. anm.) lite klipp för mig och jag kände att det här måste jag ha. Jag letade efter en effekt som aldrig setts i Melodifestivalen tidigare och det har inte det här. Sedan har jag, Benke och en kille som heter Daniel som ritade ihop projektionen, suttit oss ner och skapat historien och budskapet.

Måns berättar också att han har fått börja tidigt med att jobba för att sätta ihop hela numret och det har gått åt mycket träning för att nå det resultat som kommer att synas i TV.

– I början av januari hade vi grunden till det hela, sedan var jag bortrest i slutet av januari och början av februari så vi var tvungna att sätta det rätt tidigt vilket har varit svinbra, för rörelserna sitter ju nu liksom.

28022015-kjell-mello-098S

Ville ha med egenskriven låt i Melodifestivalen

Länge har Måns varit sugen på att tävla i Melodifestivalen. 2013 skrev han ”Hello Goodbye” som framfördes av Erik Segerstedt & Tone Damli och tidigare i år skrev han också Behrang Miri & Victor Crone’s låt ”Det rår vi inte för”, som tävlade i den första deltävlingen i Göteborg och gick till Andra Chansen.

– Det var skönt att få komma och värma upp i Göteborg som låtskrivare och komma in i pulsen. Det enda negativa jag kan se med det hela är om jag skulle gå till Andra Chansen och få ställa mig mot dem. Det hade varit rätt tufft att tävla mot en låt jag framfört och en låt jag skrivit. Jag vill ju att båda låtarna ska vara i final.

Innan hade Måns också skrivit 7-8 låtar till sig själv. En av dem ville han ha med i Melodifestivalen, men när han skulle presentera låten för skivbolaget blev det andra bud.

– De lyssnade och sa ”Det låter bra… men lyssna på det här också” så spelade de Heroes och så kände jag att där satt den. Det tog ju hårt på mitt låtskrivarego att inse att ”Det här är bättre” men det var bara att acceptera att det var detta jag skulle göra.

Du ville inte prata med låtskrivarna och försöka fortsätta jobba med dem på låten?

– Jag är låtskrivare själv och därför har jag svårt för artister som gör så, precis som du säger. Jag kände att jag tyckte låten var bra som den är och visst kan man göra lite ändringar, men de har skrivit låten och jag ska inte vara med på den.

Måns berättar också att förutom låtarna han haft med i Melodifestivalen så har han också skrivit låtar till David Bisbal, Erik Linder, Svante Thuresson och många fler. Han berättar att han aldrig tänker sluta med Melodifestivalen.

– Jag älskar Melodifestivalen och kommer aldrig lämna den. Jag kommer alltid att försöka nästla mig in i det på något sätt. Antingen som låtskrivare, artist, programledare eller skivbolagsrepresentant.

Det känns som att du bäddar för att komma tillbaka till Melodifestivalen som artist?

– Nej, det säger jag inte! Jag säger att jag kommer vara med på ett eller annat sätt i framtiden. Nu fokuserar jag på att ”Heroes” ska gå så bra som möjligt, och hur det än går ska jag alltid försöka komma tillbaka på något sätt.

Har samlat in 1,5 miljoner kronor till egen välgörenhet

Tillsammans med tennisprofilen Jonas Björkman har Jonas och Måns startat igång en stiftelse som satsar på att bland annat bygga skolor i Afrika. Zelmerlöw & Björkman Foundation har under 2014 samlat in över 1,5 miljoner kronor genom tennisturneringar och har således kunnat bygga tre skolor i Sydafrika och en skola i Kenya.

– Det är ett jätteroligt arbete och det ger mig så extremt mycket. Jag tror och hoppas att det även ger barnen på skolan lika mycket. Många barn är föräldralösa och många har HIV. Det är svintufft och det gör så enormt ont i hjärtat, men man kommer till en punkt när det vänder och man känner att det man gör är bra.

Måns berättar att han besöker skolorna ungefär tre gånger per år för att träffa barnen och han märker att det han gör gör skillnad.

– Man märker att deras framtidstro förändras. Det finns universitet att studera på och då kan man komma ur slummen och det är helt fantastiskt. Det har gett mig perspektiv i den här tävlingen att det här är inte på liv och död. Livet går vidare även om jag skulle åka ut.

Hur kan jag som person engagera mig i det här och på vilket sätt?

– Antingen så kan du bli månadsgivare hos oss, eller så kan du gå in och donera 300 kronor och få ett fint armband. Om du vill vara med i tennisturneringen så kostar det rätt friskt att vara med, men då får du spela mot ex-proffs. Det går även att stötta med att bygga ett klassrum som kostar 20 000. Det finns många olika sätt att engagera sig.

27022015-kjell-mello-26-feb-35

Ikväll kl. 20:00 tävlar Måns Zelmerlöw med ”Heroes” i den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2015 – där han går ut med startnummer 7.