DSC02372Han är evigt förknippad med hunden som han ville ha med till himlen. Men nu är det dags för för Hasse ”Kvinnaböske” Andersson att skriva ny historia när han i Örebro för första gången äntrar Melodifestivalens scen.
– Min fru var lite sur när jag kom med, hon ville ha den här genren ifred, säger han till Poplight.

Hos den yngre generationen kanske det inte ringer några klockor när man nämner namnet Hasse Andersson. Men såväl ung som gammal känner igen hans klassiska hit från 1982, ”Änglahund”. Men nu är det dags för ”Kvinnaböske” att skapa nya hits genom sin medverkan i årets Melodifestival. För Poplight berättar han hur det gick till när han kom med.

– Anders (Wrethov, låtskrivare, reds. anm.) kom och sa till mig att han hade en låt som passade mig väldigt bra och frågade om han fick skicka in den med mig som artist. Han är uppvuxen med min musik så när jag lyssnade på låten kändes det väldigt naturligt, det var min typ av låt. Vanligtvis spelar jag endast mina egna låtar men eftersom det kändes naturligt tänkte jag att det kunde vara kul, säger han.

Hasse Andersson berättar vidare att man har skickat in låten tidigare, utan att lyckas komma med. Samtidigt avslöjar han hur det kommer att låta när han tar plats på scen i Örebro.

– Det är lite svängigt, en blandning av country och folkmusik med poppiga inslag. Kanske låter det som ”Dans på Vejby ängar”, men lite snabbare och mer modernt. Jag känner mig väldigt trygg med den så det ska bli väldigt roligt.

Trots att Hasse har hunnit fylla 67 år blir detta hans första medverkan i Melodifestivalen. Men trots att schlagerandan finns i familjen, var beslutet att ställa upp inte helt fritt från konflikter.

– Min fru (Monica Forsberg, reds. anm.) är väldigt mycket Melodifestival, hon har levt i den här världen under stora delar av sitt liv. Bland annat skrev hon texten till ”Dag efter dag” och ”Främling”. Hon blev lite sur när jag kom med, hon ville ha den här genren ifred, berättar Hasse Andersson och skrattar innan han fortsätter.
– Jag vill bara ha roligt när jag är med. Självklart tror jag inte att jag kommer vinna, men jag ska göra mitt allra bästa. Jag tror att låten har stor potential, det kan nog bli många spelningar efter tävlingen. Den är väldigt omedelbar och sätter sig snabbt, förhoppningsvis kan den sticka ut från de övriga låtarna.