Så var det dags igen. Kristin Amparo och Jon Henrik Fjällgren är redan i final – ja, om man ska tro förhandssnacket här. Något annat verkar inte finnas alls på kartan. Även om de är två stora favoriter skulle jag säga att det finns gott om utrymmen för skrällar. Under veckan har  några artister levererat redan från första repet och några har förbättrat sig för varje repetition.

(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Ett gott exempel på en som förbättrat sig med varje rep är Svensktoppen nästa-vinnaren Kalle Johansson. Första repet var det mycket som inte satt – men fram tills att Kalle lottades som finalist under lördagens genrep så har han visat stora framsteg sedan den torsdagsförmiddagen. I morse vaknade jag dessutom med att ha ”För din skull” på hjärnan, så något kanske han gör rätt?

En annan utmanare ikväll lär vara den som spås vara den nya Ace Wilder – nämligen 16-åriga Isa. Det är många som tror att den kan skrälla ikväll och även om jag fortfarande har svårt att få grepp om denna ”Shake it off” så är det inte omöjligt att högstadie-eleverna klickar på sina appar åt denna coola 16-åring. Dessutom är det faktiskt väldigt imponerande bara för att vara 16 år.

Ellen Benediktson har utan tvekan kvällens coolaste stil! Så långt ifrån ”Songbird” och många lär nog bli lite förvånade – men tillräckligt elegant för att ändå vara i en klass för sig. Hon är inte med i förhandssnacket – men det var hon aldrig heller förra året också, vilket gör det hela ännu mer spännande.

Andreas Weise gör dessutom en som många tycker är en Robbie Williams-dänga, medan jag ser det som en Tom Jones-dänga. Fram tills publikundersökningen visade han sig vara en mycket större favorit än vad många först trodde och med tanke på att han har synts i många stora sammanhang så är det inte heller en omöjlighet att han avancerar sig vidare.

Så gör Andreas Johnson sitt sjätte försök i tävlingen – något som får Sanna Nielsen att muttra ”rookie” innan han går på scenen. Det är nog den bästa låten som Andreas har haft med i tävlingen och jag hoppas verkligen innerligt att han avancerar sig vidare. Det gäller bara om samma lyssnarskara som varit med honom genom alla år håller på honom också.

Men så har vi ju dem. Mina små tårdrypande artister som jag pratade om innan – Kristin Amparo och Jon Henrik Fjällgren. Jag vill inte måla ut att jag har favoriter – men när Kristin intar arenan ser jag nästan inte ett enda torrt öga, och när Jon Henrik är inte mitt öga torrt. De känns självklara, meeen….

Summan av kardemumman: jag skulle inte alls bli förvånad om nummer 4, 5, 6 och 7 går vidare den här veckan också.

_MG_0434