Idag fortsatte repetitionerna i Östersund inför lördagen, då det är dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2015. Idag fick alla artister repa en gång till och idag repade de fullt ut med scenkläder, smink och effekter. På Poplight kan ni följa alla fredagens repetitioner.

Idag ska alla sju bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för andra gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 30 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Dessutom ska de uppträda med smink och scenkläder för första gången. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det andra av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Igår fick artisterna repa i totalt 35 minuter var och nu ska de repa en gång till inför ett publikt genrep på kvällen och ett genrep imorgon på eftermiddagen.

På plats i Östersund från Poplight är Ludvig Alfredsson och fotograf Jonatan Staaf. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för fredagen

13:35 – Ellen Benediktson (”Insomnia”)
14:05 – Kalle Johansson (”För din skull”)
14:35 – Andreas Weise (”Bring Out The Fire”)
15:05 – Andreas Johnson (”Living To Die”)

(15:30 – Kaffepaus)

15:55 – Isa (”Don’t Stop”)
16:25 – Kristin Amparo (”I See You”)
16:55 – Jon Henrik Fjällgren (”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”)

 

1. Ellen Benediktson – ”Insomnia”

Ellen börjar fredagens repetitioner och repeterar i samma kläder som hon gjorde under torsdagsrepen. Hon ville få så mycket känsla i numret redan från början, i och med att det är mer annorlunda kläder och skor än vad det var förra året. Mellan genomgångarna verkar alla nöjda uppe på scen och det är bara koreografen Jenny Widegren som bara går igenom lite smådetaljer.

För er som inte haft så mycket koll så gör Ellen Benediktson en midtempo-elektronisk poplåt. Hon har faktiskt skrivit denna själv tillsammans med Anderz Wrethov som bland annat skrivit ”Jalla Dansa Sawa” med Behrang Miri, ”Like Fire Tonight” med Günther & The Sunshine Girls och även Azerbajdzjans låt från 2009 – ”Always” med AySel & Arash. Det här är också väldigt långt ifrån den glada medryckande pop som Anderz brukar göra.

Igår pratade jag lite med Ellen och frågade vilken Depeche Mode-låt hon fick sin inspiration ifrån när hon skrev ”Insomnia” – vilket lite otippat var ”In Your Room”. Hon beskrev det då som att hon ville ”få fram den instängda känslan” som den låten har.

2. Kalle Johansson – ”För din skull”

Kalle Johansson börjar mitt ute i publiken och sjunger första versen – sedan börjar han gå upp mot scenen under första refrängen. Han ser fortfarande väldigt casual ut som han gjorde igår. Rösten svajar ordentligt under repet och han känner sig lite allvarlig och nervös på scen… men energin är det inget fel på i alla fall.

Jag kan tänka mig att låten får ett litet liv efteråt och själv kanske det är en låt jag tänker lyssna på – men jag är lite konfunderad över vilka som kommer rösta på det här? Han fick ju en ordentlig fanskara med sig under Svensktoppen Nästa, men jag vet inte om den är tillräckligt stor för att få honom vidare, särskilt med den här konkurrensen? Gissar det här landar på en sjätteplats imorgon.

3. Andreas Weise – ”Bring Out The Fire”

Mellan artisternas repetitioner så ska de även öva in övergångarna mellan låtarna i realtid som om det vore sändning. Kalle Johanssons band ska alltså packas ihop samtidigt som Andreas Weises stjärna ska rullas ut. De verkar ha stora problem med att få till Andreas Weises rekvisita i tid till hans låt drar igång, så några justeringar lär ske.

Andreas snubblar in på scen och verkar allmänt taggad, men någonstans känner man en nervositet som han försöker dölja. Det är en svårtippad låt och kan mycket väl avancera sig vidare i tävlingen imorgon – men jag hade inte alls blivit förvånad om han åkte ut heller.

Många i pressen tycker det låter mycket Robbie Williams – men jag skulle nog säga mer Tom Jones. Introt är väldigt mycket Williams kan jag hålla med om – men scenuttrycket är Tom Jones. Det ska bli intressant hur tittarna kommer ta emot det här på lördag.

4. Andreas Johnson – ”Living To Die”

Nu börjar jag känna att Andreas Johnsons låt växer för mig. I artistpresentationen bekänner Andreas att han har stulit ett trafikljus en gång i livet och på scenen håller han uppe sin image som gangster när han klär sig i en 20-talsinspirerad Al Capone-kostym. Bra jobbat!

Han känns väldigt rutinerad på scenen och vet hur han ska hantera kamerorna. De flesta genomgångarna känns helt felfria och det finns egentligen inte mycket mer att säga. Ska bli spännande att se hur genrepspubliken tar emot detta ikväll.

5. Isa – ”Don’t Stop”

Isa är väldigt karismatisk och utstrålar sig väldigt bra på scenen med sin närvaro och för att bara vara 16 bast är det väldigt imponerande. Många tror detta kan bli årets ”Ace Wilder” – men jag har fortfarande svårt att få grepp om det här. Det känns fortfarande för mycket Nickelodeon-dagen på Kungstorget än Melodifestivalen. Inte jätte-originellt heller, men å andra sidan, vad är originellt i den här tävlingen egentligen?

Ska någon skrälla imorgon så är det Isa. Det här kan nog tilltala barnen och smartphone-generationen mer än någon annan artist i veckans startfält egentligen vilket kan göra henne till en utmanare. Vi får se hur genrepspubliken tar emot detta ikväll.

6. Kristin Amparo – ”I See You”

Det är inte riktigt klokt hur Kristin Amparo trollbinder hela den lilla presskåren som sitter samlad i denna ishall. Hela numret och ljussättningen känns så simpel och enkel, men ack så effektiv. Låten börjar helt i a capella och sedan byggs låten upp mer och mer. Den börjar som en liten klapp på axeln och slutar i en stenhård omfamning som sedan släpps loss alldeles i det sista partiet.

Detta är en ganska solklar finalist egentligen. Lyckades Jessica Andersson ta sig vidare med sin ballad för två veckor sedan så är det absolut inget problem för Kristin, om nu inte tittarna är för tråkiga och tycker det upprepar sig med en Sarah Dawn Finer-kopia, men det här är inte det. Båda två är duktiga på sina sätt, men det här känns mycket mer modernare och pampigare.

Håll i hatten för det här. Ska det bli svensk musikhistoria som börjar skrivas imorgon? Det återstår att se.

7. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”

Men wow – vilken fantastisk deltävling det blir ändå imorgon! De sista två låtarna är verkligen små mästerverk. Jon Henrik är mycket mer avslappnad på scen och är inte längre den där allvarliga killen han var igår. Nu känns det mer som att han tar i och jojkar ordentligt. Jag själv sitter i min stol och börjar nästan gråta över hur vackert det är.

Nu har Jon Henrik dessutom klämt in en ny fras i sin låt när han går ner på knä och säger ”Sverige – den här jojken är till er”. Kan det vara ett publikfrieri? Må väl vara så.

Är det någonting dock som drar ner på numret så är det det dansande samiska paret. Inget illa mot just dem – men det känns som att det inte hör in i numret och det hade varit ännu maffigare utan dem, tyvärr. Annars så är numret helt unikt i Melodifestivalen och jag kan nästan lova att ni aldrig sett något liknande i den här tävlingen.