Han deltar i Melodifestivalen för femte gången som soloartist på lördag med sin låt ”Living To Die”. Poplight har träffat Andreas Johnson inför lördagens deltävling i Östersund där han berättar om nervositeten,  hans ”ess i rockärmen” inför lördag och vad han egentligen tyckte om sin medverkan i Melodifestivalen 2012.

(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

På lördag blir det den sjunde gången vi får se Andreas Johnson i Melodifestivalen. Fyra gånger tidigare har han varit med som soloartist, en gång har han varit med tillsammans med Carola och förra året var han med som låtskrivare för Yohio. Trots den otroliga erfarenheten inom Melodifestivalen kan en tro att han är experten på att hålla nervositeten inne – men riktigt så enkelt är det inte för Andreas.

– Nerver är det bästa som finns! Den dagen man slutar vara nervös inför sådana här grejer då är det någonting som är fundamentalt fel. Det blir värre med åren, berättar Andreas Johnson.

– Man har rutiner, man har erfarenhet, man vet hur saker och ting fungerar men nerven måste finnas där för den kickar igång adrenalinet och det gör ens jobb lite roligare.

Tar hjälp av Edward af Sillén

”Living To Die” som Andreas ska tävla med är en midtempo-ballad som Andreas själv säger går närmare hans megahit ”Glorious” från 1999, än hans tidigare bidrag i tävlingen. I år har Andreas dessutom ett ess i rockärmen då hans nummer är regisserat av bland annat regissören och manusförfattaren Edward af Sillén, som även regisserat och skrivit manus för bland annat Petra Mede i Eurovision Song Contest 2013.

– Edward är en god vän och vi har jobbat ihop i andra sammanhang tidigare. En vän till mig kom på idén om att jobba med honom och i och med att jag är helt själv på scen den här gången är så det skönt att ha ytterligare någon i sitt team att hålla i handen.

Han fortsätter:

– Jag ringde Edward och skickade låten, så han sa direkt ”Yes! Det här gör jag jättegärna.”, och det är jättekul. Vi har väldigt roligt så allt blir väldigt uppslutet, vilket är kul i sådana här nervpärs-situationer.

Jag känner att jag är på en bättre plats i livet nu rent generellt.

Senast Andreas Johnson ställde upp i Melodifestivalen var år 2012 i Leksand, då med ”Lovelight” som tog honom vidare till Andra chansen. Andreas berättar att just det året var det han grumlade sig mest över i efterhand.

– Jag känner nog att jag är på en bättre plats i livet rent generellt än vad jag var 2012. Det året var ett tufft år och vi hade fått gå igenom rätt mycket med familjen och jag var nog inte riktigt där mentalt och inte låtmässigt heller om jag ska vara riktigt ärlig. Så den medverkan är väl kanske den som känns mest grumlig för mig av alla jag varit med om.

– Det är viktigt att man har den där magkänslan från början och jag hade inte riktigt det 2012, men när jag, Bobby Ljunggren och Karl-Ola Kjellholm skrev den här låten i höstas så kändes det här fullkomligt att jag bara måste få göra det här. Så SVT fick låten och ja, nu är jag här.

Fakta: Andreas Johnsons imponerande CV i Melodifestivalen

  • 2006 – ”Sing for me” (Johnsons debut i tävlingen – tog sig direkt till final där han kom på tredje plats)
  • 2007 – ”A little bit of love” (gick direkt till final där han sedan kom på andra plats)
  • 2008  – ”One Love” (duett med Carola – tog sig till Andra Chansen där de blev utslagna av Nordman i duell)
  • 2010 – ”We Can Work It Out” (tog sig direkt till final – kom sedan på sjätte plats)
  • 2012 – ”Lovelight” (tog sig till Andra chansen – utslagen i första duellen mot Timoteij)
  • 2014 – ”To the end” (framfördes av Yohio, skrevs av bla. Andreas Johnson – tog sig direkt till final)