Den andra veckan av Melodifestivalen närmar sig sitt slut. Och den här veckan har i huvudsak handlat om två saker. Det ena är apphaveriet. Det andra är vilket bidrag som gör Samir & Viktor sällskap till Friends Arena.

Samir & Viktor

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Efter lyssningen i onsdags var de flesta av oss i presskåren eniga om att Samir & Viktor kommer gå direkt till final utan att passera gå. Att repetitionerna sedan har varit mer eller mindre kaosartade, det spelar ingen större roll. Jag har för övrigt aldrig skådat mer röriga och hysteriska rep, Samir & Viktor är i en klass för sig. Att jag dessutom är vän av ordning har inte gjort saken bättre. Jag har suttit med händerna gömda i ansiktet för att jag helt enkelt inte har klarat av att se mer snubbel, text-tapp och in-ears som trillar ur. Men i rättvisans namn så ska det påpekas att det inte bara ligger på duon. Det har varit problem med tv-kuberna som ska flyttas runt på scen under numret, det har sett rörigt och klumpigt ut. Men under genrepet på fredagen så satte de allt. Gör de ett minst lika bra framträdande idag så är det klart. Eller för den delen, det behöver inte alls sitta, de går vidare ändå. De båda pojkarna har dessutom ett imponerande följe på sociala medier. Tillsammans har de över 450 000 följare på instagram och nu när tittarna kan hjärtrösta med sin smartphone så är det lätt att räkna ut vilka som gynnas av det.

Trovärdigheten är naggad i kanten

Ja, så var det ju det här med appen. Det har pratats mycket om hur appen påverkade resultatet och många är fortfarande chockade över att Molly Pettersson Hammar inte gick till final eller ens till Andra Chansen. Torbjörn Ek på Aftonbladet har förgäves försökt få SVT att redovisa siffrorna, men de vägrar. Det här är allvarligt på riktigt. Om det kommer in 800 000 fler röster än en vanlig deltävling och att det inte kommer in mer pengar till Radiohjälpen, då är det väldigt enkelt att anta att rösterna kommer genom den nya appen. Att SVT påstår att resultatet inte skiljer sig från telefon & sms-röster kan stämma. Men när de vägrar redovisa siffrorna är det lätt att anta annorlunda. Jag har hamnat i ett läge där jag vill påstå att SVT:s trovärdighet har blivit rejält naggat i kanten.  Poplights Jesper Lindqvist skrev efter förra deltävlingen:”Med tanke på röstningssiffran och resultatet är jag övertygad om att man på SVT hade kunnat hantera detta annorlunda, och på så sätt ändrat slutresultatet helt.” Det märkliga är att de fortfarande inte hanterar situationen.

Magnus Carlsson

(c) Jonatan Staaf, Poplight

”Allt som min inre schlagerdrottning önskar sig”

Jag vill också passa på att hylla två bidrag i kvällens startfält som jag tycker är väl värda att gå vidare på ett eller annat sätt. Magnus Carlssons comeback i Melodifestival är precis allt som min inre schlagerdrottning önskar sig. Tonartshöjning och dans dans dans. Den gick verkligen hem hos publiken igår, jag hoppas att även tittarna kommer tycka om den. Min andra favorit är Mariette som ställer upp med en mörk, melodiös, poplåt i lite midtempo. Låten är skriven av Miss Li och numret är så fantastiskt snyggt att bara det förtjänar att gå vidare. Men låten är svårtippad. den kan lika gärna gå rakt till final som hamna utanför topp fem. Jag tippar den nånstans mittemellan.

Anna-Sofia tippar

Till final
Samir & Viktor

För att de är helt enkelt överlägsna.
Magnus Carlsson
Jag tror att Sverige är redo för en riktig jävla schlager i final.

Till Andra Chansen
Mariette
Svårtippad men jag tror att hon får en chans till. Inte för att Mariette behöver det, utan för att tittarna behöver det.
Linus Svenning
Låten är inget särskilt men Linus har skaffat sig en skara fans efter i fjol. Att det inte är en uppföljning till ”Bröder” spelar nog ingen roll.

Bubblare
Neverstore
Man ska inte underskatta rock i Melodifestivalen. Kan mycket väl skrälla till sig en biljett till Andra Chansen.