Senast Magnus Carlsson var med i Melodifestivalen var 2007. Hans disopärla ”Live forever” kom inte till final och besvikelsen var stor. Åtta år har gått sedan dess och nu är han tillbaka med det specialskrivna bidraget ”Möt mig i Gamla Stan”.
– Jag har tagit med mig alla tårtbitar från Barbados, Alcazar och ”Live forever” och det känns så kul att få kunna leverera en sådan låt, säger Magnus Carlsson till Poplight.

Det var år 2000 som Magnus Carlsson debuterade i Melodifestivalen. Då med bandet Barbados och låten ”Se Mig”. Sedan dess har Magnus Carlsson deltagit som en av medlemmarna i Alcazar och som soloartist, totalt sju gånger. Det gör honom till en av veteranerna i det här sammanhanget. Men det var ett tag sedan sist.  När Magnus Carlsson var med senast var året 2007. Hans Aha-doftande ”Live Forever” tippades till final. Så blev det inte. Han hamnade på en snöplig femteplats i sin deltävling och missade finalen. Att det skulle bli en comeback verkade långt borta.

Magnus Carlsson

(c) Jonatan Staaf, Poplight

–  Jag tror att alla som varit med om en sådan grej blir oerhört besviken och säger ”nä, aldrig i livet”. Direkt efter att det här hade hänt så hade vi möte med skivbolaget backstage. Då sa dom bara ”nu sket sig sig plan A, nu kör vi plan B” och låten fick ju sin revansch ändå.
Och vilken revansch sedan! Det blev en av de stora hitsen från Melodifestivalen och sålde guld. Låten blev dessutom en hit även utanför Sverige och Magnus berättar att i Polen blev låten en av de tre mest spelade låtarna det året. ”Live forever” spelades även in på franska och spanska. Magnus Carlsson var även ute i Europa och spelade låten.

– Tanken var att vi skulle spela in den på alla världsspråken och det gjordes faktiskt en tysk och en italiensk text till den, berättar han.

”Första gången på åtta år som allt klaffade”

Magnus Carlsson har funnits med i förhandssnacket inför Melodifestivalen nästan varje år sedan 2007.
– Jag har fått förfrågan från både låtskrivare och SVT varje år och det har cirkulerat låtar med min röst på. Men det är första gången som ”Möt mig i gamla stan” skickades in och det här var också första gången på åtta år då jag kände att allt klaffade.
Bidraget som är Magnus Carlssons comeback, beskriver han som en ”snabb låt på svenska”. Låten är dessutom specialskriven just för honom och Melodifestivalen 2015.
– Jag tycker att den är svårbeskriven men mina kompisar sa det så bra. De sa: ”det här är som gamla Magnus fast 2.0″. Det är en ny slags ljudbild och en ny produktion men jag har fått med mig alla tårtbitar från Barbados, Alcazar och ”Live Forever” så alla får sin bit fast i en ny förpackning. Jag tror inte att den här låten skrämmer bort någon som följt mig längs vägen och det känns väldigt kul att få leverera en sådan låt.

Låt på svenska

Bidraget som Magnus Carlsson tävlar med på lördag är en låt på svenska. Senast en låt på svenska vann Melodifestivalen var 2004 när Lena Philipssons Orup-skriva ”Det gör ont” gick och vann. Magnus Carlsson berättar att han sett en trend ute i Europa där länder skickar låtar på sitt originalspråk.
– Man går lite tillbaka till det gamla tänket när alla hade med sig sitt originalspråk i bagaget. Det är ju många som säger att en låt på ens modersmål har lite lättare att sätta sig. Lyssnarna får en känsla för låten på ett annat sätt, säger Magnus.
Men någon engelsk text finns ännu inte.
– Om det skulle vara så att jag skulle stå på segerpallen om några veckor så får vi ta diskussionen då. Jag försöker att få låtskrivarna att döpa låten till ”Meet me in Stockholm” på engelska. Det tycker jag är en bra Eurovision-titel!

Magnus Carlsson

(c) Jonatan Staaf, Poplight

”Skönt att vara veteran”

Tack vare ”grejen med Live Forever”, som Magnus kallar det, så har han lärt sig att ta Melodifestivalen på mindre allvar än vad han gjorde då.
– Hur det än går så stängs inga dörrar, det kan gå jäkligt bra ändå. Det gör att jag kan coola ner mig och bara köra på, ha kul och hoppas på att det går så bra som det bara kan. Det är också det som är så skönt med att vara veteran här. Det är ingen strid på kniven, ens karriär hänger inte på resultatet. Som artist är det skönt att känna att man har bunkrat upp lite.
Vad skulle du ge för råd till en artist som är med i Melodifestivalen för första gången?
– För det första: ha jäkligt kul och för det andra: bara kör! Vad som än händer så ordnar det sig.